Farklı yöntemlerle sentezlenen enzim-inorganik hibrit nano çiçeklerin enzim aktivitelerinin incelenmesi
Investigation of enzyme activities of enzyme-inorganic hybrid nanoflowers synthesized by different methods
  1. Tez No: 945514
  2. Yazar: İSMAİL KIZMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NALAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Enzim immobilizasyonu, enzim-inorganik hibrit nano çiçekler, inkübasyon, sonikasyon, enzim aktivitesi, Enzyme immobilization, enzyme-inorganic hybrid nano flowers, incubation, sonication, enzyme activity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tez çalışmasında; sentez yönteminin enzim-inorganik hibrit nano çiçeklerin (Ei-hNÇ'lerin) oluşumlarına ve enzimatik aktiviteleri üzerine etkisi incelendi. Bu amaçla, iki farklı yöntem (inkübasyon ve sonikasyon) kullanılarak Ei-hNÇ'ler sentezlendi. Ei-hNÇ'lerin sentezinde organik kısım olarak peroksidaz ve lakkaz enzimleri inorganik kısım olarak Cu2+ iyonu kullanıldı. İnkübasyon yönteminde; Ei-hNÇ'lerin sentezi için belirli derişimlerde organik ve inorganik bileşenler pH 7,4'de tuzlu fosfat tamponunda (PBS) oda sıcaklığında 3 gün süre ile inkübe edildi. Sonikasyon yönteminde; Ei-hNÇ'lerin sentezi için belirli derişimlerde organik ve inorganik bileşenler pH 7,4'de tuzlu fosfat tamponunda (PBS) oda sıcaklığında belirli sürelerde sonikasyon cihazında bekletildi. İki farklı yöntem kullanılarak sentezlenen Ei-hNÇ'ler çeşitli açılardan karakterize edildi. Yüzey morfolojileri SEM (Taramalı elektron mikroskobu) ile bazı önemli elementlerin (C, P, O, N, S, Cu gibi) varlığı EDX (Enerji dağılımlı x ışınları) analizi ile bu elementlerin Ei-hNÇ'lerde dağılımı SEM-EDX elemental haritalama yapılarak gösterildi. Ei-hNÇ'lerin kristal yapıları XRD (X ışını difraktometresi) ile kimyasal yapıları ise FT-IR (Fourier dönüşümlü kızılötesi spektrofotometresi) analizleri yapılarak belirlendi. Ayrıca iki farklı sentez yöntemiyle sentezlenen Ei-hNÇ'lerin enzimatik aktivite tayinleri yapıldı.
Özet (Çeviri)
In this study; the effect of the synthesis method on the formation and enzymatic activities of enzyme-inorganic hybrid nanoflowers (Ei-hNFs) was investigated. For this purpose, Ei-hNFs were synthesized using two different methods (incubation and sonication). In the synthesis of Ei-hNFs, peroxidase and laccase enzymes were used as the organic part and Cu2+ ion was used as the inorganic part. In the incubation method; for the synthesis of Ei-hNFs, organic and inorganic components at certain concentrations were incubated in saline phosphate buffer (PBS) at pH 7.4 at room temperature for 3 days. In the sonication method; for the synthesis of Ei-hNFs, organic and inorganic components at certain concentrations were kept in the sonication device in saline phosphate buffer (PBS) at pH 7.4 at room temperature for certain periods of time. Ei-hNFs synthesized using two different methods were characterized in various aspects. Surface morphologies were determined by SEM (Scanning electron microscope) and the presence of some important elements (such as C, P, O, N, S, Cu) was demonstrated by EDX (Energy dispersive x-ray) analysis and the distribution of these elements in Ei-hNFs was demonstrated by SEM-EDX elemental mapping. Crystal structures of Ei-hNFs were determined by XRD (X-ray diffractometer) and chemical structures were determined by FT-IR (Fourier transform infrared spectrophotometer) analysis. In addition, enzymatic activity determinations of Ei-hNFs synthesized by two different synthesis methods were performed.