Duhâ suresinin psikolojik açıdan analizi
The psychological analysis of surah Ad-Duhâ
- Tez No: 946384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYYÜP TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tafsir, Psychology, Duhâ, Abandonment, Hope, Afterlife
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GAZİANTEP İSLAM BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET DUHÂ SURESİNİN PSİKOLOJİK AÇIDAN ANALİZİ Safiya KOYUNCU Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Temmuz/2025 Danışman: Doç. Dr. Eyyüp TUNCER Bu çalışma, Kur'ân'ın 93. suresi olan Duhâ suresinin psikolojik açıdan incelenmesini amaçlamaktadır. Sure, Hz. Peygamber'in yaşadığı sıkıntılı bir dönemde indirilmiş olup, ona manevi destek sunmakla birlikte evrensel bir teselli mesajı içermektedir. Araştırmada, Duhâ suresinin bireyin psikolojik iyilik hali üzerindeki etkileri, özellikle umut, güven ve sabır duyguları üzerindeki rolü ele alınmıştır. Çalışmada, suredeki ifadeler din psikolojisi perspektifinden incelenmiş, modern psikoloji kavramlarıyla ilişkilendirilerek değerlendirilmiştir. Duhâ suresinin insan ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkileri; yalnızlık, çaresizlik ve umutsuzluk gibi duygulara karşı bir manevi rehberlik sunması yönüyle vurgulanmıştır. Ayrıca, surede yer verilen manevi değerlerin bireylerin iç huzur ve dayanıklılıklarını nasıl desteklediği üzerinde durulmuştur. Bu çerçevede çalışma, Duhâ suresinin günümüz insanının yaşadığı psikolojik sorunlar karşısında sunduğu çözümleri ortaya koymayı hedeflemektedir. Böylece çalışma, din ve psikoloji arasındaki ilişkiye katkı sağlamayı, bireysel ve toplumsal sorunların çözümünde manevi değerlerin önemini gözler önüne sermeyi amaçlamaktadır. Çalışmamız giriş, iki ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, önemi ve kullanılan yöntemler ele alınmıştır. Birinci bölümde, psikolojik tefsir kavramı, önemi, konusu, tarihçesi ve usulü üzerinde durulmuş; ayrıca Duhâ suresinin tematik analizi kapsamında surenin nüzul sebebi, konusu, fazileti ve genel özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise Duhâ suresinin psikolojik açıdan analizi gerçekleştirilmiştir. Sonuç bölümünde, çalışmamız neticesinde ulaşılan temel bulgulara ve elde edilen verilere yer verilmiştir. Anahtar Kelime: Tefsir, Psikoloji, Duhâ, Terkedilme, Umut, Ahiret
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PSYCHOLOGICAL ANALYSIS OF SURAH AD-DUHÂ Safiya KOYUNCU Gaziantep Islamic Science and Technology University Graduate Institute of Islamic Studies Department of Basic Islamic Sciences Master's Thesis, July/2025 Advisor: Assoc. Doç. Dr. Eyyüp TUNCER This study aims to examine the 93rd chapter of the Qur'an, Surah Ad-Duhâ, from a psychological perspective. The surah was revealed during a challenging period in the life of the Prophet Muhammad (PBUH), providing him with spiritual support while conveying a universal message of consolation. The research explores the psychological impacts of Surah Ad-Duhâ on individuals' well-being, focusing particularly on its role in fostering hope, trust, and patience. The expressions in the surah have been analyzed through the lens of the psychology of religion and interpreted in relation to modern psychological concepts. The positive effects of Surah Ad-Duhâ on mental health are emphasized, particularly its function as a source of spiritual guidance against feelings of loneliness, despair, and hopelessness. Additionally, the study examines how spiritual values contribute to individuals' inner peace and resilience. This thesis seeks to reveal the solutions Surah Ad-Duhâ offers for contemporary psychological challenges. It also aims to contribute to the relationship between religion and psychology, highlighting the importance of spiritual values in addressing individual and societal issues. Our study consists of an introduction, two main chapters, and a conclusion. In the introduction, the subject, purpose, significance, and methods of the research are discussed. The first chapter addresses the concept, importance, subject matter, historical development, and methodology of psychological exegesis; additionally, within the scope of the thematic analysis of Sūrat al-Ḍuḥā, information regarding the reason for its revelation, its subject, virtues, and general characteristics is provided. In the second chapter, the psychological analysis of Surah Ad-Duhâ is conducted. In the conclusion, the main findings and results obtained from the study are presented.