HBV veya MASLD'a sekonder karaciğer sirozu hastalarında albümin derive oranların 30 günlük morbidite ve mortalite üzerine etkisinin MELD 3.0 , Child Pugh ve CLIF SOFA skorlarıyla karşılaştırılarak değerlendirilmesi
Evaluation of the impact of albumin-derived ratios on 30-day morbidity and mortality in patients with liver cirrhosis secondary to HBV or MASLD: A comparative analysis with MELD 3.0, Child-Pugh, and CLIF-SOFA scores
- Tez No: 945470
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ZEKİ KARASU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Siroz, Albümin derive oranları, Mortalite, Prognoz, MASLD, HBV, MELD 3.0, BUN/Albümin Oranı, Cirrhosis, Albumin-derived ratios, Mortality, Prognosis, MASLD, HBV, MELD 3.0, BUN/Albumin ratio
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Giriş: Karaciğer sirozu, dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu olup, yüksek morbidite ve mortalite ile seyreden ilerleyici bir hastalıktır. Mortalite ve komplikasyon gelişimi açısından erken risk öngörüsü, uygun tedavi açısından büyük önem taşımaktadır. Albümin derive oranlar, siroz hastalarında yalnızca hepatik disfonksiyonu değil, aynı zamanda sistemik inflamasyon ve organlar arası etkileşimi yansıtabilecek yeni ve kolay erişilebilir prognostik belirteçler olarak öne çıkmaktadır. Amaç: Bu çalışmada, HBV veya MASLD etiyolojisine bağlı sirozlu hastalarda CRP/Albümin (CAR), Total Bilirubin/Albümin (TBAR), INR/Albümin (INRAR) , BUN/Albümin (BAR), RDW/Albümin (RAR), Nötrofil/Albümin (NAR), Lenfosit/Albümin (LAR) ve Platelet/Albümin (PAR) oranlarının 30 ve 60 günlük mortalite üzerindeki prognostik öneminin değerlendirilmesi ve bu oranların MELD 3.0 ve Child-Turcotte Pugh (CTP) gibi yerleşik skorlama sistemleriyle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Nisan 2019–Nisan 2024 arasında hospitalize edilen 210 siroz hastasının verileri retrospektif olarak analiz edilmiştir. TBAR, BAR, CAR, INRAR, RAR, NAR, LAR ve PAR oranları hesaplanmış; 30 ve 60 günlük mortalite ile komplikasyon gelişimi (hepatik ensefalopati (HES), hepatorenal sendrom (HRS), spontan bakteriyel peritonit (SBP), özofagus varis kanaması (ÖVK), hepatik hidrotoraks (HH)) arasındaki ilişkiler lojistik regresyon ve ROC analizleriyle incelenmiştir. Ayrıca, MELD 3.0, BAR ve RAR'ın yer aldığı bir kombine prediktif model oluşturulmuştur. Bulgular: BAR ve RAR, hem 30 hem 60 günlük mortalite açısından bağımsız prognostik belirteçler olarak saptanmıştır (p < 0,05). CAR, SBP gelişimiyle ilişkili risk faktörü bulunurken; BAR, HES ve HRS ile; NAR ise HH gelişimiyle ilişkili bulunmuştur. BAR, 30 günlük mortaliteyi öngörmede en yüksek AUC değerine sahip görülmüştür (AUC: 0,834). MELD 3.0, BAR ve RAR'dan oluşturulan kombine modelin AUC değeri ise 0,857 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Bu çalışma, HBV veya MASLD etiyolojili siroz hastalarında albümin derive oranların kısa dönem prognoz öngörüsündeki değerini ortaya koymuştur. BAR ve RAR, hem 30 hem de 60 günlük mortalite için bağımsız belirteçler olarak öne çıkarken; CAR, BAR ve NAR komplikasyon gelişiminde (özellikle SBP, HES, HRS ve HH) risk faktörü olarak anlamlı ilişki göstermiştir. Bu oranların klinik kullanımı, bireyselleştirilmiş risk yönetimini destekleyebilir; ancak daha geniş örneklem grubunda prospektif çalışmalarda doğrulanması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Liver cirrhosis is a major public health concern worldwide, characterized by high morbidity and mortality. Early risk stratification for mortality and complication development is essential for timely and appropriate management. Albumin-derived biochemical ratios have recently emerged as novel, accessible prognostic markers that may reflect not only hepatic dysfunction but also systemic inflammation and organ crosstalk in cirrhotic patients. Objective: This study aimed to evaluate the prognostic significance of CRP/Albumin (CAR), Total Bilirubin/Albumin (TBAR), INR/Albumin (INRAR), BUN/Albumin (BAR), RDW/Albumin (RAR), Neutrophil/Albumin (NAR), Lymphocyte/Albumin (LAR), and Platelet/Albumin (PAR) ratios in predicting 30 and 60 day mortality in patients with HBV or MASLD associated cirrhosis, and to compare their predictive value with established scoring systems such as MELD 3.0 and Child Turcotte Pugh (CTP). Methods: This retrospective study included 210 cirrhotic patients hospitalized between April 2019 and April 2024. Albumin-derived ratios (TBAR, BAR, CAR, INRAR, RAR, NAR, LAR, PAR) were calculated at admission. Their association with 30 and 60 day mortality and cirrhosis-related complications (hepatic encephalopathy (HE), hepatorenal syndrome (HRS), spontaneous bacterial peritonitis (SBP),esophageal variceal bleeding (EVB), hepatic hydrothorax (HH)) was assessed using logistic regression and ROC analyses. A combined predictive model incorporating MELD 3.0, BAR, and RAR was also developed. Results: BAR and RAR were found to be independent prognostic markers for both 30- and 60-day mortality (p < 0.05). CAR was significantly associated with SBP development, while BAR was linked to HE and HRS, and NAR to HH. Among all parameters, BAR showed the highest predictive accuracy for 30-day mortality (AUC:0.834). The combined model including MELD 3.0, BAR, and RAR yielded an AUC of 0.857. Conclusion: This study demonstrated the prognostic value of albumin-derived ratios in predicting short-term outcomes in patients with HBV- or MASLD-related cirrhosis. BAR and RAR emerged as independent predictors of both 30- and 60-day mortality, while the CAR, BAR, and NAR showed significant associations as risk factors for the development of complications—particularly SBP, HE, HRS, and HH. The clinical use of these ratios may support individualized risk stratification; however, validation in larger, prospective cohorts is required.