Kompozit ambalaj atıklarından elde edilen PolyAl ile poliolefin masterbatchlerin hazırlanmasında kullanılacak uyumlaştırıcı sentezi ve PPRC boru üretimi
Synthesis of compatibilizer to be used in the preparation ofpolyolefin masterbatches and PPRC pipe production with PolyAl obtained from composite packaging waste
- Tez No: 946635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN CEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Poliolefin, PPRC, PolyAl, Kompozit Boru, Polimer Uyumlaştırıcı, Poliolefin, PPRC, PolyAl, Composite Pipe, Polymer compatibilizer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tezin amacı, geri dönüştürülmüş alüminyum partiküllerle takviye edilmiş poliolefin bazlı PolyAl malzemesinin üretim süreçlerini ve performans özelliklerini değerlendirmektir. Çalışmada, PPRC boru üretiminde kullanılan PolyAl katkılı kompozit yapıların üretim süreçleri ve kalite kontrol testleri kapsamında çekme, kopma, eğilme ve yüzey analizi testleri uygulanmıştır. Mekanik ve termal özelliklerin belirlenmesinde TS EN ISO 1133-1, ASTM D790/ISO 178 ve ISO 15874 standartları esas alınmıştır. Gerçekleştirilen çekme testlerinde, PE-Uyumlaştırıcı-PolyAl masterbatch'in, uyumlaştırıcı bulunmayan Pe-PolyAl (A1) yapısına göre %64 oranında daha yüksek mukavemet sağladığı tespit edilmiştir. Eğilme testlerinde kompozit yapının dayanımında artış gözlenmiştir. Yüzey analizlerinde, ara katmanda uyumlaştırıcı katkı bulunan numunelerde yüzey bütünlüğü korunmuş, mikro çatlak oluşumu gözlemlenmemiştir. Kimyasal direnç ve boru basınç testlerinde ISO 1167 ve ASTM D1598 standartlarına uygun değerlendirmeler yapılmış, PolyAl katkılı ve çok katmanlı yapının yüksek sıcaklık ve agresif kimyasal ortamlarda stabilitesini koruduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, geri dönüştürülmüş PolyAl ve özgün uyumlaştırıcı senteziyle elde edilen kompozit yapıların, PPRC boru üretiminde ilgili mekanik ve kimyasal standartları sağladığını göstermektedir. Literatürde yer alan benzer çalışmalardan farklı olarak, bu tezde geri dönüştürülmüş alüminyumun endüstriyel ölçekte doğrudan uygulama potansiyeli ve uyumlaştırıcı katkıyla değerlendirilmiş, performans artışı sayısal olarak ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to evaluate the production processes and performance characteristics of PolyAl material, which is based on polyolefin and reinforced with recycled aluminum particles. In this study, tensile, fracture, flexural, and surface analysis tests were conducted as part of the production processes and quality control tests of PolyAl-reinforced composite structures used in PPRC pipe manufacturing. Determination of mechanical and thermal properties was based on TS EN ISO 1133-1, ASTM D790/ISO 178, and ISO 15874 standards. In the tensile tests, it was determined that the PE-Compatibilizer-PolyAl masterbatch provided 64% higher strength compared to the Pe-PolyAl (A1) structure without compatibilizer. An increase in the flexural strength of the composite structure was observed in the flexural tests. Surface analyses showed that in samples containing compatibilizer in the intermediate layer, surface integrity was maintained and microcrack formation was not observed. In chemical resistance and pipe pressure tests, evaluations were carried out in accordance with ISO 1167 and ASTM D1598 standards, and it was determined that the PolyAl-reinforced and multilayer structure maintained its stability under high temperature and aggressive chemical environments. These findings demonstrate that the composite structures obtained with recycled PolyAl and original compatibilizer synthesis meet the relevant mechanical and chemical standards in PPRC pipe production. Unlike similar studies in the literature, this thesis evaluated the direct industrial-scale application potential of recycled aluminum together with compatibilizer contribution, and quantitatively revealed the performance improvement.