Kliniğimizde 5 yaş ve üzerindeki gelişimsel kalça displazisi hastalarının cerrahi tedavi sonuçları
Surgical treatment results of patients with developmental hip dysplasia aged 5 and over in our clinic
- Tez No: 946712
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ÖZKUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Salter, Pemberton, osteotomi, sekonder displazi, kalça çıkığı, Salter, Pemberton, osteotomy, secondary dysplasia, hip dislocation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve Amaç: Kliniğimizde son 15 yılda gelişimsel kalça displazisi (GKD) tanısı ile Salter veya Pemberton osteotomileri ile tedavi edilen 5 yaş ve üzeri hastaların uzun dönem sonuçlarını araştırmaktır. Materyal ve Metod: Bu retrospektif çalışmaya, GKD tanısı almış, Salter veya Pemberton pelvik osteotomisi ile birlikte radikal redüksiyon yapılan 5-9 yaş arasındaki 74 hastanın 95 kalçası dahil edildi. Salter Pelvik Osteotomi grubunda 27 hasta ve Pemberton Pelvik Osteotomi grubunda 47 hasta vardı. GKD tedavisinden önce Tönnis sınıflaması kullanıldı. Tüm hastalarımız Tönnis evre 3 ve evre 4 olduğundan femur baş üzerine binen basıncı azaltmak ve AVN gelişme oranını düşürebilmek amacıyla femoral kısaltma osteotomisi uygulandı. Ameliyat öncesi, ameliyat sonrası ve son kontrol Asetabular İndeks (AI), CE açıları ölçüldü. Femur başında avasküler nekroz varlığı açısından Ficat Arlet Evreleme sistemini kullanıldı. Klinik ve radyografik değerlendirme Trevor ve ark. modifiye skorlama sistemine göre yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda asetabuler indeksin düzelme oranları değerlendirildiğinde, Salter osteotomisinin Pemberton steotomisine kıyasla daha fazla düzelme sağladığı gözlemlendi; Salter grubunda preoperatif ortalama Aİ değeri 43° iken son kontrollerde 22°'ye geriledi, Pemberton grubunda ise bu değerler sırasıyla 40° ve 24° olarak ölçüldü. Uzun dönem takip sonunda(ortalama 10 yıl), iki osteotomi grubu arasında, FİCAT evrelerine göre avn yüzdesi, klinik değerlendirme açısından M. Trevor klinik skorları ve CE açısı istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Sonuç: Salter ve Pemberton osteotomileri femur başı üzerindeki etkileri göz önüne alındığında GKD tedavisinde güvenle kullanılabilir. Uzun dönem sonuçları benzer olan her iki cerrahi teknik de etkili ve güvenilirdir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The aim of this study is to investigate the long-term results of patients aged 5 years and older who were diagnosed with developmental dysplasia of the hip (DDH) and treated with Salter or Pemberton osteotomies in our clinic in the last 15 years. Materials and Methods: In this retrospective study, 95 hips from 74 sections between the ages of 5-9 years, known to have DKD, and radical reduction with Salter or Pemberton pelvic osteotomy were included. There were 27 patients in the Salter Pelvic Osteotomy group and 47 patients in the Pemberton Pelvic Osteotomy group. Before DKD treatment, Tönnis classification was distributed. All our patients were Tönnis stage 3 and stage 4 to learn the femoral head pressure reduction and femoral stability osteotomy to reduce the development of AVN. Preoperative, postoperative and final control Acetabular Index (AI), CE angles were measured. The presence of avascular necrosis in the femoral head reached the Ficat Arlet Staging system. Clinical and radiographic evaluation was performed according to the modified scoring system of Trevor et al. Results: When the correction rates of acetabular index were evaluated in our study, it was observed that Salter osteotomy provided more correction compared to Pemberton osteotomy; while the preoperative mean AI value was 43° in the Salter group, it decreased to 22° at the final controls and in the Pemberton group, these values were measured as 40° and 24°, respectively. At the end of the long-term follow-up (average of 10 years), no statistically significant difference was observed between the two osteotomy groups in terms of AVN percentage according to FICAT stages, clinical evaluation and M. Trevor clinical scores and CE angle. Conclusion: Salter and Pemberton osteotomies can be safely used in the treatment of DDH considering their effects on the femoral head. Both surgical techniques are effective and reliable, with similar long-term results.