Malignite ilişkili ağrılarda demografik ve klinik özelliklerin retrospektif incelenmesi
Retrospective evaluation of demographic and clinical features in malignancy-related pain
- Tez No: 945109
- Danışmanlar: PROF. DR. NALAN ÇELEBİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Malignite ilişkili ağrı, nosiseptif ağrı, nöropatik ağrı, farmakolojik tedavi, Malignancy-related pain, nociceptive pain, neuropathic pain, pharmacological treatment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada amacımız hastanemiz Ağrı Bilim Dalı'na malignite ilişkili ağrı şikayetleriyle başvuran olguların incelenerek; uygulanan tedavilerin, demografik ve klinik özelliklerin, ağrı durumlarının belirlenmesi ve bulguların literatürdeki diğer ağrı çalışmaları ile benzerliklerini ve farklılıklarını saptamaktır. Araştırmamıza 01.01.2022-01.01.2023 tarihleri arasında değerlendirilmiş malignite ilişkili ağrı şikayeti ile başvuran 482 hasta dahil edildi. Hastaların cinsiyeti, yaşı, malignite tipi, kemik ve kemik dışı organ metastazı varlığı, kemoterapi, radyoterapi ve malignite ilişkili operasyon öyküsü varlığı, ağrı tipi, başvuru anı ve ilk kontrolündeki ağrı skorları (7 yaş ve altındaki hastalar için Face, Legs, Movement, Crying, Avocative Behavioral Scale (FLACC) skoru; 7 yaş üzeri hastalar için Numeric Rating Scale (NRS) skoru), medikal tedaviler, yapılan invaziv işlemler ve ilaca bağlı tedavi kısıtlayan yan etkiler hastane bilgi işletim sisteminden kayıt edildi. Yapılan değerlendirmede başvuran hastaların %44.1'i erkek (n=213), % 55.9'u kadın (n=269) cinsiyetteydi. En sık karşılaşılan maligniteler gastrointestinal sistem kaynaklı tümörler, akciğer ve meme kanseri idi. Metastaz varlığı incelendiğinde ise (%84.6); en sık kemik metastazı (%43.8) saptandı; periton metastazı % 7.7, diğer organ metastazları %75.7 oranlarında görüldü. Malignite ilişkili ağrı tipleri açısından %73.9 oranında nosiseptif, %3.7 oranında saf nöropatik, %22.4 oranında mikst ağrı varlığı saptandı. Kemoterapi öyküsü ile nöropatik ağrı arasında anlamlı ilişki tespit edildi (p0.05). Cinsiyetler arasında ağrı skorları açısından anlamlı bir fark görülmedi (p>0.05). Sonuç olarak çalışmamızda malignite kaynaklı ağrıda medikal tedavi ile ağrı palyasyonunun etkin şekilde yapılabildiği görülmüştür. Girişimsel işlemlere etkin bir ağrı yönetimi ile daha az oranda ihtiyaç duyulacağı ve ileri bir merkez olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmanın malignite ilişkili ağrı yönetiminde literatüre katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Our aim in this study is to evaluate the cases that applied to our hospital's Pain Department with malignancy-related pain complaints; determine the treatments applied, demographic and clinical characteristics, pain conditions and the similarities and differences of the findings with other pain studies in the literature. Patients who presented with malignancy-related pain complaints, evaluated between 01.01.2022 and 01.01.2023, were included in our study (n= 482). Patients' gender, age, type of malignancy, presence of bone and non-bone organ metastases, presence of chemotherapy, radiotherapy and malignancy-related surgery history, pain type, pain scores at the time of admission and at the first follow-up (Face, Legs, Movement, Crying, Avocative Behavioral Scale (FLACC) score for patients aged 7 and under; Numeric Rating Scale (NRS) score for patients over 7 years of age), medical treatments, invasive procedures performed, and drug-related treatment-limiting side effects were recorded from the hospital system. According to the analyses, 44.1% of the admitted patients were male (n=213) and 55.9% were female (n=269). The most common malignancies were tumors originating from the gastrointestinal tract, lung and breast cancer. Presence of metastasis was examined (84.6%); bone metastasis was most frequently detected (43.8%); peritoneal metastases were seen in 7.7% and other organ metastases were seen in 75.7%. In terms of malignancy-related pain types, 73.9% were found to be nociceptive, 3.7% pure neuropathic, and 22.4% mixed pain. A significant relationship was detected between chemotherapy history and neuropathic pain (p0.05). There was no significant difference in pain scores between genders (p>0.05). As a result, our study showed that pain palliation can be effectively performed with medical treatment in malignancy-related pain. We believe that interventional procedures will be needed less frequently with effective pain management and that our study as an advanced center will contribute to the literature on malignancy-related pain management.