Çeşitli irigasyon solüsyonlarının farklı taşıyıcı içerikli kalsiyum hidroksit medikamentlerin kök kanallarından uzaklaştırılması üzerine etkisi
The effect of various irrigation solutions on the removal of calcium hydroxide medicaments with different vehicles from root canals
  1. Tez No: 943660
  2. Yazar: AYNUR SAFAROVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT ER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: KH taşıyıcıları, Dual Rinse HEDP, EDTA, stereomikroskop, CH vehicles, Dual Rinse HEDP, EDTA, stereomicroscope
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı beş farklı kalsiyum hidroksit (KH) taşıyıcısının ve iki farklı şelasyon ajanının (EDTA ve Dual Rinse HEDP) kök kanallarında kalan kalsiyum hidroksit kalıntı miktarına etkilerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Toplamda 150 diş (n=150) kullanılarak 5 ana grup oluşturuldu. Ana gruplara (n=30) beş farklı taşıyıcılı KH medikamenti yerleştirildi, ardından örnekler 1 hafta etüvde bekledi. Örnekler etüvden çıkarıldıktan sonra, her bir ana grup medikamentin uzaklaştırılmasında kullanılan şelasyon ajanına göre iki alt gruba (A ve B) daha ayrıldı. Böylelikle 10 grup oluşturulmuş oldu. A alt gruplarında medikamentin uzaklaştırılması için %17 EDTA solüsyonu ve EDDY aktivasyon sistemi kullanıldı. B alt gruplarında medikamentin uzaklaştırılması için SH-Dual Rinse HEDP kombine solüsyonu ve yine EDDY aktivasyon sistemi kullanıldı. Ardından stereomikroskopta örneklerin dijital görüntüleri alınıp, görüntü analizi programı kullanılarak alan hesaplaması yapıldı. Sürekli değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu örneklem sayısına bağlı olarak Kolmogorov-Smirnov testi ile incelenmiştir. Gruplar arasında yapılan karşılaştırmalı analizlerde verilerin normal dağılmaması nedeniyle non-parametrik testler tercih edilmiştir. Buna göre, bağımsız iki grup analizlerinde Mann Whitney U testi, bağımsız ikiden fazla grup karşılaştırmalarında ise Kruskal-Wallis H testten yararlanılmıştır. Kruskal Wallis H testin sonucuna göre Post-Hoc Bonferroni Düzeltmesi yapılmıştır. Sonuçlar: KH taşıyıcıları arasında KH kalıntı miktarı açısından anlamlı fark bulunamamıştır. Şelasyon ajanları EDTA ve Dual Rinse HEDP arasında anlamlı fark vardır. Dual Rinse HEDP ile irigasyon yapılan örneklerde daha yüksek KH kalıntı miktarı kalmıştır. Tüm çalışma gruplarına bakıldığında Propilen glikol- Dual Rinse HEDP grubunda saptanan kalıntı miktarı, Silikon yağı- EDTA grubunda saptanan kalıntı miktarına göre anlamlı şekilde yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effects of five different calcium hydroxide (CH) vehicles and two different chelating agents (EDTA and Dual Rinse HEDP) on the amount of residual calcium hydroxide in root canals. Materials and Methods: A total of 150 teeth (n=150) were used to form 5 main groups. Five different CH medicaments with different carriers were placed in the main groups (n=30), and then the samples were incubated for 1 week. After the samples were removed from the incubator, each main group was further divided into two subgroups (A and B) according to the chelating agent used for the removal of the medicament. Thus, 10 groups were formed. In subgroup A, 17% EDTA solution and EDDY activation system were used for the removal of the medicament. In subgroup B, SH-Dual Rinse HEDP combined solution and EDDY activation system were used for the removal of the medicament. Then, digital images of the samples were taken under a stereomicroscope, and area calculations were made using an image analysis program. The normal distribution of continuous variables was examined using the Kolmogorov-Smirnov test depending on the sample size. Non-parametric tests were preferred in comparative analyses between groups due to the non-normal distribution of the data. Accordingly, the Mann Whitney U test was used for independent two-group analyses, and the Kruskal-Wallis H test was used for comparisons of more than two independent groups. Post-Hoc Bonferroni Correction was applied according to the results of the Kruskal-Wallis H test. Results: No significant difference was found in terms of CH residue amount among CH vehicles. There is a significant difference between the chelating agents EDTA and Dual Rinse HEDP. Higher CH residue amounts were found in samples irrigated with Dual Rinse HEDP. When all study groups were examined, the residue amount detected in the Propylene glycol-Dual Rinse HEDP group was significantly higher than the residue amount detected in the Silicone oil-EDTA group.