Öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin güçlendirici liderlik davranışlarının öğretmenlerin örgütsel sinerji düzeyine etkisi
The effect of school principals' empowering leadership behaviors on teachers' organizational synergy level according to teacher perceptions
  1. Tez No: 945818
  2. Yazar: HATİCE DÜZENLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET ZAFER GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel sinerji, güçlendirici liderlik, öğretmen görüşleri, Organizational synergy, empowering leadership, teacher view
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET ÖĞRETMEN ALGILARINA GÖRE OKUL MÜDÜRLERİNİN GÜÇLENDİRİCİ LİDERLİK DAVRANIŞLARININ ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL SİNERJİ DÜZEYİNE ETKİSİ Hatice DÜZENLİ Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı: Doç. Dr. Demet ZAFER GÜNEŞ Haziran-2025 Bu araştırmanın amacı, öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin güçlendirici liderlik davranışlarının öğretmenlerin örgütsel sinerji düzeyine etkilerini incelemektir. Bu doğrultuda araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, İstanbul ili Bahçelievler ilçesinde Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilkokullarda görev yapan 1250 öğretmen oluşturmaktadır. Seçkisiz örnekleme yöntemiyle belirlenen 380 öğretmenden elde edilen veriler araştırma kapsamında analiz edilmiştir. Veri toplama sürecinde“Kişisel Bilgi Formu”,“Öğretmenlere Yönelik Örgütsel Sinerji Ölçeği”ve“Güçlendirici Liderlik Ölçeği”kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS 25.0 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistiksel metotlardan t-testi ve tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA) kullanılmıştır. Ölçeklerin normal dağılım durumunu belirlemek için yapılan çarpıklık ve basıklık testleri verilerin normal dağıldığını göstermiştir. Bu doğrultuda fark testleri için parametrik yöntemlerden t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon testleri için ise Pearson korelasyon testi uygulanmıştır. Son olarak regresyon analizleri de yapılarak analizler tamamlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, öğretmenlerin okul müdürlerinin güçlendirici liderlik davranışlarına ilişkin algılarının, öğretmenlerin cinsiyet ve medeni durum değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği; ancak yaş değişkeni açısından anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, öğretmenlerin algılarının okul müdürlerinin cinsiyeti, eğitim durumu, mesleki kıdem yılı ve birlikte çalışma süreleri değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Öğretmenlerin örgütsel sinerji düzeylerinin, genel toplamda ve alt boyutlar itibarıyla yüksek olduğu görülmektedir. Örgütsel sinerji düzeyine ilişkin analizler sonucunda, yaş, cinsiyet, mesleki kıdem, medeni durum ve okul müdürünün cinsiyeti değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Buna karşın, öğretmenlerin eğitim durumu ile okul müdürlerinin yaşı ve eğitim durumu değişkenlerine göre örgütsel sinerji düzeylerinde anlamlı farklılıklar olduğu ortaya konmuştur. Öğretmenlere yönelik sinerji ölçeği puanları ve okul müdürü güçlendirici liderlik ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü ve zayıf düzey bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (r=0,368; p=0,000). Öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin güçlendirici liderlik davranışları öğretmenlerin örgütsel sinerji düzeylerini yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF SCHOOL PRINCIPALS' EMPOWERING LEADERSHIP BEHAVIORS ON TEACHERS' LEVELS OF ORGANIZATIONAL SYNERGY ACCORDING TO TEACHER PERCEPTIONS Hatice DÜZENLİ Master's Thesis, Department of Educational Sciences Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Demet ZAFER GÜNEŞ June-2025 The purpose of this study is to examine the impact of school principals' empowering leadership behaviors on teachers' organizational synergy level according to teachers' perceptions. In this direction, the study was conducted using relational survey model, one of the quantitative research methods. The population of the study consists of 1250 teachers working in primary schools affiliated to the Directorate of National Education in Bahçelievler district of Istanbul province. The data obtained from 380 teachers determined by random sampling method were analyzed within the scope of the research.“Personal Information Form”, 'Organizational Synergy Scale for Teachers' and 'Empowering Leadership Scale' were used in the data collection process. The collected data were analyzed through SPSS 25.0 program. Descriptive statistical methods such as t-test and one-way analysis of variance (One-Way ANOVA) were used. Skewness and kurtosis tests performed to determine the normal distribution status of the scales showed that the data were normally distributed. In this direction, parametric methods such as t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were applied for difference tests, and Pearson correlation test was applied for correlation tests. Finally, regression analyses were performed and the analyses were completed. As a result of the analyses, it was determined that the perception levels of teachers regarding the empowering leadership behaviors of school principals did not show a significant difference according to the gender and marital status variables of the teachers; however, there were significant differences in terms of age variable. On the other hand, it was determined that teachers' perception levels differed significantly according to the variables of school principals' gender, education level, years of professional seniority and working time together. It is seen that teachers' organizational synergy levels are high in general and in terms of sub-dimensions. As a result of the analysis of organizational synergy level, no statistically significant difference was found according to the variables of age, gender, professional seniority, marital status and gender of the school principal. On the other hand, it was revealed that there were significant differences in organizational synergy levels according to the educational level of teachers and the age and educational level of school principals. A statistically significant positive and weak relationship was found between the synergy scale scores for teachers and the empowering leadership scale scores of the school principal (r=0.368; p=0.000). According to teachers perceptions, school principals empowering leadership behaviors predict teachers organizational synergy levels.