Güçlendirici liderliğin örgütsel yaratıcılık üzerindeki etkisi: Pozitif psikolojik sermayenin aracı rolü
The effect of empowering leadership on organizational creativity: Mediation role of positive psychological capital
- Tez No: 799720
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT SAĞNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, Güçlendirici Liderlik, Yaratıcılık, Örgütsel Yaratıcılık, Pozitif Psikoloji, Pozitif Psikolojik Sermaye, Empowerment, Empowering Leadership, Creativity, Organizational Creativity, Positive Psychological Capital, Positive Psychology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmanın amacı, Niğde ili merkez ilçede görev yapan resmi ilköğretim okulu öğretmenlerinin; okul müdürlerinin güçlendirici liderlik davranışlarına, öğretmenlerin örgütsel yaratıcılıklarına ve pozitif psikolojik sermayelerine ilişkin algı düzeylerini belirlemek, okul müdürlerinin güçlendirici liderlik, öğretmenlerin örgütsel yaratıcılık ve pozitif psikolojik sermaye düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymak ve güçlendirici liderliğin örgütsel yaratıcılık üzerindeki etkisinde pozitif psikolojik sermayenin aracı rol üstlenip üstlenmediğini belirlemektir. İlişkisel tarama modeli kullanılan araştırmanın evrenini 2020/2021 eğitim öğretim yılında Niğde ili merkez ilçede bulunan resmi ilköğretim okullarında görev yapmakta olan öğretmenler; örneklemi ise 20 ilkokul, 19 ortaokul olmak üzere 39 ilköğretim okullarından yansız örnekleme yoluyla seçilen 462 öğretmen oluşturmaktadır. Kullanılan veri toplama aracı olarak araştırmada;“Kişisel Bilgi Formu”,“Örgütsel Yaratıcılık Ölçeği”,“Güçlendirici Liderlik Ölçeği”ve“Pozitif Psikolojik Sermaye Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, tek yönlü varyans analizi, ortalama, LSD, Pearson Momentler çarpımı korelasyonu, tTesti kullanılmıştır. Ayrıca güçlendirici liderliğin örgütsel yaratıcılık üzerindeki etkisinde, pozitif psikolojik sermayenin aracılık rolünü belirlemek amacıyla, yapısal eşitlik modellemesiyle yol analizi yapılmıştır. Sobel testi aracılık rolünün anlamlılığını belirlemek amacıyla kullanılmıştır. Öğretmenlerin okul müdürlerinin güçlendirici liderlik davranışları algılarıyla, öğretmenlerin örgütsel yaratıcılık algıları ve pozitif psikolojik sermaye algıları arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Güçlendirici liderliğin, örgütsel yaratıcılık üzerindeki etkisinde pozitif psikolojik sermayenin tam aracılık rolü olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin örgütsel yaratıcılık davranışı ortaya koymasında okul müdürlerinin güçlendirici liderlik davranışları göstermesinin ve öğretmenlerin pozitif psikolojik sermaye düzeylerinin gelişmiş olmasının gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuç doğrultusunda okul müdürlerinin güçlendirici liderlik davranışları sergileyerek öğretmenlerin pozitif psikolojik sermaye düzeylerini arttıracağı ve bunun da okullarda yaratıcılığın ortaya çıkmasına olanak sağlayacağı için okullarda güçlendirici liderliğin vurgulanması önerilir.
Özet (Çeviri)
This study have purposes to determine the perception levels of official primary education school teachers serving in the central districts of Niğde regarding their school principal's empowering leadership behaviors, their organizational creativity and positive psychological capital, to determine whether school principals' empowering leadership, teachers'organizational creativity and positive psychological capital levels differ according to various variables and to reveal whether positive psychological capital plays a mediating role. The relational survey method was used in the research. The universe of the research is teachers working in official primary education schools in the central districts of Niğde in the 2020/2021 academic year; the sample consists of 462 teachers, who were chosen from 39 primary education schools, 20 of which are primary schools and 19 are secondary schools. In the data collection tool used in the research, there are 'Personal Information Form', 'Empowering Leadership Scale', 'Positive Psychological Capital Scale' and 'Organizational Creativity Scale' sections. Datas were interpreted by using percent, frequency, average, one way variances analysis, LSD, t-Test, the Pearson Moments Correlation Coefficient. Additionally, by using structural equation modeling, path analysis was conducted to determine the mediating role of positive psychological capital in the impact of empowering leadership on organizational creativity. The Sobel test was used to determine the significance of the mediating role. It has been determined that there is a positive and significant relationship between teachers' perceptions of school principals' empowering leadership behaviors and teachers' perceptions of organizational creativity and positive psychological capital. It has been determined that positive psychological capital has a full mediating role in the effect of empowering leadership on organizational creativity. It was concluded that school principals should show empowering leadership behaviors and teachers' positive psychological capital levels should be developed in order for teachers to demonstrate organizational creativity behavior. In line with this result, it is recommended to emphasize empowering leadership in schools, as school principals will increase teachers' positive psychological capital levels by exhibiting empowering leadership behaviors and this will allow creativity to emerge in schools.