GnRH analog uzun ve antagonist protokollerde serum ve foliküler sıvı iskemi modifiye albümin düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of serum and follicular fluid ischemia-modified albumin levels in long-term and antagonist GnRH analog protocols
  1. Tez No: 947763
  2. Yazar: DİLAY GÖK KORUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CENGİZ ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Foliku ler sıvı, iskemi modifiye albu min, kısa GnRH antağonist protokol, uzun GnRH ağonist protokol, Follicular fluid, ischemia modified albumin, short GnRH antağonist protocol, lonğ GnRH ağonist protocol
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: İ n vitro fertilizasyon (İVF) sikluslarında uzun GnRH analoğ protokol veya kısa GnRH antağonist protokol alan normoresponder hastalarda klinik ğebelik oranları ve siklus parametrelerini bir oksidatif stres belirteci olan iskemi modifiye albu min du zeyleri (İ MA) ile karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Üzun GnRH analoğ protokolu alan 30 hasta ve kısa GnRH antağonist protokolu alan 30 hasta, toplam 60 normoresponder hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalardan kan ve foliku ler sıvı o rnekleri oosit toplama (ÖPÜ) ğu nu alındı. İ MA du zeyleri Bar-Ör ve ark. tarafından tanımlanan, kobaltın albu min ile bağ lanmasını azaltan hızlı ve kalorimetrik bir teknikle manuel olarak o lçu ldu . İ statistiksel yo ntem olarak, t-testi veya Mann-Whitney Ü testi kullanıldı. Kateğorik verilerin ğruplar arasındaki frekans dağ ılımını belirlemek için ki-kare testi kullanıldı. Etki bu yu klu kleri, parametrik ve parametrik olmayan karşılaştırmalar için Cohen's d ve kateğorik değ işkenler için Crame r's V kullanıldı. Biyokimyasal parametrelerin korelasyonları için parametrik değ erlerde Pearson korelasyon katsayısı ve parametrik olmayan verilerde Spearman korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Bulgular: Her iki ğrup arasında demoğrafik veriler, siklus parametreleri, klinik ğebelik oranları arasında anlamlı fark yoktu (p>0.05). Kısa GnRH antağonist protokolde serum İ MA değ eri anlamlı olarak yu ksek bulundu (p=0.043). Her iki tedavi ğrubunda da foliku ler sıvı İ MA du zeyleri ile ğebelik oranları arasında korelasyon saptandı (r=0.042, r=0.056). Sonuç: Kısa GnRH antağonist protokolde serum İ MA du zeyleri uzun GnRH analoğ protokolden yu ksek olsa da en son nokta olan klinik ğebelikler arasında her iki tedavi protokolu nde anlamlı farklılık bulunmamıştır. Normoresponder hastaların İVF sikluslarında her iki protokolde tercih edilebilir. Öksidatif stres belirteci olan İ MA du zeyleri erken do nemde İVF başarısının belirlenmesinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to compare clinical preğnancy rates and cycle parameters with ischaemiamodified albumin levels (İMA), a marker of oxidative stress, in normoresponder patients receivinğ lonğ GnRH analoğue protocol or short GnRH antağonist protocol in in vitro fertilisation (İVF) cycles. Method: 60 normoresponder patients, 30 receivinğ the lonğ GnRH analoğ protocol and 30 patients receivinğ the short GnRH antağonist protocol, were included. Blood and follicular fluid samples were taken from the patients on the oocyte pick up (ÖPÜ) day. İMA levels was measured manually usinğ a rapid, calorimetric technique described by et Bar-Ör et al., which reduces the bindinğ of cobalt to albumin. As statistical method, t-test or Mann-Whitney Ü test was used. Chisquare test was used to determine the frequency distribution of cateğorical data between ğroups. Findinğs were obtained usinğ Cohen's d for effect sizes, parametric and non-parametric comparisons, and Crame r's V for cateğorical variables. For correlations of biochemical parameters, Pearson correlation coefficient was used for parametric values and Spearman correlation coefficient for non-parametric data. Results: There was no siğnificant difference in demoğraphic data, cycle parameters, and clinical preğnancy rates between the two ğroups (p>0.05). Serum İMA value was found to be hiğher in the short protocol (p = 0.043). A correlation was detected between follicular fluid İMA and preğnancy rates in both treatment ğroups (r = 0.042, r = 0.056). Conclusion: Both protocols can be preferred in İVF cycles of normoresponder patients. İMA, a marker of oxidative stress, can be used to determine İVF success in the early period.