Exploring English preparatory school instructors' reflections on translanguaging in their teaching practices
İngilizce hazırlık okulu öğretim görevlilerinin dil öğretim uygulamalarındaki diller arası geçişlilik üzerine yaklaşımlarının incelenmesi
- Tez No: 946404
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLA ATMACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Diller arası geçişlilik, kod değişimi, yükseköğretim, öğretmen algıları, öğretmen inançları, öğretmen eğitimi, eğitim politikaları, Translanguaging, code-switching, higher education, teacher perceptions, teacher beliefs, teacher education, education policies
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET İngilizce Hazırlık Okulu Öğretim Görevlilerinin Dil Öğretim Uygulamalarındaki Diller Arası Geçişlilik Üzerine Yaklaşımlarının İncelenmesi ALTAN, Enes Yüksek Lisans Tezi, Yabancı Diller Eğitimi Anabilim Dalı İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Çağla ATMACA Haziran 2025, 69 sayfa Bu çalışma, İngilizce öğretim görevlilerinin yükseköğretim seviyesindeki dil öğretiminde diller arası geçişlilik hakkındaki algılarını araştırmayı hedeflemektedir. Katılımcılar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Lefkoşa'da bulunan Yakın Doğu Üniversitesi İngilizce Hazırlık Okulu'nda görev yapmakta olan 15 öğretim görevlisinden oluşmaktadır. Bu çalışmada, katılımcıların diller arası geçişlilik kavramı üzerindeki algılarını açığa çıkarmak üzere yüz-yüze görüşmeler içeren nitel bir araştırma yöntemi benimsenmiştir. Görüşmeler, katılımcıların algılarını derinlemesine anlamak ve sınıf ortamlarındaki uygulamalarını açığa çıkarmak üzere 15 sorudan oluşmaktadır. Veri analizinde içerik analizi kullanılmış olup, katılımcıların cevaplarından ortaya çıkan temaların sıklıkları verilmiştir. Bulgular, 10 katılımcının diller arası geçişlilik kavramına az çok aşina olduğunu, diğer 5 katılımcının ise bu çalışmaya katılmadan önce bu terimi hiç duymadığını açığa çıkarmıştır. Ayrıca katılımcıların hiçbirinin dil öğretiminde diller arası geçişliliğin stratejik bir şekilde uygulanmasına yönelik profesyonel bir eğitim almadığı, diller arası geçişlilik uygulamalarının sınıf içerisinde spontane ve plansız bir şekilde gerçekleştiği ortaya çıkmıştır. En yaygın uygulamalarının öğrencilerin ana dillerinin kullanımı, farklı dillerdeki benzer kelimelerin kullanımı ve çeviri olup, bu uygulamaları kullanmanın başlıca sebeplerinin ise iletişimi güçlendirmek, karmaşık kavramları açıklamak ve öğrenci motivasyonunu arttırmak olduğu ortaya çıkmıştır. Bulgular ayrıca öğretim görevlilerinin diller arası geçişlilik uygulamalarını öğrencilerin dildeki yeterlilik seviyelerine göre ayarladıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Exploring English Preparatory School Instructors' Reflections on Translanguaging in Their Teaching Practices ALTAN, Enes Master's Thesis in Department of Foreign Languages Education English Language Teaching Program Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Çağla ATMACA June 2025, 69 pages This study aims to investigate the perceptions of English instructors regarding the implementation of translanguaging in language teaching within a higher educational context. The participants consisted of 15 English instructors working at the English Preparatory School of the Near East University in Nicosia, Turkish Republic of Northern Cyprus. This study employed a fully qualitative design with semi-structured, face-to-face interviews to reveal the participants' perceptions regarding the phenomenon of translanguaging. The interviews consisted of 15 questions to deeply understand the participants' perceptions and reveal their translanguaging practices in their classroom environments. Content analysis was employed to analyze the data, and the frequencies of the emerging themes were provided based on the participants' responses. The findings revealed that 10 of the participants were more or less familiar with the term translanguaging while five had never heard of it before participating in this study. It was also revealed that none of the participants had received any professional training on how to implement translanguaging strategically in language teaching, and their TL practices occurred rather spontaneously and in an unplanned way. The most commonly used TL strategies included the use of students' L1s, use of cognates, and translation, and the most common reasons to employ those strategies were to foster communication, clarify complex concepts, and increase student motivation. The findings also revealed that the instructors held a tendency to adjust their TL strategies based on the students' proficiency levels.