Enerji politikaları ve petrol doğalgaz sektörü (Azerbaycan örneği)
Energy policies and oil-natural gas sector (Azerbaijan case)
  1. Tez No: 946744
  2. Yazar: ZHALA MAMMADOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKAİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Politikaları, Azerbaycan Enerji Sektörü, Azerbaycan Enerji Kaynakları, Politikalar ve Sektörel İncelemeler, Alternatif Enerji Kaynakları, Energy Policies, Azerbaijan Energy Sector, Azerbaijan Energy Resources, Policies and Sectoral Reviews, Alternative Energy Sources
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Doğal gaz ve petrol rezervlerinin ve üretim alanlarının Orta Asya/Hazar Denizi ve Orta Doğu gibi dünyanın belirli bölgelerinde yoğunlaşması, doğal gaz ve petrolü ekonomik ve siyasi bir araç haline getirmektedir. Büyüyen enerji piyasasında bazı ülkeler doğal gaz ve petrol ithal ederken bazıları da ihraç etmektedir. Azerbaycan, enerji sektöründe en hızlı büyüyen ülkelerden biridir ve özellikle Kafkasya bölgesinde önemli bir etkiye sahiptir. Son yıllarda Azerbaycan, petrol ve doğal gaz gibi büyük enerji kaynaklarını Türkiye Cumhuriyeti de dâhil olmak üzere bir dizi ülkeye ihraç etmiştir. Bunlar arasında doğal gaz önemli bir yer tutmaktadır. Doğal gaz ve petrol tüketimi küresel olarak artarken, doğal gaz ve petrolün günlük üretim zamanlamasını optimize etmek önemlidir. Doğal gaz ve petrolün optimum tüketimini belirlemek için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar arasında yapay zekâ algoritmalarına dayalı modellerin, enerji tüketiminin tahmini de dâhil olmak üzere birçok sorunun çözümüne olumlu katkı sağladığı bilinmektedir. Doğru çalışmalarla gelecekteki doğal gaz ve petrol tüketimini tahmin etmek için doğru tahmin modelleri kullanarak, enerji politikası oluşturma ve kaynak yönetimi için önemli bir rehberlik sağlamaktadır. Ayrıca, farklı çalışma modellerinin performansları karşılaştırılarak daha doğru ve güvenilir tahminler yapılabilir ve enerji arz ve talep dengesi ile enerji güvenliğine ilişkin stratejik kararlara katkıda bulunulabilir.
Özet (Çeviri)
He states that the concentration of natural gas and oil reserves and production in certain regions of the world, such as Central Asia / Caspian Sea and the Middle East, has made natural gas and oil an economic and political tool. Growing energy resources: Natural gas and oil are imported in some countries, while others are exported. Azerbaijan is one of the fastest growing regions in the energy sector and has an important structure especially in the Caucasus region. In recent years, Azerbaijan has begun to export major energy resources such as oil and natural gas to a number of countries, including the Republic of Türkiye. Among these, natural gas has an important place. As global consumption of natural gas and oil increases, it is important to optimize the daily production of natural gas and oil. Different methods are used to keep the consumption of natural gas and oil at an optimum level. Among these, models based on artificial intelligence features are known to contribute positively to many problem solutions, including energy consumption predictions. It provides important guidance for energy policy making and resource management by using accurate forecasting models to forecast natural gas and oil consumption with the right changes. In addition, by comparing the performances of different operating models, more accurate and reliable predictions can be made and contributions can be made to decisions regarding energy supply and demand balance and energy security.