Akut pankreatit tanısı ile takip ettiğimiz hastaların; etiyoloji, morbidite ve mortalite durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of etiology, morbidity and mortality status of patients followed up with acute pancreatitis diagnosis
  1. Tez No: 946172
  2. Yazar: BELGİN ŞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ RIZA ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, etiyoloji, komplikasyon, prognoz, Acute pancreatitis, etiology, complication, prognosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Giriş ve Amaç: Akut pankreatit (AP), klinik, laboratuvar, inflamatuar ve radyolojik bulgularla seyreden, pankreasın akut inflamatuar bir hastalığıdır. Bu çalışmada, akut pankreatit tanısıyla Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Servisi'nde izlenen hastaların klinik, laboratuvar ve radyolojik verilerinin retrospektif olarak değerlendirilerek; sosyodemografik özelliklerinin ve etiyolojik dağılımlarının belirlenmesi, başvuru ve takip sürecindeki klinik ile laboratuvar bulgularının değerlendirilmesi, bu parametrelerin komplikasyon gelişimi, yatış süresi, mortalite ve prognoz üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 15.01.2020 – 30.08.2023 tarihleri arasında Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Servisi'nde akut pankreatit tanısıyla hospitalize edilen 18 yaş üstü 242 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, etiyolojik dağılımları, laboratuvar ve görüntüleme verileri, yapılan tıbbi müdahaleler, mortalite ve komplikasyon durumları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Klinik ve laboratuvar parametreler ile komplikasyon gelişimi arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 100 (%41,3) erkek ve 142 (%58,7) kadın hasta dahil edilmiş olup, ortalama yaş 56,98 ± 17,99 olarak saptanmıştır. Etiyolojik değerlendirmede hastaların %81'inde biliyer nedenler tespit edilmiş; bunu %10,3 ile idiyopatik nedenler izlemiştir. Lokal komplikasyon %7,9, sistemik komplikasyon ise %19 oranında görülmüştür. Yoğun bakım ihtiyacı %5,4 hastada gözlenmiş, mortalite oranı ise %0,8 olarak saptanmıştır. Laboratuvar bulguları değerlendirildiğinde, sistemik komplikasyon gelişen hastalarda başvuru ve 48. saat Nötrofil/Lenfosit Oranı (NLR), C-Reaktif Protein (CRP) ve kreatinin düzeylerinin anlamlı şekilde yüksek olduğu; albümin düzeylerinin ise anlamlı düzeyde düşük olduğu belirlenmiştir. Lokal komplikasyon gelişimi ile 48. saat NLR ve CRP düzeylerindeki artış ile albümin düzeyindeki düşüş arasında anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Platelet/Lenfosit Oranı (PLR) ve Eritrosit dağılım genişliği (RDW) değerlerinin ise hem başvuru hem de 48. saat ölçümlerinde, komplikasyon gelişimi ile anlamlı bir korelasyon göstermediği saptanmıştır. Sonuç: Elde edilen bulgular, akut pankreatitli hastalarda laboratuvar parametrelerin izlenmesinin komplikasyon gelişimini öngörmede önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle 48. saat NLR, CRP ve albümin düzeyleri, hastalığın prognozuna ilişkin değerli biyobelirteçler olarak öne çıkmaktadır. Bu doğrultuda, klinik, laboratuvar ve görüntüleme bulgularının bütüncül değerlendirilmesi, AP'li hastaların izleminde yatış süresini kısaltma ve kötü prognozun erken tanımlanmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Acute pancreatitis (AP) is an acute inflammatory disease of the pancreas characterized by clinical, laboratory, inflammatory, and radiological findings. In this study, we aimed to retrospectively evaluate the clinical, laboratory, and radiological data of patients followed up with a diagnosis of acute pancreatitis at the Adıyaman Training and Research Hospital Gastroenterology Department; to determine their sociodemographic characteristics and etiological distributions; to assess their clinical and laboratory findings at admission and during follow-up; and to investigate the impact of these parameters on the development of complications, length of hospital stay, mortality, and prognosis. Materials and Methods: A total of 242 patients over the age of 18, who were hospitalized with a diagnosis of acute pancreatitis at Adıyaman University Training and Research Hospital Gastroenterology Department between 15.01.2020 and 30.08.2023, were included in the study. Demographic characteristics, etiological distributions, laboratory and imaging data, medical interventions, mortality, and complication status of the patients were retrospectively evaluated. Relationships between clinical and laboratory parameters and the development of complications were analyzed. Results: The study included 100 (41.3%) male and 142 (58.7%) female patients, with a mean age of 56.98 ± 17.99 years. In the etiological evaluation, biliary causes were identified in 81% of the patients, followed by idiopathic causes at 10.3%. Local complications were observed in 7.9% and systemic complications in 19% of the patients. Intensive care unit (ICU) admission was required in 5.4% of cases, and the mortality rate was determined as 0.8%.In the evaluation of laboratory findings, it was determined that systemic complication development was significantly associated with higher neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), C-reactive protein (CRP), and creatinine levels at admission and at 48 hours, whereas albumin levels were significantly lower. For local complication development, a significant association was observed with an increase in 48-hour NLR and CRP levels and a decrease in albumin levels. Platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) and red cell distribution width (RDW) values did not show a significant correlation with complication development at either admission or at 48 hours. Conclusion: The findings obtained in this study indicate that monitoring laboratory parameters is important for predicting the development of complications in patients with acute pancreatitis. In particular, 48-hour NLR, CRP, and albumin levels emerge as valuable biomarkers regarding the prognosis of the disease. Accordingly, the holistic evaluation of clinical, laboratory, and imaging findings can contribute to shortening the hospital stay and facilitating the early identification of poor prognosis in patients with AP.