Üniversite öğrencilerinin dijital okuryazarlık becerilerinin çevrimiçi öğrenmeye yönelik hazırbulunuşluklarına etkisi
The effect of university students' digital literacy skills on their readiness for online learning
  1. Tez No: 943688
  2. Yazar: NEŞE BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN KUYUMCU VARDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Öğrenmeye Hazırbulunuşluk, Dijital Okuryazarlık, Karma Yöntem, Üniversite Öğrencileri, Yordama, Digital Literacy, Mixed Methods, Prediction, Readiness for Online Learning, University Students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, üniversite öğrencilerinin dijital okuryazarlık becerilerinin çevrimiçi öğrenmeye yönelik hazırbulunuşluklarına etkisini belirlemektir. Bu temel amacın yanı sıra, öğrencilerin dijital okuryazarlık ve çevrimiçi öğrenmeye hazırbulunuşluk düzeyleri saptanmış, bu düzeylere etki eden demografik değişkenler incelenmiş ve öğrencilerin bu konudaki görüşlerine başvurularak nicel bulgular derinlemesine anlaşılmaya çalışılmıştır. Karma yöntem araştırma deseniyle (sıralı açıklayıcı desen) yürütülen bu araştırma, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Dönemi'nde Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki bir devlet üniversitesinde öğrenim gören farklı sınıf düzeylerindeki öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Nicel veri toplama aşamasında 1025 öğrenciye Kişisel Veri Formu, Dijital Okuryazarlık Ölçeği ve Çevrimiçi Öğrenmeye Hazırbulunuşluk Ölçeği çevrimiçi ortamda uygulanmıştır. Nitel veriler ise 13 öğrenciden 2 yarı yapılandırılmış odak grup görüşmesi aracılığıyla çevrimiçi olarak toplanmıştır. Araştırma bulguları, üniversite öğrencilerinin dijital okuryazarlık becerilerinin orta düzeyde olduğunu ve bu becerilerin çevrimiçi öğrenmeye hazırbulunuşluklarını pozitif yönde anlamlı bir şekilde yordadığını ortaya koymuştur. Dijital okuryazarlığın alt boyutlarından günlük kullanım en yüksek, profesyonel üretim ise en düşük düzeydedir. Çevrimiçi öğrenmeye hazırbulunuşluk düzeyi de orta seviyededir; öğrenme için motivasyon en yüksek, öğrenen kontrolü ise en düşüktür. Demografik değişkenler incelendiğinde, sınıf düzeyi, yaş ve internet erişim imkanları gibi faktörlerin dijital okuryazarlık ve çevrimiçi öğrenmeye hazırbulunuşluk düzeylerinde anlamlı farklılıklar yarattığı belirlenmiştir. Nitel veriler, öğrencilerin dijital okuryazarlığın çevrimiçi öğrenmedeki kritik rolünü desteklemekte ve bu becerilerin geliştirilmesi için destekleyici eğitimlere duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this research is to determine the effect of university students' digital literacy skills on their readiness for online learning. In addition to this main objective, the levels of students' digital literacy and readiness for online learning were identified, the demographic variables affecting these levels were examined, and the quantitative findings were understood in depth by consulting the opinions of the students on this subject. This research, conducted with a mixed-methods research design (explanatory sequential design), was carried out in the Spring Semester of the 2022-2023 Academic Year with the participation of students studying at different grade levels in a state university in the Western Black Sea Region. In the quantitative data collection phase, the Personal Information Form, the Digital Literacy Scale, and the Online Learning Readiness Scale were applied online to 1025 students. The qualitative data were collected from 15 students through 2 online semi-structured focus group interviews. The research findings revealed that university students' digital literacy skills are at a moderate level, and these skills significantly and positively predict their readiness for online learning. Among the sub-dimensions of digital literacy, daily use is at the highest level, while professional production is at the lowest. The level of readiness for online learning is also moderate; motivation for learning is the highest, while learner control is the lowest. When demographic variables were examined, it was determined that factors such as grade level, age, and internet access opportunities created significant differences in the levels of digital literacy and readiness for online learning. The qualitative data support the critical role of digital literacy in online learning and emphasize the need for supportive training to improve these skills.