LINAC ve CBCT izomerkez karşılaştırmalarında yer çekimi etkisi, optik ve mekanik hataların incelenmesi
Analysis of gravity, optical and mechanical errors in LINAC and CBCT isocenter alignment
  1. Tez No: 943653
  2. Yazar: GÜLİSTAN ASLAN TEMEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM GÜLCE ÇOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: LINAC, CBCT, İzomerkez, Yer çekimi etkisi, Kalite kontrol, LINAC, CBCT, Isocenter, Gravitational effects, Quality control
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Modern radyoterapide kullanılan Lineer Hızlandırıcı (LINAC) ve Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (CBCT) sistemleri, tümör hedefleme ve hasta pozisyonlandırma doğruluğunun sağlanmasında kritik bir rol oynamaktadır. İzomerkez uyumu, tedavinin etkinliği ve hasta güvenliği açısından belirleyici bir faktördür. LINAC izomerkezi, ışın tedavisinin odak noktasını oluştururken, CBCT izomerkezi ise hastanın anatomik referanslarının doğrulanması ve pozisyonlama doğruluğunun sağlanması amacıyla kullanılmaktadır. Ancak, yer çekimi, mekanik sistemlerdeki deformasyonlar ve optik hizalama hataları gibi dış faktörler, bu iki nokta arasında sapmalara yol açabilmektedir. Bu sapmalar, tümör kontrol oranlarını azaltabileceği gibi, sağlıklı dokuların gereksiz radyasyona maruz kalmasına da neden olabilmektedir. Bu nedenle, izomerkez doğruluğunu etkileyen faktörlerin detaylı bir şekilde analiz edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, LINAC ve CBCT izomerkez uyumunu değerlendirerek tedavi doğruluğunu artırmak ve hasta güvenliğini en üst düzeye çıkarmaktır. Yer çekimi ve mekanik faktörlerin neden olduğu sapmaların detaylı analizi, kalite kontrol süreçlerinin güçlendirilmesi ve kalibrasyon protokollerinin doğruluk payının artırılması açısından önemli katkılar sunmaktadır. Yapılan analizler, özellikle gantry açılarındaki sapmaların ve mekanik sistemlerdeki deformasyonların izomerkez uyumu üzerindeki etkilerini ortaya koymaktadır. Bu kapsamda, LINAC ve CBCT izomerkez noktaları arasındaki sapmaların temel nedenleri analiz edilmiştir. Yer çekimi etkisinin gantry hareketleri üzerindeki etkisi, farklı açılarda değerlendirilmiş; mekanik sapmaların büyüklüğü detaylı olarak incelenmiştir. Ayrıca, CBCT sisteminde meydana gelebilecek optik hizalama hatalarının pozisyonlama doğruluğu üzerindeki etkisi ele alınmıştır. Elde edilen bulgular, radyoterapi cihazlarının kalite kontrol protokollerinin güçlendirilmesi, kalibrasyon süreçlerinin daha hassas hale iv getirilmesi ve klinik doğruluğun artırılması açısından önemli bir referans niteliği taşımaktadır. Sonuç olarak, bu tez, radyoterapi uygulamalarında cihaz doğruluğunu artırmaya yönelik önemli katkılar sunmaktadır. Çalışmada elde edilen veriler, medikal fizik uzmanları ve onkologlar için tedavi süreçlerinde doğruluk ve güvenliği artırmaya yönelik karar alma mekanizmalarına bilimsel katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Linear Accelerator (LINAC) and Cone Beam Computed Tomography (CBCT) systems play a critical role in modern radiotherapy by ensuring tumor targeting and accurate patient positioning. Isocenter alignment is a key factor in treatment efficacy and patient safety. While the LINAC isocenter determines the focal point of radiation therapy, the CBCT isocenter is used to verify the patient's anatomical references and ensure accurate positioning. However, external factors such as gravitational effects, mechanical deformations, and optical alignment errors can lead to discrepancies between these two isocenters. These discrepancies may reduce tumor control rates and cause unnecessary radiation exposure to healthy tissues. Therefore, a detailed analysis of the factors affecting isocenter accuracy is of great importance. The primary objective of this study is to evaluate the alignment between LINAC and CBCT isocenters to enhance treatment accuracy and maximize patient safety. A comprehensive analysis of deviations caused by gravitational and mechanical factors provides valuable insights for strengthening quality control procedures and improving calibration protocols. The conducted analyses particularly highlight the impact of gantry angle deviations and mechanical deformations on isocenter accuracy. In this context, the fundamental causes of discrepancies between LINAC and CBCT isocenters were investigated. The effects of gravitational force on gantry movements were evaluated at different angles, and the magnitude of mechanical deviations was examined in detail. Furthermore, the influence of optical alignment errors in CBCT systems on positioning accuracy was assessed. The findings obtained in this study serve as a significant reference for enhancing quality control protocols, refining calibration procedures, and improving clinical accuracy in radiotherapy devices. In conclusion, this thesis provides valuable insights for improving the accuracy of radiotherapy devices. The results obtained contribute scientific guidance to medical vi physicists and oncologists in decision-making processes aimed at increasing accuracy and safety in treatment procedures.