Bethesda 3 (önemi belirsiz atipi (AUS) / foliküler lezyon (FLUS)) olarak sınıflandırılan tiroid nodüllerinde malignite oranları: İnce iğneaspirasyon biyopsisi (İİAB) ve histopatoloji uyumuna etki eden faktörler
Malignancy rates in thyroid nodules classified as bethesda 3 (ATYPY of uncertain significance (AUS) / follicular lesion (FLUS)): Factors affecting the conformity of fine needle aspiration biopsy (FNAB) and histopathology
- Tez No: 944002
- Danışmanlar: DR. NİYAZİ KARAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tiroid nodülü, Bethesda sistemi, İnce iğne aspirasyonu, Önemi belirsiz atipi, Thyroid nodule, Bethesda system, Fine needle aspiration, Atypia of undetermined significance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Tiroid nodülü olan hastalarda İİAB (ince iğne aspirasyon biyopsisi) yapılıp sonucu Bethesda 3 olarak raporlanan lezyonlardaki malignite oranının öngörülen aralıkta olup olmadığını, ikinci kez İİAB yapılmasının malignite riskini değiştirip değiştirmediğini ve bu değerlendirme sırasında malignite oranını etkileyen cinsiyet, nodül yeri, nodül boyutu, preoperatif ölçülen TSH (tiroid stimulating hormone) değerleri gibi yan faktörler olup olmadığını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ankara Onkoloji Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUAM) Genel Cerrahi Kliniğinde Ocak 2000 – Aralık 2021 tarihleri arasında tiroid nodülüne İİAB yapılıp sonucu Bethesda 3 olarak raporlanan ve merkezimizde opere edilen hastalar retrospektif olarak taranıp çalışmaya dahil edildi. Bu hastalardan İİAB sonucu Bethesda 3 olarak raporlanan 893 hasta saptandı. Hastaların bilgileri hastane bilgi sistemi üzerinden taranarak 271 hastanın SBÜ Ankara Onkoloji SUAM Genel Cerrahi Kliniğinde opere olduğu görüldü ve çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Çalışma süresi boyunca tiroid nodülü saptanıp İİAB sonucu Bethesda 3 olarak raporlanan 893 hasta tespit edildi. Bunlardan 271 tanesi kliniğimizde opere edildi. Çalışmada İİAB yapılıp sonuc Bethesda 3 olarak raporlanan hastaların nihai patolojilerinde malignite oranı %49 olarak tespit edildi. Çalışmada nihai patolojideki nodül boyutu, preoperatif ölçülen TSH değeri, RAİ tedavisi alma oranları ve ailede tiroid malignitesi olma öyküsü malignite oranını etkileyen anlamlı faktörler arasında idi. Aynı tiroid nodülünden kaç kez İİAB alındığı, İİAB sonucunun AUS (Atypia of Undetermined Significance) veya FLUS (Folicular Lesion of Undetermined Significance) olmasının ve nodülün tiroid bezi içindeki lokasyonunun ise malignite oranını anlamlı olarak etkilemediği görüldü. Sonuç: Çalışmamızda şüpheli tiroid nodülünden yapılan İİAB sonucu Bethesda 3 olarak raporlanan hastalarda malignite oranı kılavuzlarda belirtilen orana göre çok daha yüksek bulunmuştur ve bu oranı etkileyen preoperatif ölçülen TSH değeri, nodül boyutu, aile öyküsü gibi pek çok yan faktör de tespit edilmiştir. Bu bulgular ışığında İİAB sonucu Bethesda 3 olarak sonuçlanan hastalarda malignite oranının daha yüksek olabileceği düşünülerek bu hastalara yaklaşımda cerrahi tedavinin daha ön planda düşünülmesi gerektiğini savunmaktayız.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine whether the malignancy rate in lesions reported as Bethesda 3 by FNAB (finr needle aspiration biopsy) in patients with thyroid nodules is within the predicted range, whether performing FNAB a second time changes the risk of malignancy, and whether there are side factors such as gender, nodule location, nodule size, and preoperatively measured TSH (Thyroid Stimulating Hormone) values that affect the malignancy rate during this evaluation. Methods: Patients who underwent FNAB of thyroid nodules between January 2000 and December 2021 at the General Surgery Clinic of the Health Sciences University (SBU) Ankara Oncology Health Application and Research Center (SUAM) and were reported as Bethesda 3 and who underwent surgery at our center were retrospectively scanned and included in the study. Of these patients, 893 patients were identified whose FNAB results were reported as Bethesda 3. The patient information was scanned through the hospital information system and 271 patients were found to have undergone surgery at the General Surgery Clinic of the SBU Ankara Oncology SUAM and were included in the study. Results: During the study period, 893 patients with thyroid nodules and FNAB results reported as Bethesda 3 were identified. 271 of them were operated on in our clinic. In the study, the malignancy rate was determined as 49% in the final pathology of the patients whose FNAB results were reported as Bethesda 3. In the study, the nodule size in the final pathology, the preoperative TSH value, the rate of receiving RAI treatment and the family history of thyroid malignancy were among the significant factors affecting the malignancy rate. It was observed that the number of times FNAB was taken from the same thyroid nodule, whether the FNAB result was AUS or FLUS, and the location of the nodule within the thyroid gland did not significantly affect the malignancy rate. Conclusion:In our study, the malignancy rate in patients whose FNAB result of suspicious thyroid nodules was reported as Bethesda 3 was found to be much higher than the rate stated in the guidelines, and many side factors affecting this rate, such as preoperatively measured TSH value, nodule size, and family history, were also identified. In light of these findings, we argue that the malignancy rate may be higher in patients with FNAB results of Bethesda 3, and surgical treatment should be considered more prominently in the approach to these patients.