Orman anaokulu ve ana akım anaokulunda 4-6 yaş arası çocukların cinsiyet kalıp yargıları ile oynadıkları oyun ve oyuncakların karşılaştırması
The comparison of social and emotional learning of gifted children and undiagnosed children
  1. Tez No: 946520
  2. Yazar: HABİBE ÖRNEKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL YETKİN TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Kalıpyargı, Oyun ve Oyuncaklar, Orman Okulu, Gender Stereotype, Play and Toys, Forest School
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanı amacı İstanbul'da eğitim alan 4-6 yaş arası çocuklarının orman anaokul ile ana akım anaokuluna devam eden çocukların cinsiyet kalıpyargıları ile tercih ettikleri oyun ve oyuncaklar arasındaki kalıpyargısal ilişkisi incelenmektedir. Çalışma evreni belli örneklem hesabına göre İstanbul ili Beşiktaş ilçesine bağlı orman anaokulunda eğitim alan 4-6 yaş arası 35 öğrenci ile İstanbul ili Beşiktaş ilçesine bağlı ana akım anaokulunda 4-6 yaş arası 35 öğrenci dahil edilmiştir. Araştırmada, çocukların cinsiyet özelliklerine ilişkin kalıpyargılarını belirlemek amacıyla“Cinsiyet Kalıpyargı Ölçeği ( Sex Stereotype Measure II )”ile çocukların“oyun ve oyuncak tercihlerini”belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan bir anket formu ile çocuklarının oyun esnasında söylem ve davranışlarını gözlemlemek amacı ile gözlem formu ve ailelerden alınan sosyodemografik bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin istatistik analizde sosyodemografik veriler sayı, yüzde, ortalama, standart sapma olarak hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; cinsiyet özelliklerine ilişkin kalıpyargıların, ana akım anaokuluna devam eden çocukların daha fazla tanındığı saptanmıştır. Araştırmada kendi cinsiyetinden arkadaşları tercih eden çocukların erkek kalıp yargı ve kadın kalıp yargı puanlarında karma arkadaş seçen arkadaşlarına göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Orman okulu sistemde okuyan katılımcıların oyun oynarken karma arkadaş seçme oranı ana akım anaokulunda okuyan katılımcılara göre istatistiksel olarak yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the comparison between the gender stereotypes of the children among the ages of 4 to 6 who receives education in the mainstream public school and the woodland school according to their preference of the plays and the toys. According to the sampling measure of the target population of the study, 35 students among the ages of 4 to 6 who receives education in the mainstream public school Beşiktaş/ İstanbul and 35 students among the ages of 4 to 6 who receives education in the woodland preschool in Beşiktaş/ İstanbul were included. In this study,“( Gender Stereotype Measure II ) ”was put to use in order to measure the gender stereotypes of the children and the questionnaire form developed by the researcher was put to use in order to state“the play and the toy”preferences of the children. Furthermore, an observation form were put to use in order to observe the discourses and the acts of the children and sociodemographic information sheet received from the parents were put to use in this study.According to the findings; the children receive education in the mainstream public school are more stereotyped on gender characteristics. In the study, it is stated that the children who preferred same-gender friends have higher scores on male stereotypes and female stereotypes than those who preferred mixed-gender friends. It is found that participants' rate of preferring mixed-gender friends during the plays in the woodland preschool system is statistically higher than the participants who receives education in the mainstream publicschool.