Sürdürülebilirlik ve çevre eğitimi: Karşılaştırmalı ülke incelemeleri
Sustainability and environmental education: Comparative country studies
- Tez No: 947663
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Eğitimi, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Kalkınma, Environment, Environmental Education, Sustainability, Sustainable Development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Çevrenin korunması, hem mevcut hem de gelecekteki nesillerin sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam sürdürebilmesi için kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada öncelikle çevre, çevre sorunları ve çevre bilinci kavramları hakkında; ekonomik ve sosyal açıdan sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma konuları; sürdürülebilirliğin kökenleri ve bu alana yönelik uluslararası düzenlemeler incelenmiştir. Söz konusu konular, kavramlar ve olgulara ilişkin çevre eğitiminin önemi ve rolü açıklanmaya çalışılmıştır. İnsan faaliyetlerinin bir sonucu olarak çevrenin olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmesi, kaynakların doğru, dengeli ve gelecek nesiller gözetilerek kullanılması ve çevresel bozulmaların giderilmesi bakımından çevre eğitiminin önemine dikkat çekilmiştir.Bu kapsamda hazırlanan çalışmada sürdürülebilir bir gelecek için güncel gelişmeler ışığında çevre eğitimi bağlamında dünyanın farklı coğrafyalarından gelişmiş ülkeler (İtalya, Japonya, Norveç, Polonya, Kanada, Güney Kore) seçilerek derinlemesine bir inceleme yapılmıştır. Bu ülkelerin çevre eğitimi konusundaki eğitim politikaları, uygulamaları ve yaklaşımları incelenmiştir. Çalışma sonucunda çevre eğitimi alanında; proje bazlı ve deneyimsel öğrenme ortamlarının oluşturulması; toplumsal katılım ve bilinçlendirme kampanyalarına önem verilmesi; medya ve teknoloji kullanımını artırılması; eğitimcilerin sürekli gelişimi ve desteklenmesi; eğitimcilerin çevre alanında geliştirilmesi; etkili değerlendirme ve geri bildirimlerin yapılması gerektiği görülmüştür. Ayrıca hedeflenen çıktıların elde edilebilmesinde küçük yaşlardan itibaren öğrencilerin ve her yaştan bireylerin çevre konusunda; bilgi sahibi olması ve farkındalıklarının artırılması gerektiği, çevreye saygılı davranış değişikliği geliştirmeleri gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Preservation of the environment is of critical importance for ensuring a healthy and sustainable life for both current and future generations. This study first examines the concepts of the environment, environmental issues, and environmental awareness; the topics of sustainability and sustainable development from economic and social perspectives; the origins of sustainability; and international regulations in this field. The significance and role of environmental education regarding these concepts and phenomena have been explored. Emphasis is placed on the importance of environmental education in preventing the negative impacts of human activities on the environment, utilizing resources responsibly and equitably while considering future generations, and addressing environmental degradation. In this context, the study conducts an in-depth examination of environmental education within the framework of a sustainable future by selecting developed countries from different parts of the world (Italy, Japan, Norway, Poland, Canada, South Korea) in light of recent developments. The findings of the study highlight the necessity of creating project-based and experiential learning environments, emphasizing community participation and awareness campaigns, increasing the use of media and technology, fostering the continuous professional development and support of educators, and implementing effective evaluation and feedback mechanisms. Moreover, achieving the desired outcomes requires that students, starting from an early age, and individuals of all ages be informed about environmental issues, increase their awareness, and develop environmentally respectful behavioral changes.