Yıllar içinde jinekolojik operasyonlarda ERAS protokolünün entegrasyonu ile postoperatif dönemde iyileşmeye katkısının araştırılması
Investigation of the contribution of ERAS protocol integration to postoperative recovery in gynecological surgeries over the years
  1. Tez No: 947094
  2. Yazar: MUSTAFA ÖĞÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GANİM KHATİB
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: ERAS protokolü, Benign jinekoloji, Jinekolojik onkoloji, Over kanseri, Jinekoloji cerrahi, ERAS protocol, Benign gynecology, Gynecological Oncology, Ovarian cancer, Gynecological surgery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmada 2017-2020 ve 2020-2023 arasında jinekoloji-jinekolojik onkoloji kliniğimizde opere olan hastalarda 2020 yılında entegrasyonu olan ERAS protokolünün uyumu ve sonuçları incelemeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: 2017-2020 ve 2020-2023 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Jinekoloji-Jinekolojik Onkoloji kliniğinde cerrahi olan 1799 hasta ERAS protokolünün cilt temizliğinde klorhekzidin kullanımı, dren ve nazogastrik katater (NG) kullanmama, oral karbonhidrat solüsyonu kullanma, operasyona 2 saat kalana kadar berrak sıvı alma, mekanik barsak temizliği yapmama, minimal invaziv cerrahi, tromboemboli profilaksisi ve onam-bilgilendirme olmak üzere 9 öğenin entegrasyonu ve sonuçları bu iki farklı zaman diliminde hasta grupları arasında karşılaştırılarak retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışma 2020 sonrası ERAS protokolü entegrasyonu ve 2020 öncesi olarak iki ana gruba ayrıldı. 2020 sonrasında cilt temizliğinde klorhekzidin kullanımı, dren kullanmamak, oral karbonhidrat solüsyonu kullanmak, operasyona iki saat kala berrak sıvı alma, mekanik barsak temizliği yapmama, kolorektal anostomoz kaçağının olmaması (p0,05) 2020 öncesine göre sayısı değişmeyerek istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Over kanseri hastalarda cilt temizliğinde klorhekzidin kullanımı, oral karbonhidrat verilmesi, oralin operasyona 2 saat kala sıvı alımının açık olması ve mekanik barsak temizliği yapılmaması (p0,05) 2020 öncesine göre süre ve miktar olarak değişmedi, istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Diğer malign hastalarda cilt temizliğinde klorhekzidin kullanımı, oral karbonhidrat verilmesi, oralin operasyona 2 saat kala sıvı alımının açık olması, tromboemboli profilaksisinin yapılması ve mekanik barsak temizliği yapılmaması (p0,05) 2020 öncesine göre süre ve miktar olarak değişmedi, istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Sonuç: 2020 yılından itibaren ERAS protokolünün daha yüksek oranla entegrasyonuyla beraber benign hastalarda hastanede kalış süresi azalmış, ancak malign hastalarda değişmemiştir. Bu sonucun malign hastalardaki bazı öğelerde entegrasyon oranının düşük kalmasının yanında VKİ, komorbidite, yaş, sigara kullanımı, primer sitoredüktif cerrahi, yüksek cerrahi kopleksisite ve ASA skoruna bağlı olabileceği ortaya konmuştur. Sonuç olarak, hasta dostu konseptiyle ERAS protokolünün benimsenmesi ile daha konforlu preoperatif ve postoperatif süreçlerle hastaların daha hızlı iyileşmesine katkı sağladığı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine the compliance and outcomes of the ERAS protocol, which was integrated in 2020, in patients who underwent surgery in our gynecology and gynecologic oncology clinic between 2017-2020 and 2020-2023. Materials and Methods: A total of 1,799 patients who underwent surgery at the Department of Obstetrics and Gynecology, Division of Gynecology and Gynecologic Oncology, Çukurova University Faculty of Medicine between 2017-2020 and 2020-2023 were retrospectively analyzed. The integration and outcomes of 9 components of the ERAS protocol - including use of chlorhexidine for skin preparation, avoiding the use of drains and nasogastric (NG) catheters, administration of oral carbohydrate solution, intake of clear fluids up to 2 hours before surgery, avoidance of mechanical bowel preparation, and informed consent - were compared between the two time periods. Results: The study population was divided into two main groups: pre-ERAS integration (before 2020) and post-ERAS integration (after 2020). Post-2020, significant improvements were observed in the use of chlorhexidine for skin preparation, avoidance of drains, administration of oral carbohydrate solutions, clear fluid intake up to two hours before surgery, and avoidance of mechanical bowel preparation, as well as a reduction in colorectal anastomotic leakage (p0.05). In ovarian cancer patients, significant improvements post-2020 were observed in skin preparation with chlorhexidine, administration of oral carbohydrates, preoperative fluid intake, and avoiding mechanical bowel preparation (p0.05). In patients with other malignancies, significant improvements post-2020 were noted in skin preparation with chlorhexidine, administration of oral carbohydrates, preoperative fluid intake, use of thromboembolism prophylaxis, and avoidance of mechanical bowel preparation (p0.05). Conclusion: Since the integration of the ERAS protocol in 2020, hospital stay durations have decreased in benign cases, although no significant change was observed in malignant cases. This may be attributed to lower integration rates of certain ERAS components in malignancies, as well as factors such as BMI, comorbidities, age, smoking, primary cytoreductive surgery, high surgical complexity and ASA scores. Ultimately, the adoption of the ERAS protocol, with its patient-friendly approach, appears to contribute to faster recovery through more comfortable preoperative and postoperative processes.