Konut sitelerindeki yüzme havuzlarının mimari ve kullanıcı boyutuyla incelenmesi
Analysis of swimming pools in housing sites in term of architectural and user dimension
- Tez No: 947441
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ATALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yüzme, Havuz, Havuz Kullanıcıları, Havuz Mimarisi, Konut Siteleri, Swimming, Pool, Pool Users, Pool Architecture, Residential Complexes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, konut sitelerinde yer alan havuzların kullanıcı boyutuyla ve mimari özellikleriyle incelenmesidir. Ayrıca yüzme sporunun önemine dikkat çekmek, fiziksel hareketliliğin yaşam boyunca insan hayatının bir parçası olması gerektiğini vurgulamak ve konut sitelerindeki yüzme havuzlarının kullanıcılar için mümkün olduğunca iyi fiziki şartlara sahip, güvenli, kullanışlı havuzlar haline gelmesine katkı sağlamaktır. Günümüz mimari yapılarında konut sitelerinde artık daha çok yüzme havuzlarıyla karşılaşıyoruz. Bu yüzme havuzları insanların sadece spor yaptıkları değil aynı zamanda konutlarındaki insanlarla sosyalleştiği merkezlerdir. Bu durum araştırmanın gerekliliğini güçlendirmektedir. Yöntem: Araştırma grubunu, tesadüfi yöntemle seçilen 18 yaşından küçük en az 1 çocuk sahibi olan 155 erkek-155 kadın toplamda 310 havuzlu konut sitesinde yaşayan aile oluşturmaktadır. Nicel araştırma kapsamında konut siteleri sakinlerine araştırmacı tarafından geliştirilen ilgili anket/bilgi formu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Nitel araştırma kapsamında araştırmacı tarafından 10 adet site havuzu tek tek yerinde incelenmiştir. Havuzların mevcut durumları, araştırmacı tarafından geliştirilen gözlem formları kullanılarak belirlenmiştir. Verilerin analizinde demografik bilgiler ve diğer anket sorularına ait yüzde istatistikler kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sırasında incelenen site havuzlarında, güvenlik önlemleri, hijyen, havuz bakımı gibi konularda değerlendirmeler yapılmış ve çoğu havuzun gerekli hijyen ve güvenlik standartlarına uygun olduğu görülse de bu standartları karşılamayan havuzların varlığı da görülmektedir. Araştırmada havuz güvenliğiyle ilgili olarak kullanıcıların %72,9'unun olası tehlikelere karşı gerekli önlemlerin alındığı tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan kişilerin büyük bir kısmının yüzme bilmesine rağmen havuzu düzenli kullanma oranlarının haftada bir veya iki kez ile sınırlı olduğu görülmüştür. Araştırmaya katılanların büyük bir çoğunluğu yüzme havuzlarında profesyonel yüzme eğitimi almak istediklerini belirtmişlerdir. Sonuç: Araştırmaya katılanların büyük bir çoğunluğunun yüzme havuzlarında profesyonel yüzme eğitimi almak istemelerini belirtmeleri, konut sitelerinde yüzme eğitiminin eksikliğini ve bu alanda bir talebin varlığını ortaya koymaktadır. Yüzme eğitimi ile ilgili olan bu talep, sitelerde yüzme kültürünün geliştirilmesi ve sporun teşvik edilmesi açısından değerlidir. Bu çalışmanın bulguları, konut sitelerindeki yüzme havuzlarının mimari tasarımlarının ve kullanıcıların memnuniyetiyle doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koymakta; temizliğin, güvenliğin ve eğitim olanaklarının iyileştirilmesi gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: The aim of this study is to examine swimming pools located in residential complexes in terms of their architectural features and user-related aspects. Additionally, the study seeks to highlight the importance of swimming as a sport, emphasize that physical activity should be an integral part of life, and contribute to the improvement of swimming pools in residential areas to make them safer, more functional, and physically well-equipped for users. In today's architectural structures, swimming pools have become more common in residential complexes. These pools are not only places for exercise but also serve as social hubs where residents interact with one another. This strengthens the necessity of the research. Materials and Methods: The research group consists of 310 families, 155 men and 155 women, living in residential complexes with swimming pools, all selected randomly and having at least one child under the age of 18. Within the scope of the quantitative research, a survey/information form developed by the researcher was used as the data collection tool and administered to residents of the complexes. For the qualitative part, 10 different site pools were individually examined on-site by the researcher. The current conditions of the pools were determined using observation forms also developed by the researcher. For data analysis, demographic information and percentage statistics related to the survey questions were used. Findings: During the research, aspects such as safety measures, hygiene, and pool maintenance were evaluated. Although most pools were found to meet the necessary hygiene and safety standards, some were identified as falling short. Regarding pool safety, 72.9% of participants stated that the necessary precautions had been taken against potential hazards. While a large portion of the participants knew how to swim, their frequency of pool use was generally limited to once or twice per week. The majority of respondents expressed a desire to receive professional swimming training at their residential pools. Results: The fact that the majority of participants stated a desire to receive professional swimming instruction highlights a lack of such training in residential complexes and indicates a clear demand in this area. This demand is valuable in terms of fostering a swimming culture and promoting physical activity in residential environments. The findings of this study demonstrate a direct relationship between the architectural design of swimming pools in residential complexes and user satisfaction, pointing to a need for improved cleanliness, safety, and educational opportunities.