Döngüsel ekonominin işgücü piyasası ve ekonomik büyümeye etkisi: Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye örneği
The impact of circular economy on labor market and economic growth: The case of European Union countries and Türkiye
  1. Tez No: 943556
  2. Yazar: ŞAHİKA POSLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN GÜREŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Döngüsel Ekonomi, Ekonomik Büyüme, İşgücü Piyasası, İstihdam, Prais-Winsten Dirençli Tahmincisi, Circular Economy, Economic Growth, Labor Market, Employment, Prais-Winsten Robust Estimator
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Döngüsel Ekonominin İşgücü Piyasası ve Ekonomik Büyümeye Etkisi: Avrupa Birliği Ülkeleri ve Türkiye Örneği Şahika POSLU Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı İktisat Programı Bu çalışma, döngüsel ekonominin işgücü piyasası ve ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini incelemektedir. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda ekonomik büyüme, ülkeler için stratejik bir öncelik taşımaktadır. Ancak, doğrusal ekonomik sistemin“al”,“kullan”ve“at”prensipleri, sürdürülebilirlik açısından yetersiz kalmakta ve alternatif ekonomik modellerin geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Döngüsel ekonomi,“yeniden kullanım”,“azaltım”ve“geri dönüşüm”ilkeleriyle kaynak verimliliğini artırarak hem ekonomik büyümeye hem de işgücü piyasasına çeşitli kanallardan katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda, çalışma 15 Avrupa Birliği ülkesi ve Türkiye'ye ait 2000-2022 dönemi verilerini kullanarak döngüsel ekonominin istihdam, işsizlik ve ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini analiz etmektedir. Araştırmada, döngüsel ekonomi sektöründe istihdam edilen kişi sayıları, genel istihdam ve işsizlik oranları ile ekonomik büyüme oranları incelenmiştir. Panel veri analizi yöntemi uygulanmıştır. Bu çalışmanın literatüre katkısı, döngüsel ekonomi ve işgücü piyasası arasındaki ilişkiyi uzun dönemli ve çok boyutlu bir perspektiften ele alınmasıdır. Türkiye için bu bağlamda yapılan ekonometrik analizlerin sınırlı olması, çalışmayı özgün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis The Impact of Circular Economy on Labor Market and Economic Growth: The Case of European Union Countries and Turkiye Şahika POSLU Dokuz Eylül University Institute of Social Sciences Department of Economics Economics Program This study examines the impacts of the circular economy on the labor market and economic growth. Economic growth, aligned with sustainable development goals, is a strategic priority for countries. However, the“take”,“use”, and“dispose”principles of the linear economic system prove insufficient in terms of sustainability, necessitating the development of alternative economic models. The circular economy, with its principles of“reuse,”“reduce,”and“recycle,”enhances resource efficiency and contributes to economic growth and the labor market through various channels. Within this context, the study analyzes the effects of the circular economy on employment, unemployment, and economic growth using data from 15 European Union countries and Turkey for the 2000–2022 period. The research examines the number of people employed in the circular economy sector, overall employment and unemployment rates, and economic growth rates. The panel data analysis method is employed. The contribution of this study to the literature lies in its long-term and multidimensional approach to the relationship between the circular economy and the labor market. The limited number of econometric analyses in this context for Turkey makes this study unique.