Tek taraflı dudak damak yarıklı bireylerde maksilla ve mandibulanın dişsel ve iskeletsel yapılarının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile incelenmesi
Examination of the dental and skeletal structures of the maxilla and mandible in individuals with unilateral cleft lip and palate by cone beam computed tomography
- Tez No: 947578
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ USLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dudak damak yarığı, KIBT, maksiller genişlik, maksiller uzunluk, CBCTC, cleft lip and palate, maxillary length, maxillary width
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Bu çalışmada, TTDDY'li ve kontrol grubundaki bireylerin maksilla ve mandibulasının dişsel ve iskeletsel ölçümleri karşılaştırılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırmada, TTDDY'li 22 bireyin ve defekt bulunmayan 22 bireyin KIBT görüntülerinde maksillanın genişliği, yüksekliği ve uzunluğu, mandibulanın bigonial genişliği, kondil ve ramus yüksekliği ölçülmüştür. Ayrıca dehisens/fenestrasyon, süpernümerer diş, dental agenezi vb. varlığı incelenmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde Shapiro-Wilks testi, Bağımsız Örneklem t testi ve Mann- Whitney U testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda TTDDY'li bireylerde anterior maksiller genişlik değeri ve santral dişin orta hatta olan mesafesi defektli tarafta daha yüksek bulunmuştur. Maksiller uzunluk değerinin TTDDY'li bireylerde kontrol grubuna göre düşük olduğu gözlenmiştir. Dehisensten etkilenen diş sayısı, dental agenezi ve peg shape lateral diş varlığının TTDDY'li bireylerde kontrol grubuna göre daha fazla olduğu görülmüştür. TTDDY'li bireylerin hepsinde septum deviasyonu gözlenirken, kontrol grubunda %64 oranında gözlenmiştir. Sonuç: KIBT değerlendirmeleri hem TTDDY bireyler ile kontrol grubundaki bireyler arasında hem de defektli ve defektsiz taraflardaki iskeletsel ve dişsel yapılarda farklılıkların olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlar ortodontik teşhis ve tedavi planlamasında dikkate alınmalıdır. TTDDY bireylerde KIBT kayıtlarının incelenmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, dental and skeletal measurements of the maxilla and mandible of individuals with UCLP and the control group were compared. Material and Method: In this study, the width, height and length of the maxilla, bigonial width of the mandible, condyle and ramus height were measured in the CBCT images of 22 individuals with UCLP and 22 individuals without the defect. Also dehiscence/fenestration, supernumerary teeth, dental agenesis etc. existence has been examined. Shapiro-Wilks test, Independent Sample t test and Mann-Whitney U test were used in the statistical analysis of the data. Results: In our study, the anterior maxillary width value and the distance of the central tooth to the midline were found to be higher on the defective side in individuals with TTDDY. It was observed that the maxillary length value was lower in individuals with TTDDY than in the control group. It was observed that the number of teeth affected by dehiscence, dental agenesis and the presence of peg-shaped lateral teeth were higher in individuals with TTDDY than in the control group. While septal deviation was observed in all individuals with TTDD, it was observed in 64% of the control group. Conclusion: CBCT evaluations showed that there were differences both between TTDDY individuals and the control group individuals and in the skeletal and dental structures on the defective and non-defective sides. These results should be taken into account in orthodontic diagnosis and treatment planning. It is important to examine CBCT records in individuals with TTDDY.