Panlökopenili kedilerde glutaminin bağırsak hasarı üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of glutamine on intestinal damage in cats with panleukopenia
- Tez No: 943854
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NERGİS ULAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Glutamin, kedi, panlökopeni, tedavi, Cat, glutamine, panleukopenia, treatment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Panlökopenili Kedilerde Glutaminin Bağırsak Hasarı Üzerine Etkisinin Araştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı, kedilerde yaygın olarak görülen ve yüksek mortalite oranlarıyla seyreden panlökopeni hastalığında prognozun belirlenmesine yönelik hemogram, serum biyokimya ve bağırsak belirteçlerinin değerlendirilmesi ve glutamin aminoasidinin klinik belirtiler ile intestinal hasar üzerindeki terapötik etkisinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, kontrol, medikal tedavi (MT) ve MT+glutamin olmak üzere üç grup bulunmaktadır. Her grupta 2–6 aylık yaşta sekizer kedi yer almıştır. MT+glutamin grubuna, standart tedaviye ek olarak glutamin 1000 mg/kedi dozunda oral yolla günde bir kez uygulanmıştır. Kan örnekleri 0, 1, 3 ve 7. günlerde alınarak hematolojik parametreler (lökosit, nötrofil, monosit, eritrosit, hemoglobin, hematokrit), biyokimyasal parametreler (albumin, total proteim, alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, üre, kreatinin, total bilirubin) ve inflamasyon, bağırsak hasarı ile ilişkili belirteçler (interlökin-6, alfa-1 asit glikoprotein, haptoglobulin, sitrülin, bağırsak yağ asidi bağlayıcı protein ve glutamin düzeyleri) analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışma zamanı boyunca, gruplardaki hayvanlarda klinik belirtilere ait skorlama sonuçlarının MT grubunda 147, MT+ glutamin grubunda ise 109 olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada, medikal tedavi ve medikal tedaviye ilave olarak kullanılan glutamin gruplarında lökosit değerlerinde (WBC, lenfosit, nötrofil, monosit) önemli artış gözlenmiştir. Ancak MT+ glutamin gruplarındaki artış daha fazla belirlenmiştir. Eritrosit parametleri, total protein, albümin, ALT, AST, total bilirubin, üre, kreatinin değerlerinde iki grupta da farklı değişiklikler gözlemlenmiştir. Çalışma gruplarında T0 zamanında belirlenen yüksek sitokin (IL-6) ve akut faz protein (alfa-1 asit glikoprotein, haptoglobulin) değerlerinde T3 zamanında her iki grupta da azalma tespit edilmiştir. Bağırsak hasarı belirteçlerinden sitrülin değeri MT+ glutamin grubunda T0 zamanına göre T3 zamanında artış göstererek, bağırsak hasarının iyileşmesine katkı sağladığı gözlemlenmiştir. I-FABP' de ise enfekte gruplarda MT+ glutamin tedavisinin MT grubuna göre daha hızlı iyileşme sağladığı belirlenmiştir. MT grubunda kan glutamin değerlerinde ise AST, haptoglobulin ve I-FABP değerlerinde olduğu gibi T3 zamanında görülen artış bağırsak hasarının devam ettiğini göstermiştir. Sonuç: Panlökopeni hastalığına sahip kedilerin tedavisinde, medikal tedaviye ek olarak oral yolla uygulanan 1000 mg/kedi dozundaki glutamin takviyesinin, klinik bulguların şiddetinin azalmasına katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effect of Glutamine on Intestinal Damage in Cats with Panleukopenia Aim: The aim of this study is to evaluate hemogram, serum biochemistry, and intestinal biomarkers to help determine the prognosis of panleukopenia, a common disease in cats with high mortality rates, and to investigate the therapeutic effects of the amino acid glutamine on clinical signs and intestinal damage. Material and Method: In this study, there were three groups: control, medical treatment (MT), and MT plus glutamine. Each group consisted of eight cats aged between 2 and 6 months. In the MT+glutamine group, in addition to standard treatment, glutamine was administered orally once daily at a dose of 1000 mg/cat. Blood samples were collected on days 0, 1, 3, and 7 to analyze hematological parameters (leukocytes, neutrophils, monocytes, erythrocytes, hemoglobin, hematocrit), biochemical parameters (albumin, total protein, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, urea, creatinine, total bilirubin), and markers related to inflammation and intestinal damage (interleukin-6, alpha-1 acid glycoprotein, haptoglobin, citrulline, intestinal fatty acid binding protein, and glutamine levels). Results: During the study period, the clinical scoring results for animals in the groups were determined to be 147 in the medical treatment (MT) group and 109 in the MT + glutamine group. In this study, a significant increase in leukocyte values (WBC, lymphocytes, neutrophils, monocytes) was observed in both the medical treatment group and the group receiving medical treatment supplemented with glutamine. However, the increase was more pronounced in the MT + glutamine group.Different changes were observed in both groups regarding erythrocyte parameters, total protein, albumin, ALT, AST, total bilirubin, urea, and creatinine levels. At T0, high levels of cytokine (IL-6) and acute-phase proteins (alpha-1 acid glycoprotein and haptoglobin) were detected in both groups; by T3, a decrease in these levels was observed in both treatment groups.Among the markers of intestinal injury, citrulline levels in the MT + glutamine group increased at T3 compared to T0, suggesting a contribution to the healing of intestinal damage. In terms of I-FABP, the MT + glutamine group showed faster recovery compared to the MT group. In the MT group, the increase observed in blood glutamine levels at T3-as well as in AST, haptoglobin, and I-FABP-suggested that intestinal damage persisted. Conclusion: In the treatment of cats with panleukopenia, oral supplementation of glutamine at a dose of 1000 mg/cat in addition to medical treatment may contribute to the reduction in the severity of clinical signs.