Üniversite öğrencilerinin koşulsuz kendini kabul ve prososyallik düzeylerinde sporun etkisinin incelenmesi
Examining the impact of sports on university students' unconditional self-acceptance and prosociality levels
  1. Tez No: 945869
  2. Yazar: NAZLI HİLAL KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA ADATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci, spor, kendini koşulsuz kabul, prososyallik, Student, sports, unconditional self-acceptance, prosociality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Araştırmanın temel amacı üniversite öğrencilerinin koşulsuz kendini kabul ve prososyallik düzeylerinde sporun etkisinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Bayburt Üniversitesi'nden ön lisans & lisans düzeyinde öğrenim gören öğrenciler katılımcı olarak kabul edilmiştir. İlişkisel tarama modelinde gerçekleştirilen bu araştırmanı da 3 farklı veri toplama aracı kullanılmıştır. Bu formlar Demografik Bilgi Formu, Koşulsuz Kendini Kabul Etme Ölçeği ve Prososyallik Ölçeği. Verilerin analizinde SPSS 26. versiyon kullanılmıştır. Bu yazılımın kullanımıyla betimsel istatistik değerleri, güvenirlik analizleri, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda prososyallik puanlarının cinsiyet, ikamet edilen yer, algılanan sosyoekonomik düzey, eğitim kademesi, sınıf düzeyi, spor yapma durumu, haftalık spor yapma sıklığı ve günlük spor yapma süresi değişkenlerine bağlı gruplar arasında farklılık gösterdiği, yaş ve spor yaşı değişkenleri ile arasında ilişki olduğu bulunmuştur. Koşulsuz kendini kabul puanlarının ise cinsiyet, ikamet edilen yer, sınıf düzeyi, spor yapma durumu, haftalık spor yapma sıklığı ve günlük spor yapma süresi değişkenlerine bağlı gruplar arasında farklılık gösterdiği, yaş ve spor yaşı değişkenleri ile arasında ilişki olduğu bulunmuştur. Son olarak her iki ölçeğin alt boyutları ve toplam puan ortalamaları arasında ilişki olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak üniversite öğrencilerinin koşulsuz kendini kabul ve prososyallik düzeylerinde sporun etkisinin olduğu ve her iki parametre arasında ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to examine the effect of sports on the unconditional self-acceptance and prosociality levels of university students. For this purpose, students studying at associate degree & the undergraduate level at Bayburt University were accepted as participants. In this study conducted in the relational screening model, 3 different data collection tools were used. These forms are Demographic Information Form, Unconditional Self-Acceptance Scale and Prosociality Scale. SPSS version 26 was used in the analysis of the data. Using this software, descriptive statistical values, reliability analyses, independent sample t-tests, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson correlation analyses were performed. As a result of the study, it was found that prosociality scores differed between the groups depending on the variables of gender, place of residence, perceived socioeconomic level, education level, class level, sports activity status, weekly sports frequency and daily sports activity duration, and there was a relationship between them and the variables of age and sports age. It was found that unconditional self-acceptance scores differed between groups depending on the variables of gender, place of residence, grade level, sports activity status, weekly sports frequency and daily sports activity duration, and there was a relationship between them and age and sports age variables. Finally, it was found that there was a relationship between the sub-dimensions of both scales and total score averages. As a result, it was determined that sports had an effect on the unconditional self-acceptance and prosociality levels of university students and there was a relationship between both parameters.