Tıbbi Farmakoloji Polikliniğinde teratojenite hizmeti verilen kişilerin gebelik ve fetal gelişim süreçlerinin aile hekimliği bakış açısıyla değerlendirilmesi
- Tez No: 947850
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Teratojenler, Gebelik Sonuçları, İlaç Etkileri, Risk Değerlendirmesi, Family Practice, Teratogens, Pregnancy Outcome, Drug Effects, Risk Assessment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Aile hekimleri teratojene maruz kalan gebe hastaların da ilk temas noktasını oluşturmaktadır. Bu nedenle aile hekimleri teratojene maruz kalmış gebeler ile ilgili bilgi sahibi olmalı, süreci yönetmeli ve tüm sağlık sorunlarıyla ilgilenmelidir. Bu çalışmamızda teratojene maruz kalmış gebelerin gebelik ve fetal gelişim süreçlerini veri kayıt formunda yer alan sorular, laboratuvar ve radyoloji sonuçları vasıtasıyla aile hekimi bakış açısıyla değerlendirip gebelik, fetal gelişim süreçleri ve ilk 6 aylık dönemde bebeklerinde görülebilecek teratojen kaynaklı zararlı etkileri aile hekimliği gözüyle değerlendirmeyi amaçlıyoruz. Gereç ve yöntem: Çalışmamız 1 Ocak 2024-31 Mart 2025 tarihleri arasında Samsun Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Farmakoloji polikliniğinde teratojenite hizmeti verilen 18-49 yaş arası gönüllü onam formunu imzalamış gebelerden oluşan prospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Gönüllü hastalar her trimesterde ve doğum sonrası bebeğin 1. ve 6. ayında hastane telefonundan mesai saatleri içinde aranıp laboratuvar ve radyoloji sonuçları kayıt altına alınarak veri kayıt formundaki veriler üzerinden karşılaşılan patolojiler değerlendirilmiştir. Telefonla görüşme tekniği uygulanarak toplanan veriler kayıt altına alınmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 26,0 for Windows kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Dahil edilen gebe kadın sayısının 47 olduğu çalışmada katılımcıların yaş ortalaması 30,87 ± 5,81'dir. Gebelerin başvuru anındaki gebelik haftası ortalaması 8,66 ± 4,44 (5–23 hafta) olup, gebelik sayısı ortalaması 3,00 ± 1,23'tür. Ortalama canlı doğum sayısı 1,57 ± 0,85'dir (min: 0 – maks: 4). Gebelikle ilgili şikayetler arasında en sık bulantı %36,2 (n=17), kusma %6,4 (n=3) ve vajinal kanama %4,3 (n=2) yer almaktadır. Katılımcıların %87,2'si (n=41) folik asit kullanmış olup, bunların %74,5'i (n=35) 400 mcg, %6,4'ü (n=3) 800 mcg ve %6,4'ü (n=3) 5000 mcg dozunda kullanmıştır. Laboratuvar bulgularına göre ortalama hemoglobin düzeyi 12,06 ± 1,19 mg/dL, hematokrit düzeyi 35,79 ± 3,34'tür. AST ortalaması 15,62 ± 2,95, ALT ortalaması 11,83 ± 3,40, üre düzeyi ortalaması 16,70 ± 6,07 ve kreatinin düzeyi 0,53 ± 0,13'tür. Proteinüri saptanan gebe sayısı %4,3 (n=2) olarak kaydedilmiştir. Katılımcıların %31,9'u (n=15) sigara içmekte olup, sigara tüketim ortalaması günlük 7,27 ± 5,84 adettir. Alkol kullanan gebe sayısı %2,1 (n=1)'dir. Radyasyona maruz kalan gebe sayısı %21,3 (n=10) olup, en sık maruz kalınan radyasyon türü iki yönlü omuz grafisi; %12,8 (n=6) olarak bildirilmiştir. Gebelik sürecinde herhangi bir dönemde ilaç kullananların sayısı %74,5 (n=35), tüm gebelik boyunca ilaç kullananların sayısı ise %36,2'dir (n=17). Ortalama ilaç sayısı 3,18 ± 1,94 (min:1 – maks:9) olarak belirlenmiştir. En sık kullanılan ilaç grupları sinir sistemi %66,0 (n=31), kas-iskelet sistemi %44,7 (n=21) ve solunum sistemi %42,6 (n=20) ilaçlarıdır. Kimyasal içerik olarak en sık kullanılanlar amoksisilin + klavulanik asit %17,0 (n=8), parasetamol %12,8 (n=6) ve sertralin %12,8 (n=6) olmuştur. Gebeliklerin sonuçları incelendiğinde, %66,0'sı (n=31) term doğumla, %21,3'ü (n=10) abortusla, %10,6'sı (n=5) erken doğumla ve %2,1'i (n=1) intrauterin ölümle sonuçlanmıştır. Term doğumların haftalık ortalaması 38 hafta, bebek doğum ağırlığı ortalaması 3092 gram, boy ortalaması 49,88 cm, baş çevresi ise 34,79 cm'dir. Anomalili bebeğe rastlanılmamıştır. Son adet tarihinden önce ilaç kullananların %63,6'sı düşük yaparken, %13,9'u doğum yapmıştır. Gebelik sürecinde ilaç kullananların ise %36,4'ü düşük, %86,1'i doğum ile sonuçlanmıştır ve aradaki ilişki istatiksel olarak anlamlıdır (p=0,003). Bu fark, özellikle son adet tarihinden önce ilaç kullananlarda düşük oranının daha yüksek olmasıyla ilişkilidir. .Düşük yapan gebelerin yaş ortalaması 34,27 iken doğum yapanların ortalaması 29,83'tür (p=0,025). Sonuç: Bu çalışma teratojen maruziyeti olan gebelerde, maternal yaş, ilaç kullanım zamanı, baba yaşı ve baba öğrenim düzeyinin gebelik sonuçlarını anlamlı şekilde etkileyebileceğini ortaya koymuştur. Çalışmamız özellikle son adet tarihinden önce ilaç kullanımına başlayan gebelerde abortus oranının anlamlı derecede yüksek