Leylâ El-Osmân'ın öykücülüğü ve El-Hubbu Lehu Suver adlı öykü koleksiyonunda toplumsal temalar
Leila Al-Osmân's storytelling and social themes in her story collection titled Al-Hubbu Lehu Suver
- Tez No: 946535
- Danışmanlar: PROF. DR. SENEM CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arap dili ve edebiyatı, Kuveyt öyküsü, Leylâ el-Osmân, el-Hubbu Lehu Suver, Arabic language and literature, short story, Al-Hubbu Lehu Suver
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Leylâ el-Osmân'ın Öykücülüğü ve el-Hubbu Lehu Suver Adlı Öykü Koleksiyonunda Toplumsal Temalar Ahmet Tarık SANVER Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Temel İslam Bilimleri Programı Arap dili alanında ülkemizdeki çalışmalar genellikle klasik eserler üzerine yapılan tahkik, eser karşılaştırması ve yöntem gibi konular üzerine yapılmıştır. Klasik Arap edebiyatının yanı sıra modern Arap edebiyatı alanında da birçok çalışma yapılmış ve bu alanda gerekli edebi eserler ve öyküler kaleme alınmıştır. Bu çalışma edebiyat ve modern öykü alanına katkı sağlamayı planlamaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde edebiyata ve Arap diline olan hakimiyetinin yanı sıra edebi dili güçlü bir şekilde kullanan ve bunu kendine has edebi üslubuyla okuyucuya aktaran Kuveytli yazarlardan Leylâ el-Osmân'ın el-Hubbu Lehu Suver (Aşkın halleri vardır) isimli öyküsü çalışılmak üzere seçilmiştir. Bu tez; giriş, birinci bölüm, ikinci bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Giriş bölümünde Kuveyt tarihi, Kuveyt edebiyatı ve edebi bir tür olarak öykü ile özelde Kuveyt öykücülüğü hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde ise çalışma konusu öykü koleksiyonunun yazarı olan Leylâ el-Osmân'ın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde kısa öykü koleksiyonu olan el-Hubbu Lehu Suver isimli eserde yer alan on dört kısa öykünün özetleri verilmiş, öyküler temaları itibariyle ele alınarak incelenmiştir. Öykü incelemelerinde yer verilen çevirilerde orijinal metindeki noktalama işaretleri esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Leila Al-Osmân's Storytelling And Social Themes In Her Story Collection Titled Al-Hubbu Lehu Suver Ahmet Tarık Sanver Dokuz Eylül University Graduate School Of Social Sciences Programme In Basic Islamic Studies Basic Islamic Studies Department In the field of Arabic language studies in our country, research has generally focused on topics such as the investigation of classical works, comparative studies of texts, and methodology. In addition to classical Arabic literature, many studies have also been conducted in the field of modern Arabic literature, and necessary literary works and short stories have been written in this area. This study aims to contribute to the fields of literature and modern short stories. Based on the research conducted, the short story“Al-Hubbu Lehu Suwar”(The Types of Love) by Kuwaiti author Layla al-Othman, who is known for her strong command of both the Arabic language and literary expression, and for conveying this through her unique literary style to the reader, has been selected for analysis. This thesis is composed of an introduction, a first chapter, a second chapter, and a conclusion. In the introduction, information is provided about the history of Kuwait, Kuwaiti literature, and specifically Kuwaiti short story writing as a literary genre. The first chapter presents the life, literary personality, and works of the author of the short story collection Al-Hubbu Lehu Suver, Layla al-Uthman. The second chapter summarizes the fourteen short stories in the collection Al-Hubbu Lehu Suver, and each story is analyzed in terms of its themes. The translations included in the analysis of the stories are based on the punctuation marks in the original text.