Polikistik over sendromu tanılı kadınlarda beden imajı, yaşam kalitesi ve sağlıklı yaşam davranışları arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between body image, quality of life and healthy life behaviors in women diagnosed with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 947531
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞENUR TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu, Beden İmajı, Yaşam Kalitesi, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları, Ebelik, Polycystic Ovary Syndrome, Body Image, Quality of Life, Health-Promoting Lifestyle Behaviors, Midwifery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Polikistik Over Sendromu (PCOS), üreme çağındaki kadınlarda yaygın olarak görülen karmaşık bir endokrin bozukluktur. Bu çalışma, PCOS tanısı almış kadınlarda sağlıklı beslenme tutumları, fiziksel aktivite düzeyleri ve yaşam kaliteleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçlamıştır. Bu kesitsel-tanımlayıcı çalışma, 200 PCOS tanılı kadın ile Kasım 2023-Nisan 2024 tarihleri arasında yürütülmüştür. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Beden İmajı Ölçeği (BİÖ), Polikistik Over Sendromu Yaşam Kalitesi-50 Ölçeği (PCOSQ-50) ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II (SYBD-II) kullanılarak toplanmıştır. Veri analizinde tanımlayıcı istatistikler, Bağımsız Gruplar t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 26,90±5,91 yıl olup, ortalama BKİ 26,01±5,70 kg/m2 olarak belirlenmiştir. Katılımcıların beden imajı algılarının düşük seviyede, yaşam kalitelerinin orta düzeyde ve sağlıklı yaşam biçimi davranış düzeylerinin de orta seviyede olduğu tespit edilmiştir. Beden imajı ile yaşam kalitesi ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak, düşük beden imajı algısı ve yetersiz fiziksel aktivite önemli sorunlar olarak öne çıkmaktadır. Ebeler, PCOS'lu kadınlara bütüncül bir yaklaşımla, bireyselleştirilmiş beslenme ve egzersiz danışmanlığı, psikolojik destek ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını teşvik eden eğitimler verilebilir.
Özet (Çeviri)
Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) is a common and complex endocrine disorder affecting women of reproductive age. This study aimed to evaluate the relationship between healthy eating attitudes, physical activity levels, and quality of life in women diagnosed with PCOS. This cross-sectional and descriptive study was conducted with 200 women diagnosed with PCOS between November 2023 and April 2024. Data were collected using a Sociodemographic Information Form, Body Image Scale (BIS), Polycystic Ovary Syndrome Quality of Life-50 Scale (PCOSQ-50), and Health-Promoting Lifestyle Profile II (HPLP-II). Descriptive statistics, Independent Samples t-test, One-Way ANOVA, and Pearson Correlation analysis were used for data analysis. The mean age of the participants was 26.90±5.91 years, and the mean BMI was 26.01±5,70 kg/m2 Participants' body image perceptions were found to be low, their quality of life was moderate, and their healthy lifestyle behaviors were also at a moderate level. Significant positive relationships were found between body image and both quality of life and healthy lifestyle behaviors. Low body image perception and insufficient physical activity are prominent issues. Midwives should adopt a holistic approach to provide individualized nutritional and exercise counseling, psychological support, and education promoting healthy lifestyle behaviors for women with PCOS.