Kültürel ve toplumsal yansımalarıyla sanatın göçü ve yalnızlık ilişkisinin sosyolojik açıdan değerlendirilmesi
A sociological evaluation of the relationship between art migration and loneliness with cultural and social reflections
- Tez No: 943570
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN KALKANDELER ÖZDİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Göç, Yalnızlık, Sosyoloji, Kültürel Kimlik, Aidiyet, Art, Migration, Loneliness, Sociology, Cultural Identity, Belonging
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez, sanatın göç ve yalnızlık ile ilişkisini sosyolojik bir bakış açısıyla ele alarak, bu iki olgunun sanat eserlerine nasıl yansıdığını kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Göç, yalnızca mekânsal bir hareketlilik değil, aynı zamanda bireyin kimliği, aidiyeti ve kültürel uyumu üzerinde derin etkiler bırakan bir süreçtir. Benzer şekilde, yalnızlık da hem bireysel hem de toplumsal bağlamda sanatçılar tarafından farklı şekillerde ele alınan önemli bir olgudur. Çalışmada, sanatın göç ve yalnızlık ile ilişkisi edebiyat, resim, sinema, müzik ve performans sanatları gibi farklı disiplinler çerçevesinde detaylı bir şekilde değerlendirilmektedir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı araştırmada göçmen sanatçılar ile yapılan görüşmelerden elde edilen veriler yoluyla yaşam pratikleri ve eserleri incelenerek, bu deneyimin sanat yoluyla nasıl ifade edildiği çok boyutlu bir perspektifle tartışılmaktadır. Aynı zamanda, yalnızlık duygusunun sanatçının yaratım sürecindeki etkisi ve sanatta nasıl temsil edildiği ayrıntılı bir biçimde analiz edilmektedir. Bu doğrultuda, sanatın hem bireysel bir anlatım aracı hem de toplumsal bir bellek unsuru olduğu güçlü bir şekilde vurgulanmaktadır. Sonuç olarak, sanatın göç ve yalnızlık bağlamında son derece güçlü bir ifade aracı olduğu ve bu iki olgunun sanatın çeşitli dallarında derin izler bıraktığı ortaya konmaktadır. Göçün ve yalnızlığın birey ve toplum üzerindeki etkileri sanat eserleri aracılığıyla incelenerek, sanatın dönüştürücü ve anlamlandırıcı gücü öne çıkarılmaktadır. Bu tez, sanatın birey ve toplum üzerindeki sosyolojik etkilerine dair yeni ve derinlemesine bir bakış açısı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between art and migration and loneliness from a sociological perspective and comprehensively examines how these two phenomena are reflected in works of art. Migration is not only a spatial mobility, but also a process that has profound effects on an individual's identity, belonging and cultural adaptation. Similarly, loneliness is an important phenomenon that has been addressed in different ways by artists in both individual and social contexts. In this study, the relationship between art and migration and loneliness is evaluated in detail within the framework of different disciplines such as literature, painting, cinema, music and performance arts. Using a qualitative research method, the study examines the life practices and works of migrant artists through the data obtained from interviews with them, and discusses how this experience is expressed through art from a multidimensional perspective. At the same time, the impact of the feeling of loneliness on the artist's creative process and how it is represented in art are analyzed in detail. In this respect, it is strongly emphasized that art is both a means of individual expression and an element of social memory. As a result, it is revealed that art is an extremely powerful means of expression in the context of migration and loneliness and that these two phenomena have left deep traces in various branches of art. By examining the effects of migration and loneliness on the individual and society through works of art, the transformative and meaning-making power of art is emphasized. This thesis aims to offer a new and in-depth perspective on the sociological effects of art on the individual and society.