Çevre eğitimi ve iklim değişikliği dersinde kullanılan artırılmış gerçeklik uygulamasının etkilerinin incelenmesi
Investigation of effects of augmented reality application used in environmental education and climate change course
  1. Tez No: 947514
  2. Yazar: SELÇUK ARABACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK KARDAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞDAŞ ERBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Arttırılmış gerçeklik, çevre eğitimi, farkındalık, iklim değişikliği, tutum, Attitude, augmented reality, awareness, climate change environmental education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevrenin devamı için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2022 Eğitim öğretim yılından itibaren Çevre Eğitimi dersinin adı Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği şeklinde değiştirilerek ortaokullarda okutulmaya başlanmıştır. Bu çalışma, artırılmış gerçeklik uygulamasının kullanımının öğrencilerin çevre ve iklim değişikliği dersi ile ilgili olarak tutum, farkındalık, duyarlılıklarına ve eleştirel düşünme becerilerine yönelik etkilerinin incelenmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Erzurum il merkezinde yer alan bir ilköğretim okulunun 7. Sınıfında iki farklı şubede öğrenim gören toplam 49 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin 25'i deney grubunda 24'ü ise kontrol grubunda yer almaktadır. Nicel ve nitel verilerin elde edilmesi için karma yöntemin kullanıldığı çalışmada, nicel veriler için ön test ve son test kontrol gruplu deneysel desen; nitel kısmında ise durum çalışmasından faydalanılmıştır. Nicel verilerin toplanması için“Çevre Eğitimi Tutum Ölçeği”,“ Çevresel Farkındalık Ölçeği”ve“Çevre Eğitiminde Eleştirel Düşünme Becerisi Testi”; nitel verilerin elde edilmesinde de yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Arttırılmış gerçeklik uygulaması kullanılarak oluşturulan eğitim programı 8 hafta boyunca araştırmacı tarafından haftada 2 ders saati süresince deney grubundaki öğrencilere uygulanmıştır. Verilerin analizinde nicel verilerde betimleyici istatistikler, güvenirlik testi, bağımlı örneklem t testi ve bağımsız örneklem t testi kullanılmış, nitel veriler için ise betimsel ve içerik analizleri yapılmıştır. Artırılmış gerçeklik uygulamasının Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği dersinde kullanımının öğrencilerin çevre eğitimine yönelik tutumlarına, farkındalıklarına, duyarlılıklarına ve eleştirel düşünme becerilerine olumlu yönde katkı sağlamasının yanı sıra çalışmanın sonuçları çalışmanın artırılmış gerçekliğin etkilerinin araştırıldığı çalışmalar arasında olması ve ortaya konan materyalden dolayı eğitim sistemi ile literatüre katkısı bakımından özgün bir yere sahip olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
For the continuation of a livable and sustainable environment, the name of the Environmental Education course has been changed to Environmental Education and Climate Change by the Ministry of National Education and started to be taught in secondary schools as of the 2022 academic year. This study was conducted to investigate the effects of the use of augmented reality application on students' attitudes, awareness, sensitivities and critical thinking skills towards the environment and climate change course. The study group of the research consists of a total of 49 students studying in two different branches in the 7th grade of a primary school located in the city center of Erzurum. 25 of the students are in the experimental group and 24 are in the control group. In the study where mixed method was used to obtain quantitative and qualitative data, experimental design with pre-test and post-test control groups was used for quantitative data, and in the qualitative part, a case study was used, and the“Environmental Education Attitude Scale”,“Environmental Awareness Scale”and“Critical Thinking Skills Test in Environmental Education”were used to collect quantitative data, and a semi-structured interview form was used to obtain qualitative data. The training program created using the augmented reality application was applied to the students in the experimental group by the researcher for 2 lesson hours per week for 8 weeks. In the analysis of the data, descriptive statistics, reliability test, dependent sample t-test and independent sample t-test were used for quantitative data, and descriptive and content analysis were performed for qualitative data. In addition to the fact that the use of augmented reality application in the Environmental Education and Climate Change course contributed positively to the attitudes, awareness, sensitivity and critical thinking skills of the students towards environmental education, various suggestions were made to teachers and researchers in line with the results of the study. It is thought that this study will have a unique place in terms of being among the studies investigating the effects of augmented reality and its contribution to the education system and literature due to the material presented.