Siyasal iletişim ve Tiktok: Siyasi partilerin Tiktok iletişim stratejilerinin 2024 yerel seçimleri bağlamında değerlendirilmesi
Political communication and Tiktok: An evaluation of political parties' Tiktok communication strategies in the context of 2024 local elections
  1. Tez No: 943814
  2. Yazar: ELİF ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA VONA KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal iletişim, Yeni medya, Sosyal medya, TikTok, İçerik analizi 2025, 133 sayfa, Political communication, New media, Social media, TikTok, Content analysis 2025, 133 pages
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi ve Yönetim Ana Bilim Dalı (Disiplinlerarası)
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SİYASAL İLETİŞİM VE TİKTOK: SİYASİ PARTİLERİN TİKTOK İLETİŞİM STRATEJİLERİNİN 2024 YEREL SEÇİMLERİ BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Elif ÇİFTÇİ Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Ekonomi ve Yönetim Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Esra VONA KURT Günümüzde geleneksel medyanın (radyo, televizyon, gazete ve dergi) yanı sıra sosyal medya ortamları da (Facebook, Instagram, X, TikTok vb.) siyasal iletişim faaliyetlerinin yürütüldüğü mecraların başında gelmektedir. Bu çalışma, siyasal iletişim faaliyetlerinin yapılış şeklini kökten değiştiren sosyal medya platformlarından biri olan TikTok'un siyasal iletişim çerçevesinde nasıl kullanıldığını incelemeyi amaçlamaktadır. TikTok'un kısa videolar aracılığıyla sağladığı hızlı etkileşimi ve içerik yayılım potansiyelini değerlendirmeyi hedefleyen çalışma, TikTok'un siyasal mesajların yayılmasında oynadığı rolü ve siyasi aktörlerin siyasi içerik üretme pratikleri ile oluşturdukları siyasi söylemleri incelemektedir. İletişim çalışmalarında ana akım kuramlara dayanan çalışma, TikTok'un 31 Mart 2024 Yerel Yönetimler ve Mahalli İdareler seçimi çerçevesinde belediye başkan adayları tarafından nasıl kullanıldığını ortaya koymaya ve bir sosyal medya platformu olarak siyasal iletişim stratejileri çerçevesinde nasıl bir rol oynadığını tespit etmeye odaklanmaktadır. Bir sosyal medya platformu olan TikTok'un siyasal iletişimde kullanımının demokratik toplumlar için bilgi sağlama ve kamuoyunu oluşturma işlevinin ortaya konulma amacında olan çalışmada, Türkiye'de en fazla nüfusa sahip olan 10 Büyükşehir Belediyesi başkan adaylarının seçim kampanyaları çerçevesinde TikTok kullanımları analiz edilmektedir. Analiz, 12 Şubat 2024 ile 31 Mart 2024 tarihleri arasında adayların sahip olduğu TikTok hesapları üzerinden gerçekleştirilmektedir. Araştırma bulguları, TikTok'un bir sosyal medya aracı olarak siyasi kampanyalarda giderek daha fazla yer bulduğunu ancak partilerin bu mecrayı tam anlamıyla etkin kullanamadığı sonucunu ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçları ayrıca, büyükşehir belediye başkan adaylarının TikTok'ta profesyonel, ciddi ve merkeziyetçi içerikler oluşturduğunu, etkileşim stratejilerinin zayıf olduğunu, bu platformun temel özelliklerini oluşturan eğlence ve viral kültürle bütünleşmenin de son derece zayıf olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis POLITICAL COMMUNICATION AND TİKTOK: AN EVALUATION OF POLITICAL PARTIES' TIKTOK COMMUNICATION STRATEGIES IN THE CONTEXT OF 2024 LOCAL ELECTIONS Elif ÇİFTÇİ Isparta University of Applied Sciences The Institute of Graduate Education Department of Economics and Management Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Esra VONA KURT Today, in addition to traditional media (radio, television, newspapers and magazines), social media environments (Facebook, Instagram, X, TikTok, etc.) are among the leading channels where political communication activities are carried out. This study aims to examine how TikTok, one of the social media platforms that have radically changed the way political communication activities are carried out, is used within the framework of political communication. Aiming to evaluate the rapid interaction and content dissemination potential of TikTok through short videos, the study examines the role TikTok plays in the dissemination of political messages and the political discourses created by political actors through their political content production practices. Based on mainstream theories in communication studies, the study focuses on revealing how TikTok is used by mayoral candidates within the framework of the March 31, 2024 Local Governments and Local Authorities elections and determining what role it plays in political communication strategies as a social media platform. This study, which aims to reveal the function of the use of TikTok, a social media platform, in political communication in providing information and forming public opinion for democratic societies, analyzes the use of TikTok within the framework of the election campaigns of the presidential candidates of the 10 metropolitan municipalities with the largest population in Turkey. The analysis is conducted on the TikTok accounts owned by the candidates between February 12, 2024 and March 31, 2024. The findings of the study reveal that TikTok is increasingly being used in political campaigns as a social media tool, but parties are not using this medium effectively. The research results also show that metropolitan mayoral candidates create professional, serious and centralized content on TikTok, their interaction strategies are weak, and the integration with entertainment and viral culture, which constitute the main features of this platform, is extremely weak.