Atopik dermatitli çocuk hastalarda hastalık şiddetinin beyin kaynaklı nörotrofik faktör, anksiyete ve uyku bozukluğu üzerine ilişkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of the relationship between disease severity and brain-derived neurotrophic factor, anxiety, sleep disorders in children with atopic dermatitis
  1. Tez No: 945733
  2. Yazar: SHAHZADA ORUJOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET KARTAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: atopik dermatit, BDNF, yaşam kalitesi, depresyon, uyku bozukluğu, atopic dermatitis, BDNF, quality of life, depression, sleep disorders
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Giriş: Atopik dermatit (AD), yoğun kaşıntılı, ataklar ile seyreden kronik inflamatuar deri hastalığıdır. Son yıllarda hastalığın yaşam kalitesi üzerindeki etkileri ve psikososyal parametrelerle olan ilişkisi önemli bir araştırma konusu olmuştur. Depresyon ile nöron proliferasyon ve migrasyonundan sorumlu beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) arasındakı ilişki literatürde yer alan bir çok çalışmalarda gösterilmiştir. Fakat AD hastalık şiddetinin BDNF ve aynı zamanda psikososyal parametreler üzerine ilişkisinin değerlendirilmesine dair literatürde sınırlı sayıda çalışmaya rastlanmıştır. Amaç: Bu çalışmada, AD'li çocuk hastalarda hastalık şiddeti ile yaşam kalitesi, depresyon, anksiyete, beden algı ve uyku bozukluğu gibi psikososyal parametreler ve BDNF arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji polikliniğine başvuran ve AD tanısı alan 10-18 yaş arası 50 AD hastası ve 50 sağlıklı gönüllü onamları alınarak dahil edilmiştir. Hastalardan ve kontrollerden kan örnekleri alınmıştır. Alınan örneklerde tam kan sayımı, total Immunglobulin(Ig) E, bazal kortizol, C-reaktif protein (CRP), eritrosit sedimentasyon hızı (ESH), serum BDNF düzeylerine bakılmıştır. Hastalara ve sağlıklı gönüllülere Çocuk Dermatoloji Yaşam Kalitesi İndeksi (ÇDYKİ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Çocuklar için Sosyal Anksiyete Ölçeği (ÇSAÖ), Bedeni Beğenme Ölçeği (BBÖ), Pittsburg Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) uygulanmıştır. Hastalık şiddeti EASI (Egzama Alan ve Şiddet İndeksi) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu arasında ÇDYKİ, BDÖ, BBÖ ve PUKİ açısından anlamlı ilişki saptanmıştır. Hasta grubunda eozinofil, total IgE değerleri kontrol grubundan daha yüksek sonuçlanmıştır. EASI ile ÇDYKİ, BDÖ, BBÖ ve eozinofil arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Hasta grubunda ÇDYKİ'nin diğer tüm anket ölçekler ile arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Yaş ve cinsiyet gibi sosyodemografik özellikler ile hastalık şiddeti ve diğer parametreler arasında ilişki izlenmemiştir. Sonuçlar: Çalışma sonucunda elde ettiğimiz verilere esasen AD'li hastalarda hastalık şiddetinin artması ile çocukların dermatoloji yaşam kaliteleri azalmakta, depresyon semptomları artmakta ve bedeni beğenme algıları bozulmaktadır. Çalışmamızda hem hasta hem de sağlıklı kontrol grubunda BDNF yüksekliği gözlemlendi. Ancak bu yüksekliğin hasta ve kontrol grubu arasında bir fark olarak ortaya çıkmaması, BDNF düzeylerinin hastalık şiddeti ve psikososyal parametrelerle bir korelasyon göstermemesi, adölesan dönemin yüksek nöroplastisitesine ilişkin gelişen BDNF yüksekliğinden kaynaklandığına işaret etmektedir. Elde ettiğimiz veriler, AD'li çocuk hastaların değerlendirilmesinde yaşamlarını etkileyen psikososyal faktörlerin olası birlikteliklerinin göz ardı edilmemesi ve adölesan dönemini hedef alan çalışmalarda, nöroplastisite gelişimine bağlı BDNF yüksekliğinin diğer hastalıklardaki artışları maskeleyebileceği için bu durumun, ileride yapılacak çalışmalarda göz önünde bulundurulması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Atopic dermatitis (AD) is a chronic inflammatory skin disease characterized by intense itching and episodic flares. In recent years, the impact of the disease on quality of life and its relationship with psychosocial parameters has become an important research topic. The relationship between depression and brain-derived neurotrophic factor (BDNF), which is responsible for neuron proliferation and migration, has been demonstrated in numerous studies in the literature. However, there are limited studies in the literature evaluating the relationship between AD disease severity, BDNF, and psychosocial parameters. Objective: The aim of this study was to investigate the relationships between disease severity and psychosocial parameters such as quality of life, depression, anxiety, body image, and sleep disturbances, as well as brain-derived neurotrophic factor (BDNF), in pediatric patients with atopic dermatitis (AD). Patients and Methods: The study included 50 patients aged 10–18 years who were diagnosed with atopic dermatitis (AD) and presented to the Dermatology Outpatient Clinic of Erciyes University Faculty of Medicine, along with 50 healthy volunteers, were included in this study after obtaining their consent. Blood samples were collected from both patients and controls. These samples were analyzed for complete blood count, total immunoglobulin E (IgE), basal cortisol, C-reactive protein (CRP), erythrocyte sedimentation rate (ESR), and serum BDNF levels. The patients and healthy volunteers completed the Children's Dermatology Life Quality Index (CDLQI), Beck Depression Inventory (BDI), Social Anxiety Scale for Children (SASC), Body Appreciation Scale (BAS), and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Disease severity was assessed using the Eczema Area and Severity Index (EASI). Results: A significant relationship was found between the patient and control groups regarding the Children's Dermatology Life Quality Index (CDLQI), Beck Depression Inventory (BDI), Body Appreciation Scale (BAS), and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). In the patient group, eosinophil and total IgE levels were higher than those in the control group. A significant relationship was detected between the Eczema Area and Severity Index (EASI) and CDLQI, BDI, BAS, and eosinophil levels. In the patient group, CDLQI showed statistically significant relationships with all other questionnaire scales. Sociodemographic features, such as age and gender, were not associated with disease severity and other parameters. Conclusions: The data we obtained because of the study indicate that as disease severity increases in children with AD, their dermatology-related quality of life decreases, depressive symptoms worsen, and body appreciation declines. Elevated BDNF levels were observed in both the patient and healthy control groups. However, the absence of a significant difference in BDNF levels between the patient and control groups, as well as the lack of correlation between BDNF levels, disease severity, and psychosocial parameters, suggests that this elevation may be attributed to the heightened neuroplasticity associated with adolescence. The data we obtained emphasize the importance of not overlooking the potential associations of psychosocial factors affecting the lives of children with AD in clinical evaluations. Moreover, in studies targeting the adolescent period, the influence of neuroplasticity-related BDNF elevation, which could mask increases observed in other conditions, should be taken into account in future research.