NATO'nun siber güvenlik politikalarına siber istihbaratın entegrasyonu
The integration of cyber intelligence into NATO's cybersecurity policies
  1. Tez No: 946581
  2. Yazar: İBRAHİM CESUR ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAKKO MEHMET BOZASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: NATO, Siber Güvenlik, Siber İstihbarat, Siber Savunma, Stratejik Konsept, NATO, Cybersecurity, Cyber Intelligence, Cyber Defense, Strategic Concept
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tez, NATO'nun siber güvenlik politikalarının tarihsel gelişimini analiz etmekte ve bu politikaların siber istihbaratla entegrasyonu üzerine odaklanmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, siber güvenliğin temel kavramları, internetin tarihsel arka planı ve işleyiş prensipleri detaylandırılmış; siber uzay, siber saldırı türleri, siber savunma, siber terörizm ve siber casusluk gibi konular kapsamlı şekilde ele alınmıştır. İkinci bölümde, NATO'nun 2002 Prag Zirvesi'nden başlayarak 2024 Washington Zirvesi'ne kadar siber güvenlik politikalarındaki evrim süreci incelenmiştir. NATO'nun stratejik belgeleri ve zirve kararları doğrultusunda siber savunmanın kurumsallaşması ve İttifak düzeyinde ortak siber direnç geliştirme çabaları değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise siber istihbaratın kuramsal çerçevesi tanımlanmış; istihbarat türleriyle ilişkisi açıklanarak NATO'nun harekât yapısı içerisindeki rolü değerlendirilmiştir. NATO Siber Uzay Harekât Merkezi (CyOC) özelinde kurumsal yapılanma ve entegrasyon modelleri tartışılmıştır. Tezin genel amacı, NATO'nun dijital tehditlere karşı daha etkin bir savunma stratejisi geliştirmesi için siber istihbaratın kurumsal düzeyde entegrasyonunun gerekliliğini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the historical development of NATO's cybersecurity policies and focuses on the integration of these policies with cyber intelligence. In the first chapter, the fundamental concepts of cybersecurity, the historical background of the internet, and its operational principles are detailed; topics such as cyberspace, types of cyberattacks, cyber defense, cyber terrorism, and cyber espionage are comprehensively addressed. The second chapter examines the evolution of NATO's cybersecurity policies from the 2002 Prague Summit to the 2024 Washington Summit. Within the framework of NATO's strategic documents and summit decisions, the institutionalization of cyber defense and alliance-level efforts to develop collective cyber resilience are evaluated. The third chapter defines the theoretical framework of cyber intelligence; its relationship with different types of intelligence is explained, and its role within NATO's operational structure is assessed. The institutional structure and integration models are discussed specifically in the context of the NATO Cyberspace Operations Centre (CyOC). The main objective of the thesis is to emphasize the necessity of integrating cyber intelligence at an institutional level to enable NATO to develop a more effective defense strategy against digital threats.