Resimli Uyanış Servet-i Fünûn muharriri Sehap Nafiz
Resimli Uyanış Servet-i Fünûn writer Sehap Nafiz
  1. Tez No: 943663
  2. Yazar: GÜLNİHAL ERDEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Resimli Uyanış, Sehap Nafiz, Süreli Yayın, Şiir, Hikâye, Resimli Uyanış, Sehap Nafiz, Journal, Poetry, Story
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 425
Özet
Türk edebiyatının en uzun soluklu dergilerinden olan Servet-i Fünûn dergisi Ahmet İhsan Tokgöz tarafından çıkarılmaya başlanmış ve Latin harflerinin kabulü sonrası Resimli Uyanış Servet-i Fünûn adıyla yayın hayatına devam etmiştir. Türk edebiyatında pek çok isme kucak açan ve bir nevi edebî mektep vazifesi gören bu dergi bilhassa genç kalemleri desteklemiş ve döneminin edebiyat anlayışına yön vermiştir. Bu çalışmada edebiyat tarihlerinde ismine rastlanmayan Sehap Nafiz'in hayatı, sanatı ve Resimli Uyanış Servet-i Fünûn dergisindeki yazıları üzerinde durulmuştur. Tez iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Sehap Nafiz'in hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgiler verilmiştir. Yazarın dergideki yazıları, bu yazıların dil ve üslubu da bu bölümde yer almaktadır. İkinci bölüm ise metin neşridir. Sehap Nafiz'in Kalbim ve Yaz Yağmuru adlı iki şiiri eski harfle yayımlanmış olup bunlar Latin harflerine aktarılmıştır. Diğer bütün yazı ve şiirleri Latin harflidir. Verilen metinlerin imlâ ve noktalama işaretlerine sadık kalınmıştır. Sehap Nafiz'in tüm yazılarının alfabetik ve kronolojik listesi eklere konulmuştur. Bu çalışmayla döneminde yaptığı edebiyat anketiyle ses getiren, edebiyat camiası içinde aktif olarak yer alan fakat bugün edebiyat tarihlerinde ismine rastlanmayan Sehap Nafiz'in unutulmaktan kurtarılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Servet-i Fünûn, one of the longest-running magazines in Turkish literature, was first launched by Ahmet İhsan Tokgöz and, following the adoption of the Latin alphabet, continued its publication under the name Resimli Uyanış Servet-i Fünûn. This magazine, which included many figures from Turkish literature and served as a kind of literary school, especially supported young writers and guided the literary understanding of its period. This study focuses on the life, art, and writings of Sehap Nafiz whose name does not appear in literary histories in the magazine Resimli Uyanış Servet-i Fünûn. The thesis consists of two parts. The first part provides information about Sehap Nafiz's life and literary personality. His writings in the magazine, as well as the language and style of these texts, are also examined in this section. The second part consists of text transcriptions. Two of Sehap Nafiz's poems, Kalbim and Yaz Yağmuru, were originally published in the old script and have been transcribed into the Latin alphabet. All his other writings and poems are already in Latin script. The original spelling and punctuation of the texts have been preserved. An alphabetical and chronological list of all Sehap Nafiz's writings is included in the appendices. With this study, it is aimed to rescue Sehap Nafiz who made a notable impact with a literary survey he conducted in his time and actively participated in the literary community, yet whose name is absent from literary histories today from being forgotten.