Augustus dönemi siyasi propagandası ve hukuksal reformları
Political propaganda and legal reforms of the Augustus period
- Tez No: 947477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Tarih, Law, History
- Anahtar Kelimeler: Roma, Cumhuriyet, İmparatorluk, Propaganda, Hukuk, Rome, Republic, Empire, Propaganda, Law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Cumhuriyet Dönemi'nin siyasal karışıkları neticesinde devlet içerisinde iç savaşlar meydana gelmiştir. Böylece siyasi istikrar sağlanamamış ve bu ortam aristokratlar açısından kaçırılmayacak fırsat olarak değerlendirilmiştir. Aristokratların tekelleşen yapısı Roma'nın siyasal, idari, askeri ve hukuksal kurumlarına ağır ve geri dönülemez boyutta zararlar vermiştir. Süreç içerisinde Gracchi kardeşler başta olmak üzere pek çok devlet adamı tarafından reform hareketleri ortaya çıksa da devletin bekası açısından tam bir fayda sağlanamamıştır. Sulla diktatörlüğünün getirdiği kanlı siyasi yapıdan başarıyla çıkarak dünya tarihinde altın harflerle anılacak olan Julius Caesar devletin yaşadığı sorunları çözmek için çeşitli faaliyetlerde bulunmuş ancak M.Ö. 44'te uğradığı suikast sonrası bu faaliyetler sekteye uğramıştır. Caesar'ın varisi olarak tarih sahnesine çıkan Octavian, siyasi birçok aktörle taht mücadelesine girmiş ve mücadelelerden başarıyla çıkarak meşruiyetini pekiştirmeyi başaran isim olmuştur. Octavian, Roma Cumhuriyeti'nin geleneklerini ve siyasal kurumsal yapısını faydacı bulmayarak ''Roma'da barış ortamını yeniden tesis etmek'' düşüncesiyle çeşitli faaliyetelerde bulunmuştur. Octavian bu faaliyetleri sayesinde siyasal propagandayı büyük bir ustalıkla kullanarak modern dünyada dahi izlerine rastladığımız devlet propagandasının en iyi temsilcilerinden birisi olmuştur. Roma toplumuna kazandırdığı barış, zenginlik ve refah ortamı neticesinde Roma tarafından kendisine birçok ünvan bahşedilmiştir. Bu ünvanlardan en değerlisi onun Octavian isminden ziyade Augustus olarak tanınmasını sağlayacak olan ''kutsal ve yüce'' anlamına gelen ismidir. Augustus, Roma'nın bir İmparatorluğa dönüşmesi için sosyokültürel ve siyasal alanda reform hareketlerinde bulunmuş ve bu reform hareketlerinin en değerli örnekleri hukuk alanında gerçekleşmiştir. Bu çalışma, Augustus'un Roma'nın bilinen ilk imparatoru olmasını sağlayan versatil kişiliğini ve propagandası üzerine yoğunlaşmış; çalışmada veri toplamak için basılı ve dijital kaynak taraması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the political turmoil of the Republican Period, civil wars occured within the state. Thus, political stability could not be ensured and this enviroment was considered as an oppurtunity not be missed by the aristocrats. The monopolized structure of the aristocrats caused severe and irreversible damage to Rome's political, governmental, militray and legal institutions. Throughout the process, reform movements emerged by mans statesmen, especially the Gracchi brothers, but in terms of the survival of the states, no full benefit could be aachieved. Julius Caesar, who successfully emerged from the bloody political structure brought by the dictatorship of Sulla and will be remembered with golden letters in World history, carried out various activities to solve the problems of the state, but these activities were interrupted after his assassination in 44 BC. Octavian, who appeared on the state of history as Caesar's heir, fought for the throne with many political actors and succeeded in consolidating his legitimacy. Not finding the traditions and political institutional structure of the Roman Republic utilitarian, Octavian engaged in various activities with the idea of“restoring peace in Rome”. By means of these activities, Octavian used political propaganda with great skill and became one of the best representatives of state propaganda, which we can see traces of even in the modern world. As a result of the peace, wealth and prosperity he brought to Roman society, Rome honered him with many titles. The most valuable of these titles was his name, meaning“holy and great”, which would make him known as Augustus rather than Octavian. Augustus made reform movements in the sociocultural and political fields in order to transform Rome into an Empire and the most significant examples of these reform movements were carried out in the field of law. This study focuses on the versatile personality and propaganda of Augustus, which made him the first known emperor of Rome.