Kamu kurumlarında kişisel veri koruma politikalarının uygulanması
Implementation of personal data policies in public institutions
- Tez No: 943605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMOKAAN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Mahremiyet, Endüstri 5.0, GDPR, Personal Data, Privacy, Industry 5.0, GDPR
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yapay zekâ, büyük veri ve Endüstri 5.0 gibi teknolojiler, veri işleme süreçlerini karmaşık hâle getirirken bireylerin mahremiyet haklarının korunması gerekliliğini artırmıştır. Bu çalışmada, kişisel verilerin korunmasına yönelik hukuki, etik ve teknolojik yaklaşımlar ile ulusal ve uluslararası düzenlemeler incelenmiştir. Özellikle GDPR ve 6698 sayılı KVKK gibi düzenlemelerin bireylerin haklarının korunmasındaki etkileri değerlendirilmiş, veri sorumlularının yükümlülükleri ve denetim mekanizmalarının önemi vurgulanmıştır. Kişisel verilerin korunması hem bireysel hakların güvencesi hem de dijital ekonominin sürdürülebilirliği için kritik bir unsur olarak ele alınmıştır. Bu doğrultuda çalışmada kişisel veri kavramı ile bu kavram kapsamında yer alan unsurlar, kişisel verinin işlenme koşullarına dair bilgi verilmiştir. Ardından kişisel verilerin korunmasına yönelik hakların gelişim süreci aktarılmıştır. 6698 sayılı Kanun'un amacı ve kapsamına değinilerek çalışmanın kapsamının genişletilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca çalışma içerisinde 6698 sayılı Kanun'un genel ilkeleri, hedefleri, amaçları ve kapsadığı temel mevzuata dair bilgi verilmiştir. Toplum 5.0 kavramı, bu kavramın mevcut içeriği ve düzeltme ile silme hakkına dair bilgi verilmesi hedeflenmiştir. Gizlilik yönetimi adına bilgi teknolojisinin kullanımı, veri sahibi etki alanı, kuruluşlar adına olgunluk modeline dair bilgi verilmesi hedeflenmiştir. Çalışma sonucunda insanların mahremiyetlerine yönelik bilgi düzeylerinin artırılmasının koruma kültürünün oluşumunu desteklediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Technologies such as artificial intelligence, big data and Industry 5.0 have increased the need to protect individuals' privacy rights while complicating data processing processes. In this study, legal, ethical and technological approaches and national and international regulations regarding the protection of personal data have been examined. In particular, the effects of regulations such as GDPR and KVKK No. 6698 on the protection of individuals' rights have been evaluated, and the responsibilities of data controllers and the importance of control mechanisms have been emphasized. The protection of personal data has been considered as a critical element for both the security of individual rights and the sustainability of the digital economy. In this context, the study provides information on the concept of personal data, the elements within the scope of this concept, and the conditions for processing personal data. Then, the development process of rights regarding the protection of personal data has been conveyed. It is aimed to expand the scope of the study by addressing the purpose and scope of Law No. 6698. In addition, information is provided about the general principles, goals, objectives and basic legislation covered by Law No. 6698 in the study. It is aimed to provide information about the concept of Society 5.0, the current content of this concept and the right to correction and deletion. It is aimed to provide information on the use of information technology for privacy management, the domain of the data owner, and the maturity model for organizations. As a result of the study, it was determined that increasing people's knowledge levels regarding their privacy supports the formation of a protection culture.