Multi travma sonucu entübe takip edilen hastalarda Integrated Pulmonary Index (IPI) ölçümünün mortalite öngörmedeki değerliliği
The prognostic value of Integrated Pulmonary Index (IPI) in predicting mortality in intubated patients following multiple trauma
- Tez No: 945682
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH KORKUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: İPİ, kapnograf, travma, entübasyon, mortalite, Integrated Pulmonary Index, capnograph, trauma, intubation, mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Biz bu çalışmada acil servise travma sonucu başvuran entübe hastalarda Integrated Pulmonary Index (IPI) skorunun mortalite öngörmedeki değerliliğini araştırdık. Gereç ve yöntem: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Erişkin Acil Servis'e başvuran travma sonucu entübe edilmiş hastalar prospektif olarak incelendi. Acil servise 15/Eylül/2024 tarihi ile 15/Haziran/2025 tarihi arasında başvuran, travma sonucu entübe edilmiş 50 hasta kapnograf ile takip edildi. Hastaların demografik verileri, vitalleri, kapnograf değerleri, ALT, AST, hemoglobin, kreatin ve kan gazı değerleri kayıt altına alındı.Veriler istatistiksel olarak analiz edilerek İPİ ile diğer parametrelerin ve mortalitenin ilişkisi gözlem altına alındı. Bulgular: Çalışmamızda 50 hasta bulunmaktadır. Bu hastaların Yaşayan hastaların yaş ortalaması 34,86±14,78, kayıp olan hastaların ise 39,50±14,24'tür. Hastaların 38'i erkek ,12 si Kadın idi. Veri seti, 50 hastadan 36'sının hayatta kaldığını ,14'ünün öldüğünü gösteriyor; bu da bize %28'lik bir ölüm oranı veriyor. Laktat düzeyi 8 İPİ olan bir hastadan 5,57 kat yüksek bulunmuştur. İPİ 1-3: %90 mortal, İPİ 4-6: %40 mortal ,İPİ 7-8 :%50 , İPİ 9-10 ise %3,2 mortal seyretmiş. Sonuç: IPI (Integrated Pulmonary Index) değerlerinin yüksek olması, hastanın solunum fonksiyonlarının optimal düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, IPI ix değerlerinin mortalite ve klinik kötüleşme riskini erken dönemde öngörme açısından prognostik bir değer taşıdığı saptanmıştır. Elde edilen bulgular, IPI'nin acil servis ve yoğun bakım gibi kritik bakım alanlarında hasta izleminde potansiyel olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: We investigated the prognostic value of the Integrated Pulmonary Index (IPI) score in predicting mortality among intubated patients who presented to the emergency department due to trauma Materials and Methods: Trauma patients who were intubated and admitted to the Adult Emergency Department of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital were prospectively evaluated. A total of 50 intubated trauma patients admitted between September 15, 2024, and June 15, 2024, were monitored using capnography. Demographic data, vital signs, capnography values, ALT, AST, hemoglobin, creatinine, and blood gas parameters were recorded. The data were statistically analyzed to observe the relationship between IPI, other clinical parameters, and mortality. Results: Our study included 50 patients. The mean age of surviving patients was 34.86 ± 14.78 years, while the mean age of deceased patients was 39.50 ± 14.24 years. Of the patients, 38 were male and 12 were female. The dataset shows that 36 out of 50 patients survived, while 14 died, resulting in a mortality rate of 28%. Oxygen saturation and base excess levels were significantly lower in the deceased group. However, no significant difference was observed in respiratory rate between the two groups. Mortality was found to be 5.4% in patients with lactate levels 8. Mortality rates by IPI group were as follows: IPI 1–3: 90%, IPI 4–6: 40%, IPI 7–8: 50%, and IPI 9–10: 3.2%. Conclusion: High Integrated Pulmonary Index (IPI) values have been shown to indicate optimal respiratory function in patients. Additionally, IPI scores have been identified as prognostic indicators for the early prediction of mortality and clinical deterioration. The findings suggest that IPI may have potential utility in patient monitoring within critical care settings such as emergency departments and intensive care units.