Madde kullanım bozukluğu tanısı ile yatarak tedavi gören hastalarda empati düzeylerinin ve problem çözme becerilerinin karşılaştırılması
Comparison of empathy levels and problem-solving skills in patients receiving inpatient treatment with a diagnosis of substance use disorder
  1. Tez No: 944226
  2. Yazar: CEYLAN ÖNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAL TAŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol kullanım bozukluğu, madde kullanım bozukluğu, empati, problem çözme becerileri, Alcohol use disorder, substance use disorder, empathy, problem-solving skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş: Bu araştırma, alkol ve madde kullanım bozukluğu tanısı ile yatarak tedavi gören bireylerin empati düzeyleri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem:. Çalışma kapsamında, İstanbul NP Beyin Hastanesi Amatem kliniğinde yatarak tedavi gören 30 alkol , 33 madde kullanımı olan toplam 63 hastanın empati düzeyleri ve problem çözme becerileri ölçülmüş, bu özelliklerin klinik tedavi süreçleri ve sosyal beceriler üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Verilerin toplanmasında Kişişel Bilgi formu , Yetişkinler için Problem Çözme Becerileri Ölçeği ve Bilişsel ve Duygulanımsal Empati Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya katılımcılardan elde edilen veriler, sistematik bir şekilde toplanmış ve betimsel yöntemlerle SPSS programında analiz edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda Alkol ve madde kullanımından yatarak tedavi gören hasta grupları arasında problem çözme becerileri arasında bir farklılık tespit edilmemiş olup ; Alkol kullanımı olan bireylerin madde kullanımı olan bireylere göre empati düzeylerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Aynı zaman da empati düzeyi yüksek bireylerin, problem çözme becerilerinin de daha yüksek olduğu tespit edildi. Bu araştırma Alkol ve madde kullanım bozukluğu tedavisinde empati ve problem çözme becerilerinin önemine işaret etmekte ve bu doğrultuda rehabilitasyon süreçlerinin iyileştirilmesine yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
**Introduction:** This study aims to examine the relationship between empathy levels and problem-solving skills in individuals hospitalized for treatment with a diagnosis of alcohol and substance use disorder. **Method:** Within the scope of the study, the empathy levels and problem-solving skills of 63 patients—30 with alcohol use and 33 with substance use—hospitalized at the AMATEM clinic of NP Brain Hospital in Istanbul were measured. The effects of these characteristics on clinical treatment processes and social skills were evaluated. Data collection was conducted using a Personal Information Form, the Problem-Solving Inventory for Adults, and the Cognitive and Affective Empathy Scale. The data obtained from participants were systematically gathered and analyzed descriptively using the SPSS program. **Results:** The study found no significant difference in problem-solving skills between the groups hospitalized for alcohol and substance use disorder. However, individuals with alcohol use exhibited lower empathy levels compared to those with substance use. Additionally, individuals with higher empathy levels demonstrated better problem-solving skills. This research highlights the importance of empathy and problem-solving skills in the treatment of alcohol and substance use disorder and offers recommendations for improving rehabilitation processes accordingly.