Akut kolesistit hastalarında, perkütan kolesistostomi uygulanan hastalarla erken laparoskopik kolesistektomi yapılan hastaların karşılaştırılması
Comparison of patients who had percutaneous cholesystostomy with patients who received early laparoscopic cholecystectomy in patients with acute cholecystostomy
- Tez No: 947890
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KURU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut kolesistit, perkütan kolesistostomi, erken laparoskopik kolesistektomi, Acute cholecystitis, percutaneous cholecystostomy, early laparoscopic cholecystectomy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş ve Amaç: Akut taşlı kolesistit ,sistik duktusun safra taşı tarafından uzun süreli obstrüksiyonuna bağlı olarak ,safra kesesi duvarının inflamasyonu durumudur. Çalışmamızda , akut kolesistit ile acilden genel cerrahi servisine yatış verilen hastalarda perkütan kolesistostomi uygulanan hastalar ve erken laparoskopik kolesistektomi yapılan hastaların hastanede kalış süreleri ,preoperatif ve postoperatif laboratuar bulguları , preop. USG bulguları ,dren ya da kateter kalış süreleri , perop komplikasyon durumlarını değerlendirerek bu iki hasta grubunu karşılaştırmayı ve ileriye dönük yapılacak tedavilerde hastalar için uygun olan tedavi seçeneğini belirleyebilmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu tez çalışmasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi , Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde 1 Ocak 2018 ile 1 Ekim 2024 tarihleri arasındaki akut taşlı kolesistit nedeniyle acil servisten kliniğimize yatırılan hastalara uygulanan tedaviler incelenmiştir.Tedavi olarak girişimsel radyoloji tarafından perkütan kolesistostomi uygulanan hastalar (105 hasta) ve erken laparoskopik kolesistektomi yapılan hastaların (120 hasta) retrospektif olarak verileri incelenerek karşılaştırılmıştır. 18 yaş altı ve 95 yaş yaş üzeri hastalar çalışmada hariç tutulmuştur. Bu iki hasta grubu arasında perkütan kolesistostomi sonrası ve erken laparoskopik kolesistektomi sonrası; laboratuar bulguları , hastanede kalış süreleri , drenin hastada kalma süresi, yatış ve işlem maliyetleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Karşılaştırma kriterleri arasında laboratuar bulguları, hastaların preop. ve postop. 2. gün olacak şekilde kendi içlerinde ve iki grup arasında karşılaştırılmıştır (tablo 2,tablo 3). Bu laboratuar bulgularında değişiklik olarak değerlendirildiğinde Wbc,Crp ,Nlo,T.Bil, D.Bil değerlerinde perkütan kolesistomide , laparoskopik kolesistektomiye göre daha hızlı düzelme olduğu gözlenmiştir. Çalışmamızda laparoskopik kolesistektomi ,perkütan kolesistostomiye göre post op komplikasyon açısından daha göre avantajlı durumda gözlenmektedir. Çalışmamızda ek olarak hastanede kalış süresi, katater ya da dren kalış süresi değerlendirilmiş olup laparoskopik kolesistektomi yapılan grupta anlamlı olarak daha vii kısa süreli olduğu izlenmiştir. Ayrıca perkütan kolesistostomi uygulanan hastaların belirgin şekilde yatış ve işlem maliyetlerinin erken laparoskopik kolesistektomi uygulanan hastalara göre çok daha yüksek olduğu görülmüştür ve çalışma açısından anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Erken laparoskopik kolesistektomi uygulanan hastalarla, perkütan kolesistostomi uygulanan hastaların laboratuar bulgularındaki değişimler, hastanede kalış süreleri, dren kalış süreleri, bunlara bağlı gelişebilecek ciddi maliyet durumları karşılaştırıldığında laboratuar bulgularındaki düzelme bakımından perkütan kolesistostomi üstün bulunmuştur. Hastanede kalış süresi,dren veya kateter kalış süresi ve yatışa bağlı işlem maliyeti açısından erken laparoskopik kolesistektominin daha üstün olduğu bulunmuştur. Akut kolesistit hastalarında, uygun hasta seçimi ile erken laparoskopik kolesistektomi yapılarak hastaların yatış süreleri, dren kalış süreleri kısaltılabilir, yatış ve işlem maliyetleri gözle görülebilir düzeyde düşürülebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Acute calculous cholecystitis is an inflammation of the gallbladder wall caused by prolonged obstruction of the cystic duct by gallstones. In our study, we aimed to compare patients who underwent percutaneous cholecystostomy and those who underwent early laparoscopic cholecystectomy after being admitted to the emergency department with acute cholecystitis. We evaluated the, hospitalization durations of patients, preoperative and postoperative laboratory findings, preoperative ultrasound findings, drain or catheter retention times, and perioperative complication rates. By comparing these two patient groups, we aimed to determine the most appropriate treatment option for future treatments. Materials and Methods: In this study, treatments applied to patients who presented to the emergency department with acute calculous cholecystitis between January 1, 2018, and October 1, 2024, at the General Surgery Clinic of the University of Health Sciences, Ankara Training and Research Hospital, were examined. Patients who underwent percutaneous cholecystostomy by interventional radiology (105 patients) and those who underwent early laparoscopic cholecystectomy (120 patients) were retrospectively analyzed and compared. Patients under the age of 18 and over the age of 95 were excluded from the study. The groups of patients were compared in terms of hospitalization durations, drain retention times, hospitalization laboratory findings and procedure costs following percutaneous cholecystostomy and early laparoscopic cholecystectomy. Results: Laboratory findings were compared within each group and between the two groups preoperatively and on the second postoperative day (Table 2, Table 3). When changes in these laboratory findings were evaluated, it was observed that WBC, CRP, NLO, total bilirubin, and d.bilirubin levels improved more rapidly in the percutaneous cholecystostomy group compared to the laparoscopic cholecystectomy group. In our study, laparoscopic cholecystectomy was observed to be more advantageous in terms of postoperative complications compared to percutaneous ix cholecystostomy. Additionally, hospital stay duration and drain or catheter retention time were significantly shorter in the laparoscopic cholecystectomy group. Furthermore, it was found that the hospitalization and procedure costs of patients who underwent percutaneous cholecystostomy were significantly higher than those who underwent early laparoscopic cholecystectomy, which was considered statistically significant. Conclusion: When the changes in laboratory findings, drain retention times, hospital stay durations and the associated financial burdens were compared between patients who underwent early laparoscopic cholecystectomy and those who underwent percutaneous cholecystostomy, percutaneous cholecystostomy was found to be superior in terms of improvement of laboratory parameters. However, early laparoscopic cholecystectomy was found to be superior in terms of hospitalization duration, drain or catheter retention time, and hospitalization related procedure costs. In patients with acute cholecystitis, with appropriate patient selection, early laparoscopic cholecystectomy can reduce hospitalization durations, shorten retention times of drain, and significantly decrease hospitalization and procedure costs.