Forex piyasalarında majör döviz çiftlerinde teknik analiz yöntemlerinin etkinliği ve stratejik karar verme: Uygulamalı bir inceleme
Effectiveness of technical analysis methods in major currencies in Forex markets and strategic decision-making: An applied study
  1. Tez No: 946383
  2. Yazar: RUSLAN ALIYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz Ticareti, Döviz Piyasaları, Finansal Piyasalar, Fiyat oluşumları Teknik Analiz Yöntemleri, Forex Trading, Currency Markets, Financial Markets, Technical Analysis Techniques, Price Formations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Forex Piyasalarında Majör Döviz Çiftlerinde Teknik Analiz Yöntemlerinin Etkinliği ve Stratejik Karar Verme: Uygulamalı Bir İnceleme Ruslan ALİYEV Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Uluslararası İşletmecilik Programı Son yüzyılda, finansal piyasalar teknolojik gelişmelerle hızla ilerledi. Günümüzde yatırımcılar, telefon veya bilgisayarları üzerinden kolayca uluslararası finansal piyasalara erişebilir ve çeşitli finansal araçlara yatırım yapabilirler. Bu finansal araçların analizini gerçekleştirmek ve doğru yatırım kararlarına ulaşmak için, teknik analiz uzun zamandır yatırımcılar arasında kullanılan yöntemlerdendir. Teknik analiz, uzun veya kısa vadeli olsa da her türlü araçta esnek bir şekilde kullanılabilen bir yöntemdir. Bu nedenle, teknik analiz tekniklerini öğrenmek son derece önemlidir. Bu çalışmanın amacı, teknik analiz tekniklerini detaylı bir şekilde açıklamak ve grafiklerle desteklenen bir inceleme yaparak, finansal araçlar üzerinde doğru bir şekilde uygulanıp uygulanmadığını araştırmaktır. Uygulama kısmında, EURUSD ve USDJPY döviz çiftlerinin günlük ve Haftalık grafiklerin üstünde MetaTrader 4 platformu kullanılarak muhtelif teknik analiz göstergeleri tatbik edilmiş ve bu analizler alım-satım stratejilerini değerlendirmek için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Effectiveness of Technical Analysis Methods in Major Currencies in Forex Markets and Strategic Decision-Making: An Applied Study Ruslan ALİYEV Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Business Administration International Business Administration Program Over the past century, financial markets have progressed rapidly with technological developments. Today, investors can easily access international financial markets via their phones or computers and invest in various financial instruments. In order to analyze these financial instruments and reach the right investment decisions, technical analysis has long been one of the methods used by investors. Technical analysis is a method that can be used flexibly on any type of instrument, whether long or short term. Therefore, it is extremely important to learn technical analysis techniques. The aim of this study to provide a detailed explanation of technical analysis techniques and explore whether they are applied correctly on financial instruments by conducting a review supported by graphics. In the implication, a range of technical analysis indicators are used to daily and weekly charts of the EURUSD and USDJPY currency pairs using the MetaTrader 4 platform and these analyzes were used to evaluate trading strategies.