Üniversite öğrencilerinde otantiklik ve yalnızlık arasındaki ilişkide algılanan sosyal desteğin aracı rolü
The mediating role of perceived social support in the relationship between authenticity and loneliness among university students
- Tez No: 943625
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, Otantiklik, Sosyal Destek, Algılanan Sosyal Destek, Loneliness, Authenticity, Social Support, Perceived Social Support
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinde otantiklik ile yalnızlık arasındaki ilişkide algılanan sosyal desteğin aracı rolünü incelemektir. Ayrıca bu değişkenlerin sosyodemografik özelliklere (cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi ve romantik ilişki durumu) göre farklılaşıp farklılaşmadığı da araştırılmıştır. Nicel bir desende yürütülen çalışma, ilişkisel tarama modeli temelinde tasarlanmıştır. 2023–2024 eğitim-öğretim yılında Giresun Üniversitesi'nde öğrenim gören 431 kadın (%71,7) ve 170 erkek (%28,3) olmak üzere toplam 601 öğrenciden veri toplanmıştır. Veri toplama araçları arasında“UCLA Yalnızlık Ölçeği”,“Otantiklik Ölçeği”,“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”yer almıştır. Sosyodemografik değişkenler açısından kadınların arkadaş desteği algısının daha yüksek, erkeklerin yalnızlık düzeylerinin daha fazla olduğu; romantik ilişkisi olmayan bireylerin otantiklik puanlarının daha yüksek, ilişkisi olanların ise sosyal destek düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Korelasyon analizleri, otantiklik ile yalnızlık arasında pozitif; algılanan sosyal destek ile yalnızlık arasında ise negatif yönlü anlamlı ilişkiler ortaya koymuştur. Regresyon analizleri, çok boyutlu algılanan sosyal desteğin yalnızlık düzeyini negatif yönde yordadığını ve arkadaş desteğinin en güçlü yordayıcı olduğunu göstermiştir. Otantikliğin yalnızlık üzerinde anlamlı bir yordayıcı etkisi olduğu; özellikle“kendine yabancılaşma”nın yalnızlığı arttırdığı,“dış etkiyi kabullenme”ve“otantik yaşam”alt boyutlarının yalnızlığı azalttığı bulunmuştur. YEM sonuçları, kurulan modelin verilerle iyi uyum sağladığını ve önerilen yapının istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermiştir. Analizler sonucunda otantiklik, yalnızlık düzeyini hem doğrudan hem de algılanan sosyal destek aracılığıyla dolaylı olarak yordamaktadır. Bu bulgu, algılanan sosyal desteğin otantiklik ile yalnızlık arasındaki ilişkide anlamlı bir aracı değişken olduğunu ortaya koymuştur. Bulgular alan yazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of perceived social support in the relationship between authenticity and loneliness in university students. In addition, it was also investigated whether these variables differ according to sociodemographic characteristics (gender, age, grade level and romantic relationship status). The study, conducted in a quantitative design, was based on a correlational survey model. Data were collected from a total of 601 students, 431 female (71.7%) and 170 male (28.3%), studying at Giresun University in the 2023-2024 academic year. Data collection tools included“UCLA Loneliness Scale”,“Authenticity Scale”,“Multidimensional Perceived Social Support Scale”and“Personal Information Form”. In terms of sociodemographic variables, it was determined that women had higher perceptions of peer support and men had higher levels of loneliness; individuals who were not in a romantic relationship had higher authenticity scores, while those who were in a relationship had higher levels of social support. Correlation analyses revealed positive correlations between authenticity and loneliness and negative correlations between perceived social support and loneliness. Regression analyses showed that multidimensional perceived social support negatively predicted loneliness and friend support was the strongest predictor. Authenticity was found to have a significant predictive effect on loneliness; especially“self-alienation”increased loneliness, while“acceptance of external influence”and“authentic life”sub-dimensions decreased loneliness. SEM results showed that the model fit the data well and the proposed structure was statistically significant. As a result of the analyses, authenticity predicts loneliness both directly and indirectly through perceived social support. This finding revealed that perceived social support is a significant mediating variable in the relationship between authenticity and loneliness. The findings are discussed in the light of the literature.