Sosyal bilgiler dersiyle ilişkilendirilmiş İngilizce dersinin başarı ve kültürel farkındalığa etkisi
The effect of English lessons integrated with social studies on achievement and cultural awareness
- Tez No: 944061
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MEYDAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Disiplinler arası yaklaşım, sosyal bilgiler öğretim programı, İngilizce öğretim programı, başarı, kültürel farkındalık, Interdisciplinary approach, social studies curriculum, English curriculum, success, cultural awareness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Günümüz eğitim anlayışında disipliner eğitimden ziyade disiplinler arası eğitim anlayışı daha çok önem kazanmıştır. Disiplinler arası eğitimde önemli olan bir dersin kazanımlarının diğer dersin kazanımlarını destekleyecek şekilde bütüncül olmasıdır. Bu çalışmada belirlenen problem, 2018 Milli Eğitim Bakanlığı öğretim programına göre 4. sınıf İngilizce dersi“Nationalities”(Milletler) ünitesinde tema olarak belirlenen konuların sosyal bilgilerin alanına girmesine rağmen öğrencilerin bu konularda hazırbulunuşluk düzeylerinin yetersiz olması ve başarılarının düşük kalmasıdır.“Nationalities”ünitesinde ülkeler, milletler, şehirler ve yönler geçmektedir. Bu üniteyi içerebilecek sosyal bilgiler öğrenme alanı ise“Küresel Bağlantılar”dır.“Küresel Bağlantılar”dünya üzerindeki ülkeler, başkentler, Türkiye'nin coğrafi konumu, komşuları ile ilgili bir öğrenme alanıdır. Ayrıca farklı kültürler ve kültürlere saygı, farkındalık kazandırılmak amaçlanmaktadır. Dolayısıyla“Küresel Bağlantılar”ve“Nationalities”üniteleri birbirini tamamlayabilecek, disiplinler arası niteliktedir. Ancak“Nationalites”ünitesi 2018 İngilizce öğretim programına göre 4. sınıfın ilk aylarında işlenirken,“Küresel Bağlantılar”öğrenme alanı 4. sınıfın son aylarında işlenmektedir. Bu durum, İngilizce dersinde istenen başarıyı yakalamada zorluklarla karşılaşılmasına neden olabilmektedir. İşte bu noktada, bu çalışmaya ihtiyaç duyulmuş ve disiplinler arası bir yaklaşımla ele alınmıştır. Çalışma, araştırma yöntemlerinden yarı deneysel desende yürütülmüştür. Bu çalışmanın amacı sosyal bilgiler dersiyle ilişkilendirilmiş İngilizce dersinin akademik başarı ve kültürel farkındalığa etkisini ortaya koymaktır. Çalışma grubu Nevşehir il merkezinde bir ilkokuldaki 4. sınıf şubelerinden belirlenen deney-1, deney-2 ve kontrol grubunu oluşturan 73 öğrencidir. Deney-1 grubunda, İngilizce dersi“Nationalities”ünitesi sosyal bilgiler“Küresel Bağlantılar”öğrenme alanıyla sadece eş zamanlı olarak işlenmiştir. Deney-2 grubu ise,“Nationalities”ünitesini sosyal bilgiler dersiyle ilişkilendirilmiş disiplinler arası ders planlarına göre işlerken diğer bir yandan da eş zamanlı olarak“Küresel Bağlantılar”ünitesini işlemişlerdir. Kontrol grubuna herhangi bir müdahale edilmemiş ve öğretim programında belirtildiği gibi sene başında“Nationalities”ünitesini sene sonunda ise“Küresel Bağlantılar”öğrenme alanını işlemişlerdir. Araştırmacının geliştirdiği başarı testi ile Koşar ve Çevik (2021) tarafından geliştirilen kültürel farkındalık ölçeği veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Veriler, istatistik programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, kontrol grubundaki öğrencilere kıyasla her iki deney grubundaki öğrencilerin akademik başarı düzeylerinde anlamlı artış meydana geldiği tespit edilmiştir. Diğer yandan sadece deney-2 grubundaki öğrencilerin kültürel farkındalık düzeylerinde anlamlı farklılık ortaya konulmuştur. Bu sonuç, disiplinler arası çalışmanın faydalı olabileceğini göstermiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda, İngilizce ve sosyal bilgiler dersi öğretim programları hazırlanırken disiplinler arası yaklaşıma göre hareket edilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's education approach, interdisciplinary education has become more important than disciplinary education. What is important in interdisciplinary education is that the outcomes of a course are holistic in a way that supports the outcomes of another course. The problem determined in this study is that although the topics determined as themes in the 4th grade English course“Nationalities”unit are within the scope of social studies, students are not ready for these topics and their success remains low. The“Nationalities”unit includes countries, nations, cities and directions. The social studies learning area that can include this unit is“Global Connections”. The“Global Connections”learning area includes countries around the world, capitals, Türkiye“s geographical location and neighbors. In addition, it is aimed to respect and raise awareness of different cultures and cultures. Therefore, the ”Global Connections“ and ”Nationalities“ units can complement each other and are interdisciplinary in nature. However, the ”Nationalities“ unit is covered in the first months of the 4th grade, while the ”Global Connections“ learning area is covered at the end of the year. This situation may cause difficulties in achieving the desired success in English lessons. At this point, the need for this study was felt and it was decided to conduct an interdisciplinary study. The study was conducted using a quasi-experimental design from research methods. The aim of this study is to reveal the effect of the English lesson associated with the social studies lesson on academic success and cultural awareness. The study group consists of 75 students, who were determined from the 4th grade classes in a primary school in the city center of Nevşehir and constituted the experimental-1, experimental-2 and control groups. The experimental-1 group studied the ”Nationalities“ unit in the English lesson and only simultaneously studied the ”Global Connections“ learning area in the social studies lesson. The experimental-2 group studied the ”Nationalities“ unit according to the interdisciplinary lesson plans associated with the social studies lesson and simultaneously studied the ”Global Connections“ unit. No intervention was made to the control group and they studied the ”Nationalities“ unit at the beginning of the year and the ”Global Connections" learning area at the end of the year as stated in the curriculum. In the study, the achievement test developed by the researcher and the cultural awareness scale developed by Koşar and Çevik (2021) were used as data collection tools. The obtained data were analyzed in the statistics program. As a result, it was found that there was a significant increase in both the course success level and cultural awareness levels of the students in both experimental groups compared to the students in the control group. According to the results between the experimental-2 group and the experimental-1 group, although there was no significant difference between the two groups, the academic and cultural awareness levels of the experimental-2 group increased relatively more. This result,interdisciplinary studies can be beneficial. As a result of the research, it was suggested that interdisciplinary harmony and holism should be used when preparing curriculums.