Rejyonel anestezi altında total diz artroplastisi yapılan hastalarda farklı multimodal anestezi tekniklerinin hasta sonuçları üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of different multimodal anesthesia techniques on patient outcomes in patients undergoing total knee arthroplasty under regional anesthesia
  1. Tez No: 944497
  2. Yazar: ELİF KÜTÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TÜRKEÜN ILGINEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Total diz artroplastisi, adduktor kanal bloğu, intatekal morfin, epidural HKA, Total knee arthroplasty, adductor canal block, intrathecal morphine, epidural PCA
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Rejyonel Anestezi Altında Total Diz Artroplastisi Yapılan Hastalarda Farklı Multimodal Anestezi Tekniklerinin Hasta Sonuçları Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması Amaç: Çalışmamızda farklı rejyonel anestezi teknikleri altında uygulanan total diz artroplastisi cerrahisi yapılan hastaların postoperatif dönemde ağrı, fonksiyonellik ve postoperatif komplikasyonlar açısından değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve yöntem: Bu çalışma retrospektif olarak planlandı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ameliyathanesinde 2020-2024 yılları arasında rejyonel anestezi altında total diz artroplastisi yapılan hastaların dahil edilmesi planlandı. Çalışmaya tek taraflı total diz artroplastisi (TDA) yapılacak ASA I-III sınıfı 80 hasta dahil edilerek, iki gruba ayrıldı. Devamlı epidural analjezi(DEA) uygulanan olgular“Grup 1”, intratekal morfin + Adduktor Kanal Bloğu(ITM+ACB) uygulanan olgular“Grup 2”olarak adlandırıldı. Çalışma kriterlerini karşılayan hastaların dosyaları taranarak veri toplama formunda belirtilen demografik özellikler, ASA skoru, Charlson komorbidite indeksi, revize kardiyak risk indeksi, ek hastalık, fonksiyonel kapasite ve preoperatif tam kan sayımı sonucu kaydedildi. Cerrahi süre, intraoperatif dönemdeki kan basıncı, kalp atım hızı, total intravenöz verilen sıvı miktarı ve cinsi, sedasyon ihtiyacı, traneksamik asit uygulaması yapıldı ise dozu kaydedildi. Postoperatif dönemde ilk 24 saatteki kan basıncı, kalp atım hızı, VAS skoru, bulantı-kusma, Bromage skoru, hasta kontrollü analjezi kullanıldı ise kullanılan analjezik miktarı, ek analjezik ihtiyacı postoperatif tam kan sayımı, mobilize olma süresi, komplikasyon gelişimi,Clavien-Dindo skoru, reoparasyon ihtiyacı, kognitif disfonksiyon gelişimi, RASS skoru, motor kuvvet, eklem açıklığı, düşme öyküsü, yoğun bakım ihtiyacı ve hastanede yatış süresi kaydedildi. Taburculuk sonrası yeniden hastane başvurusu, mobilizasyon ve eklem açıklığı, morbidite, mortalite kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 80 hastanın demografik ve intraoperatif parametreleri gruplar arasında benzer bulunmuştur. Postoperatif ilk 24 saatte 1.saatten sonra Grup 1'de VAS skorları anlamlı olarak daha düşük, ek analjezi ihtiyacı daha az ve eklem hareket açıklığı daha iyi saptanmıştır. Vital bulgular ve komplikasyon oranları benzer olmakla birlikte, yalnızca Grup 2'de düşme insidansı daha yüksek gözlenmiştir. Her iki yöntemin güvenli olduğu görülmekle birlikte, epidural analjezinin postoperatif ağrı kontrolü ve fonksiyonel sonuçlar açısından daha avantajlı olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, rejyonel anestezi altında total diz artroplastisi uygulanan hastalarda devamlı epidural analjezi yöntemi, intratekal morfin ve adduktor kanal bloğu kombinasyonuna kıyasla postoperatif ağrı kontrolü, analjezi ihtiyacı ve eklem hareket açıklığı açısından daha etkili bulunmuştur. Her iki yöntem güvenli olsa da, klinik yaklaşım hasta özelliklerine göre bireyselleştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Effects of Different Multimodal Anesthesia Techniques on Patient Outcomes in Patients Undergoing Total Knee Arthroplasty Under Regional Anesthesia Objective: This study aimed to evaluate postoperative pain, functional outcomes, and complications in patients undergoing total knee arthroplasty (TKA) under different regional anesthesia techniques. Materials and Methods: This retrospective study was conducted at Çukurova University Faculty of Medicine Hospital. Patients who underwent total knee arthroplasty under regional anesthesia between 2020 and 2024 were included. A total of 80 ASA I-III patients undergoing unilateral TKA were enrolled and divided into two groups. Patients who received continuous epidural analgesia (CEA) were assigned to“Group 1,”while those who received intrathecal morphine combined with adductor canal block (ITM + ACB) were designated as“Group 2.”Patient charts that met the inclusion criteria were reviewed, and data were recorded using a standardized data collection form. Preoperative variables included demographic characteristics, ASA score, Charlson Comorbidity Index, Revised Cardiac Risk Index, comorbidities, functional capacity, and complete blood count. Intraoperative parameters such as duration of surgery, blood pressure, heart rate, total volume and type of intravenous fluids, need for sedation, and dosage of tranexamic acid (if administered) were recorded. Postoperative data included blood pressure and heart rate during the first 24 hours, VAS scores, nausea-vomiting, Bromage score, total amount of patient-controlled analgesia (if used), need for rescue analgesia, postoperative blood count, time to mobilization, complications, Clavien-Dindo classification, reoperation requirement, development of cognitive dysfunction, RASS score, motor strength, range of motion, fall incidence, intensive care unit (ICU) requirement, and length of hospital stay. Post discharge outcomes included hospital readmission, mobilization status, range of motion, morbidity, and mortality. Results: The demographic and intraoperative characteristics of the 80 patients who met the inclusion criteria were comparable between groups. In the first 24 postoperative hours, VAS scores after the first hour were significantly lower in Group 1, with reduced additional analgesic requirements and improved joint range of motion. While vital signs and overall complication rates were similar between groups, the incidence of falls was higher in Group 2. Both techniques were deemed safe; however, continuous epidural analgesia was found to be superior in terms of postoperative pain control and functional outcomes. Conclusion: Continuous epidural analgesia was more effective than the combination of intrathecal morphine and adductor canal block in managing postoperative pain, reducing analgesic requirements, and preserving joint mobility in patients undergoing TKA under regional anesthesia. Although both methods are considered safe, clinical practice should be individualized based on patient-specific factors.