Sesamum indicum bitkisinden elde edilen yağın gümüş sulfodiazin (silverdin) ile yanık iyileşmesi üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effect of oil taken from the Sesamumindicum plant with silver sulfodiazine (silverdin) on burn healing
- Tez No: 945455
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Yanık yarası, silverdin, susam tohumu yağı, Burn wound, silverdin, sesame seed oil
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Allakhverdiyev B, Sesamum indicum bitkisinden alınan yağın gümüş sulfodiazin(silverdin) ile yanık iyileşmesi üzerine etkisinin karşılaştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir 2025. Vasküler nekrotik dokuya neden olmaları ve enfeksiyonlara yatkınlık yaratmaları nedeniyle, başta yanık yaraları olmak üzere çeşitli yara türleri önem taşır.Yanık yarasının ana sonucu derinin epidermal bütünlüğünün kaybıdır. Termal, elektriksel ve kimyasal yaralanmalar bu yaraların en yaygın nedenleridir. Genler, sitokinler,kemokinler ve cerrahi yoluyla yara iyileşmesini yönetmek için klinisyenler tarafından birçok çaba sarf edilmiştir.Tedavi edilmeyen bir yanık yarası genellikle 72 saat içinde ilerleyerek tedaviyi zorlaştırır,hastanede kalış süresini uzatır, maliyetleri artırır ve yara izi kalma olasılığı farkedilemez hale gelir.Orta derecede etkinliği sayesinde, hiç veya daha az toksisite, düşük maliyet ve bitkisel ürünlerin daha fazla bulunabilirliği, araştırma için en iyi alternatiflerden biridir. Literatürde yanık yaralanmalarını iyileştirmek için bitkisel ilaçların kullanıldığı çok sayıda rapor bulunmaktadır .Bu bitkilerden biri de Sesamum indicum bitkisidir.Sesamum indicum L. (Susam),Pedaliaceae familyasına aittir.Tohumun çeşitli biyoaktif bileşenlerinin arasında hayati mineraller, vitaminler, fitosteroller, çoklu doymamış yağ asitleri, tokoferoller ve sesamin ve sesamolin gibi benzersiz lignan sınıfları rapor edilmiştir. Lignanlar olarak adlandırılan bir grup fenilpropanoid, tokoferoller ve fitosterollerle birlikte bulunur ve antioksidan özellikleri sayesinde reaktif oksijen türlerine karşı savunma sağlar .Antioksidanlar ve biyoaktif bileşikler açısından zengin bir kaynak olan susam tohumları, yara iyileşmesi üzerinde farklı etkilere işaret ederek yanıkları tedavi etmek için de kullanılmıştır. Ayrıca susam, lipit peroksidasyon sürecini inhibe edebilen, kollajen dokulara kan akışını artıran, fibril kollajen ömrünü arttıran ve hücre hasarlarını azaltabilen maddeler içerir . Bu çalışmada sesamum indicum bitkisinden elde edilen yağın gümüş sulfodiazin (silverdin) ile yanık iyileşmesi üzerine etkisi karşılaştırılmıştır.Alınan sonuçların yanık yarası iyileşmesi üzerinde susam tohumu yağının gümüş sulfodiazine göre bazı parametrelerde üstünlüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Allakhverdiyev B, Comparison of the effect of oil taken from the Sesamum indicum plant with silver sulfodiazine (silverdin) on burn healing. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of General Surgery, Medical Specialization Thesis, Eskişehir 2025. Due to their potential to cause vascular necrotic tissue and increase susceptibility to infections, various types of wounds-especially burn wounds-are of particular importance.The main consequence of a burn wound is loss of epidermal integrity of the skin. Thermal, electrical and chemical injuries are the most common causes of these wounds. Many efforts have been made by clinicians to manage wound healing through genes, cytokines, chemokines and surgery.An untreated burn wound usually progresses within 72 hours, complicating treatment, prolonging hospitalization, increasing costs and making scarring unnoticeable.Thanks to its moderate efficacy, no or less toxicity, low cost and greater availability of herbal products, it is one of the best alternatives for research. There are many reports in the literature on the use of herbal medicines to treat burn injuries. One of these plants is Sesamum indicum.Sesamum indicum L. (Sesame) belongs to the Pedaliaceae family. Among the various bioactive components of the seed, vital minerals, vitamins, phytosterols, polyunsaturated fatty acids, tocopherols and unique classes of lignans such as sesamin and sesamolin have been reported. A group of phenylpropanoids called lignans coexist with tocopherols and phytosterols and provide defense against reactive oxygen species thanks to their antioxidant properties.Sesame seeds, a rich source of antioxidants and bioactive compounds, have also been used to treat burns, indicating different effects on wound healing. In addition, sesame contains substances that can inhibit the process of lipid peroxidation, increase blood flow to collagen tissues, increase fibril collagen lifespan and reduce cell damage. In this study, the effect of sesamum indicum oil on burn healing was compared with silver sulfodiazine (silverdin). The results showed that sesame seed oil was superior to silver sulfodiazine in some parameters on burn wound healing.