Yapay zeka uygulamalarının sağlık eğitimi, pratigi ve ekonomisine yansımasına ilişkin algılar: Kırklareli Üniversitesi örneği
Perceptions on the reflection of artificial intelligence applications on health education, practice and economy: The case of Kırklareli University
- Tez No: 946371
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET TOPAL KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Dijital Sağlık, Yapay Zeka Sağlık Uygulamaları, Artificial Intelligence, Digital Health, AI Healthcare Applications
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, sağlık alanında kullanılan yapay zeka uygulamalarının Kırklareli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri MYO öğrencileri ile akademisyenlerinin eğitim, pratik ve ekonomik açıdan ilgi ve algılarını ölçmektir. Tanımlayıcı nitelikte nicel bir araştırma yapılmış olup, Kırklareli Üniversitesi'nde sağlık alanında eğitim gören öğrenciler ve çalışan akademisyenlerin katılımıyla gönüllü 325 kişilik bir anket gerçekleştirilmiştir. Bu anket, Likert ölçeği kullanılarak hazırlanmış 36 sorudan oluşmaktadır. Anket değerlendirmeleri sonucunda, Kırklareli Üniversitesi'nde sağlık alanında eğitim gören öğrenci ve akademisyenlerin yapay zeka ve sağlıkta yapay zeka uygulamalarının farkındalığının yüksek olduğu, bilgilerinin eksik olduğu yapay zeka ve yapay zeka alt dallarını karıştırdıkları, daha çok kişisel uygulamalar kullandıkları, bunların ücretsiz olanlarına ilgi duydukları ve eğitim verilirse bu eğitimleri almak istedikleri görülmüştür. Ayrıca yapay zekanın gelecekte işlerini ellerinden alabileceği, işsiz kalabilecekleri, etik ve hasta verilerinin gizliliği endişesini taşıdıkları görülmüştür. Katılımcılar nihai kararların sağlık çalışanları tarafından verilmesi gerektiğini vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to measure the interest and perception of artificial intelligence applications used in the health field among the students and academicians of Kırklareli University Health Sciences Institute, Faculty of Medicine, Faculty of Health Sciences and Vocational School of Health Services in terms of education, practice and economy. A descriptive quantitative research was conducted and a survey was conducted with 325 volunteers with the participation of students and academicians studying in the health field at Kırklareli University. This survey consists of 36 questions prepared using a Likert scale. As a result of the survey evaluations, it was observed that the awareness of students and academicians studying in the health field at Kırklareli University about artificial intelligence and artificial intelligence applications in health is high, they confuse artificial intelligence and artificial intelligence sub-branches that they lack information about, they use more personal applications, they are interested in free ones and they want to receive this training if it is provided. It was also observed that artificial intelligence could take their jobs in the future, they could become unemployed, they have concerns about ethics and confidentiality of patient data. The participants emphasized that the final decisions should be made by healthcare professionals.