Bizans kuyumculuk atölyeleri
Byzantine jewelry workshops
  1. Tez No: 946691
  2. Yazar: NİHAN ATAKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜ ÇÖMEZOĞLU UZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Bizans kuyumculuğu, Bizans kuyumculuk atölyeleri, süsleme teknikleri, Bizans zanaati, değerli ve yarı değerli taşlar, taşların sembolizmi, Byzantine jewelry, Byzantine jewelry workshops, decorative techniques, Byzantine craftsmanship, precious and semiiprecious stones, symbolism of stones
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu çalışmanın amacı, Bizans İmparatorluğu döneminde kuyumculuk atölyelerinin işleyişini ve organizasyon şemasını, bu atölyelerde kullanılan malzemeleri, uygulanan üretim ve süsleme tekniklerini inceleyerek, Bizans kuyumculuk zanaatinin sosyoiekonomik, sanatsal ve kültürel boyutlarına farklı yönleriyle ışık tutabilmektir. Bizans kuyumculuk zanaatini incelediğimizde, altın, gümüş ve bronz gibi değerli metallerin yanı sıra, elmas, zümrüt, yakut, safir gibi taşların, fildişi, cam ve amber gibi organik malzemelerin kullanımıyla ortaya çıkan mücevherlerin, toplumda statü, dini aidiyet ve siyasi güç göstergesi olarak öne çıktığı görülmektedir. Roma İmparatorluğu'ndan devralınan kuyumculuk geleneği, Hristiyanlık inancının etkisi ve Doğu kültürleri ile yerel zanaatkârlık geleneklerinin katkısıyla Bizans sanatında özgün bir biçime evrilmiştir. Söz konusu çalışmada, Bizans kuyumculuğunun Roma mirasından nasıl şekillendiği ve lüks objelerle toplumsal yapının nasıl ilişkilendirildiği ele alınmıştır. İmparatorluk saray atölyeleri ile bağımsız ve yerel atölyelerin organizasyon yapıları ve işleyiş şemaları karşılaştırmalı olarak incelenmiş, bu üretim merkezlerinin sanatsal ve ekonomik etkilerine dair örnekler sunulmuştur. Kullanılan değerli ve yarı değerli taşlar ile organik malzemelerin özellikleri ve taşların diniisimgesel anlamları değerlendirilmiştir. Cloisonné mine, filigran, granülasyon, repousse, ajur, kakma ve döküm gibi üretim ve süsleme tekniklerinin Bizans kuyumculuğuna estetik ve teknik katkıları irdelenmiştir. Sonuç olarak, Bizans kuyumculuğu yalnızca üstün bir zanaatkârlık örneği değil, aynı zamanda döneminin sosyoiekonomik, dini ve sanatsal yapısının da somut bir yansıması olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışma, Bizans kuyumculuk atölyelerinin organizasyon yapısını ve üretim süreçlerini sanat tarihi içinde daha ayırt edilebilir bir konuma taşımayı ve bu alanda yapılacak yeni araştırmalara sağlam bir temel oluşturmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to shed light on the socioieconomic, artistic, and cultural dimensions of Byzantine jewelry craftsmanship by examining the functioning and organizational structure of jewelry workshops during the Byzantine Empire, as well as the materials used and the production and decorative techniques applied in these workshops. Byzantine jewelry, characterized by the use of precious metals such as gold, silver, and bronze, along with gemstones like diamonds, emeralds, rubies, and sapphires, and organic materials such as ivory, glass, and amber, functioned as markers of social status, religious identity, and political power. The jewelry tradition inherited from the Roman Empire evolved into a distinct form in Byzantine art through the influence of Christian beliefs and the contributions of Eastern cultures and local craftsmanship traditions. This study investigates how Byzantine jewelry was shaped by its Roman heritage and how luxury objects were connected to the social structure. The organizational frameworks and working structures of imperial court workshops, independent workshops, and provincial ateliers are analyzed comparatively, with examples illustrating their artistic and economic significance. The characteristics of the gemstones and organic materials used, as well as the religious and symbolic meanings attributed to them, are discussed. Production and decorative techniques such as cloisonné enamel, filigree, granulation, repoussé, openwork, inlay, and casting are evaluated in terms of their aesthetic and technical contributions to Byzantine jewelry. In conclusion, Byzantine jewelry is not only a remarkable example of craftsmanship but also a tangible reflection of the socioieconomic, religious, and artistic structure of its time. This study aims to distinguish the organizational structure and production processes of Byzantine jewelry workshops within the field of art history and to provide a solid foundation for future research in this area.