The role of website usability and branded app usability in shaping online purchase intention of Moroccan fashion brands
Fas moda markalarının çevrimiçi satın alma niyetini şekillendirmede web sitesi kullanılabilirliğinin ve markalı uygulama kullanılabilirliğinin rolü
  1. Tez No: 943947
  2. Yazar: IMANE DARFAOUI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SİBEL DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Web Sitesi Kullanılabilirliği, Marka Uygulaması Kullanılabilirliği, Çevrimiçi Satın Alma Niyeti, Fas E-ticareti, Website Usability, Brand App Usability, Online Purchase Intention, Moroccan E-commerce
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez, Fas'ın moda e-ticaret sektöründe web sitesi ve markalı uygulama kullanılabilirliğinin çevrimiçi satın alma davranışları üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Özellikle, navigasyon, kullanıcı arayüzü tasarımı, içerik organizasyonu, performans, kişiselleştirme, yanıt hızı, eğlence, her yerde bulunabilirlik ve kullanıcı dostluğu gibi temel kullanılabilirlik özelliklerinin, çevrimiçi moda alışverişi bağlamında tüketicilerin satın alma kararlarını nasıl etkilediği incelenmektedir. Araştırma, Faslı moda tüketicilerinden yapılandırılmış bir çevrimiçi anket aracılığıyla veri toplayarak nicel bir yaklaşım kullanmaktadır. Çalışmanın bulguları, kullanılabilirlik faktörlerinin tüketicilerin çevrimiçi satın alma niyetlerini şekillendirmede önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Çeşitli kullanılabilirlik özellikleri arasında, navigasyon, kullanıcı arayüzü tasarımı ve kişiselleştirmenin en etkili faktörler olarak belirlendiği ve sorunsuz bir kullanıcı deneyimi, sezgisel tasarım ve özelleştirilmiş içeriğin, tüketici etkileşimini ve satın alma kararlarını yönlendirmede kritik olduğu öne sürülmektedir. Buna karşın, içerik organizasyonunun tüketicilerin satın alma niyetleri üzerinde daha az etkili olduğu bulunmuştur. Bu bulgulara dayanarak, tez, Fas'da faaliyet gösteren e-ticaret şirketlerinin dijital pazarlama stratejilerinin bir parçası olarak kullanılabilirlik iyileştirmelerine öncelik vermelerini önermektedir. Web sitesi ve uygulama kullanılabilirliğini geliştirerek, işletmeler daha fazla müşteri memnuniyeti sağlayabilir, kullanıcı etkileşimini artırabilir ve nihayetinde daha yüksek satışlar elde edebilir. Ancak, çalışma, öz bildirim verilerine dayalı olma gibi bazı sınırlamaları da kabul etmektedir ve Fas pazarına odaklanmanın dar olduğu belirtilmektedir. Dijital teknolojilerin hızlı evrimi ve kültürel dinamiklerdeki değişim göz önünde bulundurularak, tez, gelecekteki araştırmaların bu faktörlerin farklı bölgelerde ve pazarlarda tüketici davranışlarını nasıl etkilediğini araştırması gerektiğini öne sürmektedir. Ayrıca, dijital tüketici tercihlerini şekillendiren yeni teknolojiler ve tasarım trendlerinin rolünün incelenmesi, çevrimiçi alışverişin gelişen manzarası hakkında daha fazla içgörü sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the impact of website and branded app usability on online purchasing behavior within Morocco's fashion e-commerce industry. In particular, it examines how key usability characteristics—including navigation, user interface design, content organization, performance, personalization, response time, fun, omnipresence, and user-friendliness—affect consumer purchasing decisions in the context of online fashion shopping. The research utilizes a quantitative approach, collecting data from a sample of Moroccan fashion consumers through a structured online questionnaire. The study's findings reveal that usability factors play a significant role in shaping consumers' online purchase intentions. Among the various usability characteristics, navigation, user interface design, and personalization were identified as the most influential factors, suggesting that a seamless user experience, intuitive design, and tailored content are critical for driving consumer engagement and purchase decisions. In contrast, content organization was found to have a comparatively smaller impact on consumers' purchasing intentions. Based on these findings, the thesis proposes that e-commerce companies operating in Morocco should prioritize usability improvements as part of their digital marketing strategies. By focusing on enhancing website and app usability, businesses can foster greater customer satisfaction, boost user engagement, and ultimately drive higher sales. However, the study also acknowledges certain limitations, including the reliance on self-reported data from respondents and the narrow focus on the Moroccan market. Given the rapid evolution of digital technologies and shifting cultural dynamics, the thesis suggests that future research should investigate how these factors influence consumer behavior across different regions and markets. Additionally, exploring the role of emerging technologies and design trends in shaping digital consumer preferences could provide further insights into the evolving landscape of online shopping.