7. sınıf canlılarda üreme, büyüme ve gelişme ünitesinin öğretiminde öğrenme amaçlı yazma aktivitelerinden mektubun etkisi ve yazma hakkında öğrenci görüşlerinin belirlenmesi
The effect of the letter, one of the writing activities for learning purposes, in the teaching of the 7th grade unit on reproduction, growth and development in life and determining students' opinions about writing
  1. Tez No: 944420
  2. Yazar: MUSTAFA KÜÇÜKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme amaçlı yazma, üreme büyüme gelişme, mektup, akademik başarı, Writing to learn, reproduction, growth, development, letter, academic success
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul 7. sınıf Fen Bilimleri dersinde yer alan“Üreme, Büyüme ve Gelişme”ünitesinin öğretiminde Öğrenme Amaçlı Yazma (ÖAY) aktivitelerinin öğrenme üzerindeki etkisini ve bu etkinliklerle yürütülen ders sürecine ilişkin öğrenci görüşlerini incelemektir. Araştırmada karma araştırma yöntemlerinden müdahale deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Bayburt Merkezde yer alan bir ortaokulun 7. sınıfında öğrenim gören 56 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Üreme, Büyüme ve Gelişme Başarı Testi (ÜBGBT) ve yarı yapılandırılmış Görüşme Formu (GF) kullanılmıştır. ÜBGBT'nin ön testinin analizinde bağımsız örneklem t testi, son testinin analizinde Mann-Whitney U Testi kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yönteminden yararlanılmıştır. ÜBGBT' den elde edilen verilerin analizi sonucunda ÖAY aktivitelerinden mektup etkinliğinin, 7. sınıf öğrencilerinin Üreme, Büyüme ve Gelişme konusundaki akademik başarılarını artırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca GF verilerinin analizi, öğrencilerin ÖAY aktiviteleri hakkında olumlu düşünceler geliştirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the impact of Writing to Learn (WTL) activities on student learning in the context of teaching the“Reproduction, Growth, and Development”unit in the 7th grade Science curriculum, as well as to explore students' perspectives on the instructional process conducted using WTL activities. Intervention design, one of the mixed research methods, was used in the research. The study group of the research consists of 56 students studying in the 7th grade of a secondary school in Bayburt Center in the spring semester of the 2023-2024 academic year. As a data collection tool in the research; Preliminary Knowledge Test (ÖBT), Reproduction, Growth and Development Achievement Test (RGDAT) and semi-structured Interview Form (IF) were used. An independent samples t-test was used to analyze the pre-test of the RGDAT, and the Mann-Whitney U test was used to analyze the post-test of the RGDAT. Content analysis method was used in the analysis of qualitative data. As a result of the analysis of the data obtained from RGDAT, it was determined that the letter from the WTL activities increased the acacemic success of 7th grade students in Reproduction, Growth and Development. From the analysis of the data obtained from the IF, it was determined that the students' opinions about the WTL activities were positive.