Bir güvenlikleştirme stratejisi olarak göç olgusunun analizi
Analysis of the migration phenomenon as a securitization strategy
- Tez No: 946519
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ NUR ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Güvenlikleştirme Teorisi, Göçün Güvenlikleştirilmesi, Güvenlik Stratejisi, Göçmen, Mülteci, Security, Securitization Theory, Securitization of Migration, Security Strategy, Migrant, Refugee
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Güvenlik, insanların rahatça yaşayabilmeleri, devletlerin varlıklarını sürdürebilmeleri için zaruri bir ihtiyaçtır. Devlet merkeziyetçi güvenlik anlayışının, Soğuk Savaş sonrasında küreselleşmenin de etkisiyle ortaya çıkan yeni tehditleri açıklayamaması, bu yaklaşımın eksikliğini göstermiş ve bu durum, klasik güvenlik anlayışını genişleten ve derinleştiren yeni yaklaşımların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Kopenhang Okulu ve geliştirdiği güvenlikleştirme teorisi bu sürecin bir çıktısıdır. Yeni bir tehdit olarak uluslararası göç de siyasal, ekonomik ve toplumsal açıdan tartışılan ve güvenlikleştirilen konulardan biri olmuştur. İnsanlar, ekonomik refah elde etmek için gönüllü olarak ya da savaş, siyasi baskı, kıtlık, işkenceye uğrama korkusu ile zaruri olarak daha güvenli bölgelere göç etmektedir. Ancak devletler veya devlet dışı aktörler siyasi, askeri veya ekonomik hedeflerini gerçekleştirebilmek için göç hareketi başlatabilmekte veya devam eden bir göç hareketinden faydalanabilmektedir. Yani aktörler, hedefleri doğrultusunda göç hareketlerini bir güvenlik strateji olarak kullanabilmektedir. Göç ile ilgili yapılan çalışmalar genellikle göçün nedenleri ve sonuçlarına odaklanmıştır. Göç hareketlerinin bir güvenlik stratejisi olarak kullanılması her ne kadar geçmişe dayansa da bu konuda yeterli çalışma olmadığı görülmüştür. Bu çalışmanın amacı, aktörlerin, siyasi, askeri ve ekonomik hedeflerini gerçekleştirmek için göç hareketlerinin bir güvenlik stratejisi olarak nasıl kullandığını ortaya koymaktır. Nitel araştırma tekniklerinden ikincil kaynak tarama yönteminin kullanıldığı bu çalışmada yapılan araştırmalar, göç hareketlerinin yedi farklı şekilde güvenlik strateji olarak kullanıldığını göstermiştir. Kendi içerisinde farklılaşan her bir yöntem örnek vakalarla detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu amaçla, çalışmanın ilk bölümünde göçün kavramsal çerçevesi oluşturulmuş, ikinci bölümünde güvenlikleştirme teorisi ve göçün nasıl güvenlikleştirildiği açıklanmış ve üçüncü bölümde ise, göç hareketlerinin nasıl siyasi, askeri ve ekonomik stratejiye dönüştüğü mercek altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Security is an essential need for people to live comfortably and for states to continue their existence. The inability of the state-centered security to explain the new threats that emerged after the Cold War, also with the impact of globalizationhas shown the inadequacy of this approach, and this has led to the emergence of new approaches that expand and deepen the classical security approach. The Copenhagen School and the securitization theory it developed are an outcome of this process. International migration, as a new threat, has also been one of the issues discussed and securitized in political, economic and social terms. People migrate to a safer zone voluntarily to achieve economic prosperity or out of necessity due to fear of war, political repression, famine, persecution/torture. However, states or non-state actors may initiate migration or benefit from ongoing migration in order to realize their political, military or economic objectives. In other words, actors can use migration movements as a security strategy to achieve their goals. Studies on migration have generally focused on the causes and consequences of migration. Although the use of migration movements as a security strategy dates back to the past, it has been observed that there is not enough work on this subject. The aim of this study is to reveal how actors use migration movements as a security strategy to achieve their political, military and economic goals. In this study, where the secondary source analysis method, one of the qualitative research techniques, was used, the research conducted showed that migration movements were used as a security strategy in seven different ways. Each method, which differs within itself, are examined in detail with sample cases. For this purpose, the first part of the study provides a conceptual framework of migration, the second part explains the securitisation theory and how migration is securitised, and the third part examines how migration movements are transformed into political, military and economic strategies.