Öğretmenlerin mesleki bağlılık düzeyleri ile sınıf yönetim becerileri arasındaki ilişki
The relationship between teachers' levels of professional commitment and their classroom management skills
- Tez No: 947680
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER MURAT ÖTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Bağlılık, Öğretmenler, Sınıf Yönetim Becerisi, Professional Commitment, Teachers, Classroom Management Skills
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma, ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin mesleki bağlılık düzeyleri ile sınıf yönetim becerileri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Diyarbakır ili merkez (Sur, Yenişehir, Kayapınar, Bağlar) ilçelerindeki resmi ortaöğretim okularında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise kolay örneklem yöntemi ile seçilen 18 resmi ortaöğretim okulu ve bu okullarda görevli 415 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak, Ergen (2016) tarafından geliştirilen“Öğretmenlerin Mesleki Bağlılık Ölçeği”(ÖMBÖ) ve Yüksel (2013) tarafından geliştirilen ve Ergen (2016) tarafından yeniden uyarlanan“Sınıf Yönetimi Becerileri Ölçeği”aracılığı ile toplanmıştır. Araştırmada, öğretmenlerin mesleki bağlılığının; cinsiyete göre kadınların lehine, hizmet süresine göre 0-5 yıl hizmet süresi olanların lehine anlamlı şekilde farklılaştığı, ancak medeni durum, okul türü, eğitim durumu ve sınıf mevcudu değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı, öğretmenlerin sınıf yönetim becerilerinin; cinsiyete göre kadın öğretmenlerin lehine, medeni duruma göre evli öğretmenlerin lehine, okul türüne göre Anadolu lisesinde görev yapanların lehine, hizmet süresine göre 0-5 yıl hizmet süresi olanların lehine ve sınıf mevcudu değişkenine göre sınıf mevcudu 11-20 arasında olanların lehine anlamlı bir şekilde farklılaştığı, ancak eğitim durumuna göre anlamlı bir farklılaşma bulunmadığı, ortaöğretim okullarında çalışan öğretmenlerin mesleki bağlılıkları ile sınıf yönetim becerileri arasında orta düzeyde pozitif yönde ilişki olduğu, öğretmenlerin mesleki bağlılık düzeylerinin, sınıf yönetim becerilerini anlamlı şekilde yordadığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları doğrultusunda uygulayıcılar ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between the professional commitment levels of teachers working in secondary education institutions and their classroom management skills. The research was conducted using the relational survey model, one of the quantitative research methods. The study population consists of teachers working in public secondary schools in the central districts of Diyarbakır province (Sur, Yenişehir, Kayapınar, Bağlar) during the 2023–2024 academic year. The sample of the study comprises 415 teachers working in 18 public secondary schools selected through convenience sampling. Data were collected using the“Teachers' Professional Commitment Scale”(developed by Ergen, 2016) and the“Classroom Management Skills Scale”(originally developed by Yüksel, 2013 and later adapted by Ergen, 2016). The findings revealed that teachers' professional commitment significantly differed in favor of female teachers and those with 0–5 years of teaching experience, while no significant differences were found based on marital status, school type, educational background, or class size. In terms of classroom management skills, significant differences were observed in favor of female teachers, married teachers, those working in Anatolian high schools, those with 0–5 years of experience, and those teaching classes with 11–20 students. However, no significant differences were found based on educational background. A moderate, positive relationship was found between teachers' professional commitment and their classroom management skills. Furthermore, teachers' professional commitment levels were found to be a significant predictor of their classroom management skills. Based on the research findings, recommendations were made for practitioners and researchers.