olması, prekonsepsiyonel bakımın önemini açıkça ortaya koymaktadır. Aile hekimliği çalışmalarında bu yaklaşımın yaygınlaştırılması, toplumda daha sağlıklı gebelik sonuçlarına ulaşılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Family physicians are often the first point of contact for pregnant patients exposed to teratogens. Therefore, they must be knowledgeable about teratogenic exposure, manage the process, and address all related health issues. In this study, we aimed to evaluate the pregnancy and fetal development processes of pregnant women exposed to teratogens from the perspective of family medicine, using data collection forms, laboratory, and radiological results. Additionally, we aimed to assess potential teratogen-related adverse effects in their infants during the first six months postpartum. Materials and Methods: This prospective descriptive study included pregnant women aged 18-49 who received teratogenic counseling services at the Medical Pharmacology outpatient clinic of Samsun University Training and Research Hospital between January 1, 2024, and March 31, 2025, and who signed informed consent forms. Voluntary participants were contacted via hospital phone during working hours in each trimester and at the 1st and 6th months postpartum. Laboratory and radiology results were recorded, and any pathologies were evaluated based on the data collection forms. Data obtained through telephone interviews were recorded. Statistical analyses were performed using SPSS 26.0 for Windows. Results: A total of 47 pregnant women were included in the study, with a mean age of 30.87 ± 5.81 years. The mean gestational age at the time of initial consultation was 8.66 ± 4.44 weeks (range: 5–23 weeks), and the mean number of pregnancies was 3.00 ± 1.23. The mean number of live births was 1.57 ± 0.85 (min: 0 – max: 4). The most common pregnancy complaints were nausea (36.2%, n=17), vomiting (6.4%, n=3), and vaginal bleeding (4.3%, n=2). Folate supplementation was reported by 87.2% (n=41) of the participants: 74.5% (n=35) took 400 mcg, 6.4% (n=3) took 800 mcg, and 6.4% (n=3) took 5000 mcg doses. Laboratory findings showed a mean hemoglobin level of 12.06 ± 1.19 mg/dL and a hematocrit level of 35.79 ± 3.34. The mean AST was 15.62 ± 2.95, ALT was 11.83 ± 3.40, urea was 16.70 ± 6.07, and creatinine was 0.53 ± 0.13. Proteinuria was detected in 4.3% (n=2) of the pregnant women. A total of 31.9% (n=15) of the participants were smokers, with a mean daily cigarette consumption of 7.27 ± 5.84. Only one participant (2.1%) reported alcohol use. Exposure to radiation was reported in 21.3% (n=10) of the participants, most commonly due to two-directional shoulder X-rays (12.8%, n=6). Medication use at any time during pregnancy was reported by 74.5% (n=35), and continuous medication use throughout pregnancy was reported by 36.2% (n=17). The mean number of medications used was 3.18 ± 1.94 (range: 1–9). The most commonly used drug groups were nervous system drugs (66.0%, n=31), musculoskeletal system drugs (44.7%, n=21), and respiratory system drugs (42.6%, n=20). The most frequently used specific drugs were amoxicillin + clavulanic acid (17.0%, n=8), paracetamol (12.8%, n=6), and sertraline (12.8%, n=6). Regarding pregnancy outcomes, 66.0% (n=31) resulted in term deliveries, 21.3% (n=10) in abortions, 10.6% (n=5) in preterm births, and 2.1% (n=1) in intrauterine deaths. The mean gestational age at term deliveries was 38 weeks, the mean birth weight was 3092 grams, mean height was 49.88 cm, and mean head circumference was 34.79 cm. No congenital anomalies were detected. Among those who used medication before their last menstrual period, 63.6% experienced abortions, while 13.9% delivered. In contrast, among those who used medication during pregnancy, 36.4% had abortions, and 86.1% delivered, with a statistically significant difference (p=0.003). This difference was particularly associated with the higher abortion rates among those who used medication before their last menstrual period. The mean age of women who experienced abortions was 34.27 years, while that of women who delivered was 29.83 years (p=0.025). Conclusion: This study demonstrated that maternal age, timing of drug use, paternal age, and paternal education level significantly affect pregnancy outcomes in cases of teratogenic exposure. The finding that starting medication use before the last menstrual period significantly increases abortion rates highlights the importance of preconceptional care. Expanding this approach in family medicine practice could contribute to achieving healthier pregnancy outcomes within the community.