İstismarcı yönetim
Abusive management
  1. Tez No: 943731
  2. Yazar: HALİL CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SADIK ÖNCÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici, Yönetim, İstismarcı Yönetim, Manager, Management, Abusive Management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
İstismarcı yönetim, en yalın ifade ile yöneticilerin astlarına karşı sergiledikleri sözlü ve sözsüz kaba davranışların çalışanlar tarafından algılanmasıdır. İstismarcı yönetim algıları daha çok özneldir ve kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. İstismarcı yönetim uzun süre istismara maruz kalan çalışanlarda psikolojik ve fiziksel birçok olumsuz etkiye sebep olmaktadır. Örgüt sağlığı için mutlaka incelenmesi gereken istismarcı yönetim sadece bireysel olumsuzluklara değil aynı zamanda örgütün bütünü için bir tehdittir. Bu araştırma Türkiye'deki kamu ve özel sektör çalışanlarının istismarcı yönetim algılarını ölçmek için hazırlanmıştır. Çalışmada istismarcı yönetim, başka bir aracı ile ilişkisine değil tek başına istismarın algılanma düzeyine bakılmıştır. Araştırma iki bölümden oluşmuş olup birinci kısmı kavramsal çerçeve ve alanyazın taraması yapılarak kuramsal çerçeve oluşturulmuş, ikinci kısımda ise geçerliliği ve güvenirliliği daha önceki çalışmalarda kanıtlanmış ölçekler kullanılarak çalışmaya ait veriler toplanarak analiz edilmiştir. Son olarak ise elde edilen veriler, alanyazına ait uygulama ve kuramlar açısından değerlendirilerek tartışılmıştır. Araştırmaya 405 kişi katılmıştır. Katılımcılara dijital kanallar yoluyla ulaşılmıştır. Çalışmadan çıkan sonuçlara göre Türkiye'deki kamu ve özel sektör çalışanlarının istismarcı yönetim algıları genel olarak düşük çıkmıştır. Bu rağmen cinsiyet, yaş, gelir düzeyi durumu gibi demografik özelliklere göre bazı farklar olduğu görülmüştür. Kişisel özellikler, geçmiş yaşantı, kültür ve güç mesafesi gibi etkenlere göre değişiklik gösteren istismarcı yönetimin Türkiye'deki sebeplerini anlamak ve sonuçlarını saptayabilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Abusive management, in the simplest terms, is the perception of verbal and non-verbal rude behaviors exhibited by managers towards their subordinates by employees. Perceptions of abusive management are mostly subjective and may vary from person to person. Abusive management causes many negative psychological and physical effects on employees who are exposed to abuse for a long time. Abusive management, which must be examined for organizational health, is a threat not only to individual negativity but also to the organization as a whole. This research is designed to measure the perceptions of abusive management among public and private sector employees in Turkey. In the study, the level of perception of abusive management alone, rather than its relationship with another mediator, was examined. The study consisted of two parts; the first part of the study consisted of a theoretical framework and literature review, and the second part consisted of collecting and analyzing the data of the study by using scales whose validity and reliability have been proven in previous studies. Finally, the data obtained were evaluated and discussed in terms of practices and theories in the literature. 405 people participated in the research. Participants were reached through digital channels. According to the results of the study, the perceptions of abusive management of public and private sector employees in Turkey are generally low. Despite this, some differences were observed according to demographic characteristics such as gender, age, income level. Further studies are needed to understand the causes and consequences of abusive management in Turkey, which varies according to factors such as personal characteristics, past experiences, culture and power distance.